’s Zomers leef je zoveel mogelijk buiten: geen stijfgedekte tafels en achtergrondmuziekjes in de huiskamer. Barbecue geurt naar vakantie, visgerechtjes op de grill maken er een zuiders feest van.

K atrien Strijbol en Pol Engels zijn professionele feestvierders. Het echtpaar heeft een duidelijke filosofie: “Iedereen zou in zijn tuin een tent en een serre moeten hebben. Dan is elk tuinfeest, met of zonder barbecue, geslaagd, wat de weersomstandigheden ook zijn!” Katrien studeerde vrije grafiek en ontwerpt tegenwoordig kleding voor dames – haar lijn heet Just in Case. Pol volgde in Antwerpen de opleiding van modeontwerper, maar kwam vrij snel in het theater terecht, waar hij lange tijd theaterkostuums ontwierp. “Ik ben vooral een conceptman”, vertelt hij. “Ik doe niets liever dan experimenteren in mijn grote tuin en ben nu bijvoorbeeld bezig met het bedenken van een tafel gemaakt van grote kaarsen. Ooit willen we een drijvend feest organiseren, met tafels en stoelen die drijven in een vijver of een zwembad.”

Het begon allemaal enkele jaren geleden, toen een joodse familie Pol vroeg om een feest in elkaar te steken. “Het liefst werk ik op een nonchalante manier. Zonder vooraf vastgelegde principes en regels. Op een gezellig feest moet iedereen zich los en vrij voelen.” Tegenwoordig krijgt Pol enkele keren per maand de vraag om een feest te organiseren bij mensen thuis.

Voor de visbarbecue die Katrien en Pol voor hun vrienden organiseren, richten ze hun met druivelaars overgroeide serre en groene ronde tent feestelijk in. Op een lange tafel in de serre komen de gerechten tussen kaarslicht. Zo heeft het gezelschap de hele tent voor zich.

Katrien kocht alle ingrediënten de dag voordien in enkele Antwerpse viswinkels. “Alhoewel we in de omgeving van Herentals wonen, rijden we nog bijna elke dag naar Antwerpen. We hebben er gestudeerd, onze roots liggen daar. Bijna al onze vrienden wonen in Antwerpen. Tijdens de wintermaanden gaan we vaak bij hen op bezoek, in de zomer zitten ze bij ons op onze gerenoveerde boerderij.”

Wanneer enkele vriendinnen na de middag een handje komen toesteken bij de voorbereidingen van de barbecue, gaat het gesprek over mode en decoratie. Bijna iedereen aanwezig studeerde voor modeontwerper of graficus. Om het feestje wat meer schwung te geven, heeft iedereen zijn eigen bord en bestek meegebracht, al dan niet zelf ontworpen.

Het is werken geblazen in de keuken. Katrien wil absoluut een tiental zuiderse visgerechtjes klaar hebben die straks de barbecue op gaan. Op het menu staan gegrilde Spaanse mosselen, gevulde inktvis, papillot van zwaardvis, schelpjes en gamba’s, gemarineerde sardines, kruidige koningsbrasem en pikant gegrilde kreeft. De bijgerechten zijn Tunesische worteltjes met harissa en knoflook, gebakken nieuwe aardappeltjes met rozemarijn en knoflook, een tajine van groenten, couscoussalade met munt en tomaat, en gegrilde paprika gemarineerd met kappertjes en ansjovis.

Een uur voor Pol de barbecue aansteekt, komt de rest van het gezelschap toe. Een koppeltje heeft zelfgebakken olijvenbrood bij, een andere vriend van het huis een grote bokaal opgelegde artisjokken. De wijn wordt alvast ontkurkt en iedereen klinkt op de vriendschap.

’s Avonds wordt er plezier gemaakt in de feeëriek verlichte tent. Pol bakt zoals een echte gastheer de vis gaar op het houtskoolvuur, terwijl Katrien in de tent voor de ambiance en de wijn zorgt. Buiten is het ondertussen beginnen te regenen, maar daar merkt niemand wat van. Zo zuiders lijkt het hier.

Wijn uit de wijde wereld

Katrien en Pol Engels kozen vijf verschillende witte wijnen als begeleidende drank bij de visbarbecue. Zij gingen te rade bij Johan en Björn Monard van wereldwijnhandel Ad Bibendum Fine Wines uit Hasselt.

Palo Alto Chardonnay 1999 (Limari Valley, Chili).

Deze wijn komt uit de Coquimbo-regio, 400 km ten noorden van Santiago. De wijngaarden zijn aangeplant op hellingen met een rotsachtige ondergrond, rijk aan mineralen, en profiteren van een ideaal klimaat. Overdag is het zeer zonnig, terwijl de nabijheid van de Stille Zuidzee ’s nachts voor afkoeling zorgt. Alle wijnen van dit domein ( Vina Francisco de Aguirre) zijn biologisch.

