“Mijn beautygeheim ? Sardines. Al is dat ’s ochtends wel een puinhoop.” Cosmeticamerk M.A.C werkte al eerder samen met opvallende figuren, maar de meest excentrieke is zonder twijfel Dame Edna Everage.

Het is even schrikken als ze de Londense hotelsuite binnentreedt, de kleurrijke, opzichtig geklede Dame Edna (74). Dit lijkt wel een bezoekje aan een zonderlinge tante : ze geeft wijze raad, stelt geregeld zelf de vragen en gooit bizarre details over míjn leven op tafel. Ze vraagt me meteen waar ik vandaan kom, en geeft in één adem een cultuurtip mee, het Brusselse Antoine Wiertzmuseum. “Met werk van mijn favoriete Belgische artiest, een bizarre kunstenaar die skeletten schilderde. Beloof me dat je erheen zult gaan. Dan zul je aan mij denken. Er is daar een prachtig schilderij dat me herinnert aan mijn moeder : een vrouw met een grote pot waar ledematen van baby’s uitsteken.”

Wat betreft de M.A.C collectie…

Vrolijk, vind je niet ? En jij bent een vrolijk meisje. Een weegschaal, of niet soms ?

Ja.

( beeldt een weegschaal uit) Schalen. Weet je dat dat ook de huid van een vis is ( ‘scales’ in het Engels) ? Vissen zijn heel belangrijk voor jou, je zou er thuis moeten houden.

We hebben een aquarium.

( schreeuwt het uit) Wat ? Ongelofelijk, ik word hier echt bang van ! ! ( lacht)

(Zonder de magie van dit interview te willen doorbreken, toch een kleine kanttekening : vooraf was aan het thuisfront een vragenlijstje voorgelegd, met mijn sterrenbeeld, en de huisdieren… Of dacht u écht dat deze dame helderziend was ?)

Wat is uw favoriet van de M.A.C-collectie ?

Ik hou van alle kleuren, maar in het bijzonder de paarse. Ik heb nauw samengewerkt met de mensen van M.A.C, in hun laboratoria. En uiteraard heb ik een prachtige huid. Ze hebben de huid van heel veel vrouwen getest, maar de mijne bleek perfect voor hun producten.

Kunt u ons uw beautygeheim verklappen ?

Ik blijf uit de zon, hoewel ik uit Australië kom. Jullie hebben Knokke en Oostende, daar is het iets minder zonnig. Te veel zon is niet goed voor de huid. Daarnaast gebruik ik ook een natuurlijk product : sardines.

Levende ?

Ik wil je gevoelens voor vissen niet kwetsen, maar het zijn dode. Sardines hebben iets in hun lijf dat heel goed is voor de huid. Vroeger trok is er ’s avonds een blik van open en legde ze op mijn gezicht. Jammer genoeg was mijn bed de volgende dag echt een puinhoop. Maar mijn huid zei dankjewel. Al is dat lang geleden, want vandaag zitten de goede ingrediënten uit sardines in cosmetica. Weet je, ik heb geen plastische chirurgie ondergaan, heb niets laten doen. En toch ben ik niet meer jong, ik nader de 50, vanuit de verkeerde richting ( lacht). Maar in mijn hoofd ben ik jong, en ik heb een goed zelfbeeld. Elke ochtend kijk ik in de spiegel, en zeg : ” Edna, you’re gorgeous, you’re gorgeous, you’re gor-geous.” Wat is Belgisch voor gorgeous ?

Prachtig.

Heerlijk woord. Dus dat zeg ik mezelf driemaal, zo kom ik mijn dag door, en voel me prectig.

Waarom heeft M.A.C u gevraagd ?

De laatste jaren ben ik beroemd geworden in Amerika. Dat had ik nooit durven dromen. Maar toen het toch gebeurde, is me allerlei goeds overkomen. Volgens mij zocht M.A.C iemand met credibility om hun producten te verkopen, een icoon. Er waren ook andere mogelijkheden, zoals Isabella Rossellini, Andy McDowell, of Nicole Kidman, maar uiteraard heeft M.A.C het een en ander uitgezocht, en hebben ze ontdekt dat ik de populairste ben. Ik ben wie de meeste vrouwen zouden willen zijn. Of vind je dat moeilijk om te geloven ?

Hebt u dan meteen toegezegd ?

Onmiddellijk, want ik heb die bekendheid nodig in Europa. Ik hou van plaatsen als Nederland, België, Scandinavië, maar ik ben er lang niet meer geweest. Ik wil mensen er graag aan herinneren dat ik nog steeds geïnteresseerd ben om daar prachtige shows te geven. Het is dus goed voor mijn imago, voor mijn huid… ( haar oorbel valt uit) Ik heb geen gaatjes, jij wel ?

Ja.

Deed het pijn ?

