De solden zijn een uitstervend verschijnsel, staat in de krant te lezen, en van de komkommertijd valt hetzelfde te vrezen. In het heetst van de zomer staat op de websites een keur aan nieuws dat je je doet afvragen hoe de mensheid het nog langer dan een handvol decennia kan uitzingen. Ik hoef ze u niet te herhalen, de nieuwzen uit Oekraïne en de nieuwzen uit Gaza, de nieuwzen over Ebola-uitbraken en de nieuwzen over moordenaars van onschuldige Mikeys die niet naar de gevangenis moeten omdat ze gevlucht zijn naar Tsjetsjenië. Om de nieuwzen niet te vergeten zoals Gedrogeerde chauffeur rijdt te snel omdat hamburger koud wordt.

U kent wel die toestellen die volautomatisch en in hoog tempo ballen op trainende tennissers afvuren. Op dezelfde manier ongeveer vuren nieuwssites onvermoeibaar ballen van ellende op ons af, die zelfs de meest levenslustige mens op den duur uitwerpseldepressief zouden maken, om het voorvoegsel stront- niet te moeten gebruiken. Tussen terugkerende Syriëstrijders, stijgende belastingen en het aanstaande vaderschap van Philippe Geubels tref je soms een bericht aan dat leuk is en hoopgevend, zoals ‘wetenschappelijk bewijs’ van de grotere verdraagzaamheid van Harry Potter-lezers.

Eén ding hebben al die nieuwzen gemeen : ze worden op smaak gebracht met taalslordigheden die onafscheidelijk deel uitmaken van de Heerlijke Nieuwe Wereld. Wat me doet vrezen dat de een of andere schlemiel van een politicus eerstdaags met een wetsvoorstel zal uitpakken dat ertoe strekt de beginselen van de Nederlandse spelling te versoepelen, vermits zelfs jonge journalisten niet meer over de scherpte van geest lijken te beschikken om een dt-regel of drie onder de knie te krijgen. Dus lees je dingen als : 16-jarige onthoofd klasgenootje voor de kick, wat op een onvatbare manier nog net iets treuriger is dan mocht het volgens de regels van de kunst – tja – gekopt worden.

In zulke tijden, wanneer de gebeurtenissen ons de radeloosheid tot aan de lippen doen stijgen, durf ik al eens mijn toevlucht te nemen tot de Gazette van Temsche en omliggende. Mijn exemplaar dateert uit 1921. Het is een grappige vaststelling dat alles wat zij toen doodnormaal vonden, door het loutere verstrijken van de tijd kolderiek is geworden, zoals liefdadigheidsworstelfeesten, de openbare verkooping van zindelijke huismeubels en de nieuwe pottenbakkerij waar vlaaikommekens zijn te verkrijgen.

Waterorganen NIEREN. Geneeskundig Cabinet te Gent, Savaanstraat 52. Raadpleging door Docter-Specialist. Genezing van Nier- en Blaasziekten Troebele Waters Uitloopingen en alle versche en verouderde Geheime Ziekten.

Waar zij zich voorts zorgen over maakten ? Dat er niet genoeg nieuwe menschen zouden komen. “In het dansen op de dooden staan we gelijk met de negers in de onnoemlijke praktijken van geboortebeperking. (…) Ja, we zeggen het luidop : misdadig zijn zij die de kinderbeperking durven aanprijzen of beoefenen. Misdadigers tegen de natuurwet, tegen de goddelijke wet, tegen het huwelijk, tegen het vaderland. (…) Zoo gaat ons volk naar de afgrond.”

Zulke dingen las je in het jaar voordat mijn grootmoeder werd geboren. Ik maak mij geen illusies over dat Temsche van 1921 : het was benepen, verstikkend en barstte van de vooroordelen. Maar zelfs dat wordt charmant, door de achteruitkijkspiegel bekeken van een soort die met steeds meer vaart en ijver op haar ondergang afstevent.

Vreemde gedachte trouwens, dat zij zo hysterisch aanstuurden op de overbevolking waarin honderd jaar later juist de kiem van alle problemen lijkt te liggen besloten.

Ingeval van ongunstig weder, zal de veiling in den werkstal geschieden.

jp.mulders@skynet.be

Jean-Paul Mulders

Wanneer de gebeurtenissen ons de radeloosheid tot aan de lippen doen stijgen, durf ik al eens mijn toevlucht te nemen tot de Gazette van Temsche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content