De geproefde wijn heeft een frisse, wat gesloten geur die na walsen aroma’s van bloemen en blank en exotisch fruit vrijgeeft. In de smaak vallen vooral de frisse zuren op, die samen met het fruit het wat vettige karakter van de chardonnay (boter, noten) ondersteunen. Frisse aperitiefwijn (284 fr.).

Laibach Chardonnay-Sauvignon Blanc 1998 (Stellenbosch, Zuid-Afrika).

De wijnen van de Laibach Winery worden gemaakt door de gedreven wijnmaker Stephan Dorst, die ook werkt op het Spaanse topdomein Venta d’Aubert (Domus). De voorgestelde wijn is een assemblage van chardonnay en sauvignon blanc. Deze twee-eenheid komt in de Nieuwe Wereld vaak voor, omdat het merendeel van de chardonnay door het warme klimaat fletse en structuurloze wijnen voortbrengt. De fruitige en zurenrijke sauvignon blanc moet voor de nodige pit zorgen.

Bij het uitschenken van de wijn valt meteen de lichte pareling op. De kleur is bleekgeel en levendig, de geur doet denken aan perzik, gegrilde noten, wat mango en lychee. De smaak is vrij zacht en fruitig, met op het einde een frisse toets. Chardonnay en sauvignon zijn mooi versmolten. Goed gekoeld drinken. (290 fr.)

Seresin Sauvignon Blanc 1999 (Marlborough, Nieuw-Zeeland).

Seresin Estate ligt in de prachtige Marlborough-regio, aan de oostkust van South Island. Deze vallei heeft het hoogste aantal uren zonneschijn van Nieuw-Zeeland en wordt door de zuidelijke Alpen beschermd tegen westenwind en regen. Het domein is gekend om zijn sauvignon blanc- en merlotwijn. De geproefde wijn wordt verkocht als sauvignon blanc, maar bevat 10 procent wijn van sémillon-druiven, wat toegelaten is door de Nieuw-Zeelandse wijnwetgeving.

In het glas heeft de wijn een aanvankelijk wat gesloten geur die na walsen complexe aroma’s vrijgeeft van bloemen, steenfruit en flink wat mineralen. De smaak is fris maar tegelijkertijd vol en rijk met wat houttoetsen. Zuren en body zijn perfect in evenwicht. (454 fr.)

Norton Chardonnay Reserva 1998 (Mendoza, Argentinië).

Het succesverhaal van Bodega Norton begon in 1895. De Engelse spoorwegingenieur Edmondo James Norton merkte de arme heuvelachtige gronden op rond enkele riviertjes van de vlakbij gelegen Andes en plantte er wijngaarden aan. Warme dagen en koele nachten zorgden van in het begin voor een ideale vegetatieve cyclus van de druiven. Tegenwoordig wordt Bodega Norton beschouwd als een van de topproducenten van Argentinië. De wijn heeft een levendige, diepgele kleur en een geur van exotisch fruit, noten, boter en toast. De smaak is fruitig en dankzij de vrij hoge zuurgraad zeer fris, alhoewel de aroma’s van het hout (vanille, eik, gegrild) duidelijk aanwezig zijn. Op het einde komt een lichtbittere toets opzetten. (357 fr.)

Frankland Estate ‘Isolation Ridge’ Chardonnay 1998 (Frankland River Region, Australië).

Frankland Estate (20 ha) is een nog jong domein dat werd opgericht in 1988. In amper tien jaar tijd is het echter uitgegroeid tot een van de topdomeinen van Australië, gelegen in de Frankland River Region in Western Australia, op een 300 km van Perth. Verantwoordelijk voor de productie is Judith Cullam, een dynamische vrouw die het werk in de wijngaarden niet schuwt. De chardonnay wordt gevinifieerd op Franse eikenhouten vaten waarvan de helft nieuw. Dat proef je in de wijn. Geur en smaak worden gedomineerd door vrij agressieve houtaroma’s, ten koste van het fruit: vanille, eik en gegrilde noten. Op de achtergrond zijn wat exotisch fruit en citrusvruchten terug te vinden, maar het valt op dat zelfs na lang walsen het hout alleen maar geconcentreerder wordt. Niet zo goed. De vrij hoge prijs betaal je vooral voor de eikenhouten vaten, niet voor de wijn zelf. (478 fr.).

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met Pol Engels ( Tel. 014-26 62 85), de firma Graham (Weber barbecues, Tel. 02-367 16 11) en Ad Bibendum Fine Wines ( Tel. 011-26 27 65).

Filip Verheyden / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content