Eén prikje en het is voorbij.

( lacht) Een beetje zoals een huwelijksreis.

M.A.C is een jong bedrijf, spreekt u jongeren aan ?

Jazeker, dat is het nu net, voorál jongeren. Ze adoreren mij.

Kennen ze u wel ?

Zelfs als dat niet zo is, hebben ze toch het gevoel dat ze me kennen. Een mysterie eigenlijk. Ik denk dat jongeren het gevoel hebben dat ik hen begrijp, dat ik sympathiek ben. Ik ben jong van geest, altijd op het scherpst van de snee.

Kunt u iets meer vertellen over uw doorbraak in de VS ?

Tien jaar geleden deed ik een show in Londen, een grote musical gebaseerd op mijn leven. Normaal doe ik onewoman-shows, toen was er een cast van duizenden mensen… maar dat bleek financieel niet haalbaar. Ik besefte toen dat ik weer naar de basis moest, en besloot naar San Francisco te gaan, met een kleine voorstelling, niet te gulzig. Ik huurde dus een klein theater voor twee weken, maar die show liep uiteindelijk vier maanden, en werd opgepikt voor Broadway ! Daar won ik een Tony Award. Ik heb getoerd, twee Broadwayshows gedaan… verveel ik je ?… en bij die tweede werd ik weer genomineerd voor een Tony. Tot juni ben ik weer op tournee, door heel Amerika. Dus ik zit echt op een hoogtepunt in mijn carrière, ook al nader ik de 50 uit de verkeerde richting. Maar niets is vanzelfsprekend. Het is een grote kans om mensen plezier te mogen brengen.

Wat mogen we verwachten van zo’n voorstelling ?

Veel lachen, zelfs als je geen Engels verstaat. Want er is iets bijzonders aan me, mensen kijken naar me en beseffen dat ik iets heb wat zij nodig hebben.

Wat dan ?

Een vitamine. Vitamine E van Edna. Die ontbrak in hun entertainmentdieet, al veel te lang.

M.A.C is een belangrijk backstagemerk. Interesseert u zich voor mode ?

Natuurlijk, zie je dat dan niet ? Zie me hier zitten, en dit is nog maar mijn lunch-outfit !

Wat draagt u vanavond ?

Iets minder frivools misschien, iets heel waardigs. Want ik ga naar een speciaal diner met president Bush in Buckingham Palace, bij de Queen. Al weet ik nog niet zo goed wat ik tegen Mr Bush zal zeggen, om eerlijk te zijn.

Bent u een fan ?

Niet echt, het spijt me, ik hou nu eenmaal van mensen met hersenen.

En de Queen ?

Die is echt grappig, heel lief en verlegen. Ze aanbidt me en houdt van mijn advies.

Wat voor advies ?

Meestal over haar familie. Daar maakt ze zich zoveel zorgen over. Ik stel voor dat ze daarmee ophoudt, just relax ! Dat is het geheim van schoonheid.

Wanneer leerde u make-up te gebruiken ?

Toen ik jong was, leende ik weleens een lipstick van mijn moeder, maar ik heb nooit veel make-up gedragen. Nu ook amper. Maar een beetje hulp hier en daar kan zeker geen kwaad. Ken je die vrouwen die helemaal geen make-up dragen ? Jij draagt het subtiel, heel mooi. En uiteraard heb je de jeugd aan jouw kant, er is niets mooiers dan dat. Dus geniet er alsjeblieft van, zolang je kunt.

Mist u de jeugd ?

Nee, want ik ben eeuwig jong. En ik aanvaard de wereld zoals die is, probeer niets te veranderen. Als baby kreeg ik een ongelofelijke gave : geven om en delen met anderen. En ik heb het gevoel dat ik dat cadeau bijhoud als ik het wegschenk. Iedere avond op het podium geef ik aan het publiek terug wat ik van moeder natuur heb gekregen.

Is deze M.A.C-collectie ook deel van dat geschenk ?

Jazeker ! Luister, het toeval bracht M.A.C en mij samen : juiste plaats, juiste moment. Hun onderzoek kwam bij mij terecht. Ze hadden vrouwen van overal ter wereld onderzocht, mensen als Kate Moss wilden het doen, en Sienna Miller ook.

Die laatste is op dit eigenste moment ook in dit hotel.

Echt waar ? ( lacht) Wel, zij wilden allemaal de job, maar M.A.C heeft mij uitgekozen. En ik wilde erbij betrokken zijn, want dit is mijn geschenk aan de vrouwen van de wereld.

De Dame Edna collectie (lipstick, lipgloss,

oogschaduw, gezichtspoeder en nagellak,

vanaf 11 euro) is verkrijgbaar in alle M.A.C-boetieks, www.maccosmetics.com ; www.dame-edna.com

Door Stefanie Van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content