Leen Creve Interieur- en designjournalist 

Design Vlaanderen maakte vorige donderdag de winnaars van de Henry van de Velde Prijzen bekend. Bekroonde gevestigde waarde Koen De Winter (62) en winnend jong talent Steven Brouns (30) legden we dezelfde vragen voor.

KOEN DE WINTER, KERAMIST EN INDUSTRIEEL VORMGEVER, PRIJS VOOR DE LOOPBAAN

Wat betekent deze prijs voor u ?

Ik heb een aantal onderscheidingen gekregen, maar deze is toch speciaal. Omdat ze een loopbaan betreft én omdat ze betekent dat ze in België nog aan mij denken. (De Winter woont en werkt in Canada, LC.) Het is een bevestiging dat ik mijn cultuur uitdraag. Dat de prijs genoemd is naar Henry van de Velde, maakt het nog mooier : zijn werk balanceerde perfect tussen functie en esthetiek.

Wat is voor u een goed ontwerp ?

Een combinatie van drie vereisten : culturele vooruitgang, technologische vooruitgang en een betere functie.

Wie is uw voorbeeld ?

Iedereen in dit vak. Ik heb nog geen collega ontmoet van wie ik niet kan leren.

Wat is uw volgende project ?

Ik ben een nieuwe werkplaats aan het bouwen, want ik ga produceren. Ik geloof dat kleine series efficiënt kunnen zijn. Er verdwijnt te veel naar China zonder goede redenen. Tegelijkertijd zie ik in mijn streek te veel jonge mensen naar de stad trekken. Ik wil werkgelegenheid scheppen. Dat heb ik van mijn moeder, een sociaal assistente.

STEVEN BROUNS, INDUSTRIEEL VORMGEVER, PRIJS VOOR JONG TALENT

Wat betekent deze prijs voor u ?

Een aangename verrassing. Ik pas niet in het plaatje van de ontwerper die meubels maakt, op beurzen gaat staan en naar woonwinkels stapt. Vroeger deed ik dat met JZUZ, maar nu werk ik vooral in opdracht. Ik apprecieer de erkenning, maar ik weet niet wat de gevolgen zullen zijn.

Wat is voor u een goed ontwerp ?

Dat wijst de tijd uit : meubels die na veertig jaar nog altijd geproduceerd of verkocht worden, zoals die van Mies van der Rohe. Ik kijk naar de functionaliteit, bruikbaarheid en onderhoudsvriendelijkheid, het budget en het materiaalgebruik, maar een goed ontwerp heeft iets extra’s.

Wie is uw voorbeeld ?

Joe Colombo, vanwege zijn visionaire ideëen, en Zaha Hadid : ontwerpers die hun tijd vooruit waren of zijn en durven experimenteren.

Wat is uw volgende project ?

Ik ben een zitbank aan het maken voor de lobby van het Nederlands Architectuur Instituut in Rotterdam en ben voor heel wat merkenwinkels zit- en speelmeubels aan het ontwerpen, onder meer voor Filou, Women’secret, G-Star.

DE ANDERE WINNAARS

Bedrijf : Modular Lighting Instruments.

Product : Lacebril van Patrick Hoet.

Dyson Young Design Award : ontwerpbureau Concrete All Round Creative, Antwerpen.

Publieksprijs : Soul Ash Solace van

Maxime Szyf.

Een tentoonstelling met het werk van de Henry van de Velde-laureaten loopt tot 12 maart in de Galerie van Design Vlaanderen, Kanselarijstraat 19, 1000 Brussel.

Info : 02 227 49 60, www.designvlaanderen.be.

Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content