Het Zoute heeft een patent op rustieke villa’s met rieten daken en witte gevels. Dit vakantiehuis breekt met de traditie, want het interieur is strakker, de muren ruw en door het vintage meubilair hangt er een hedendaagse sfeer.

Niemand verwacht zo’n interieur in Het Zoute, waar de landelijke stijl de overhand heeft. Aan de buitenkant van de woning merk je trouwens niet dat het interieur zo hedendaags is, want het gebouw met een rieten dak straalt een pastorale rust uit. De gevels werden wel zwart geschilderd. Het interieur onderging een grondige gedaanteverwisseling. Het pand werd eerst helemaal herkneed door interieurarchitect Lionel Jadot, die vooral in het Brusselse landhuizen inricht. Jadot maakt ook kortfilms, het is geen toeval dat hij houdt van interieurs die op filmdecors lijken.

Daarvoor heeft hij het originele interieur van deze woning gestript. De zware bruingebeitste eiken balken ruimden plaats voor met cement grijsgepleisterde wanden en plafonds. In combinatie met de ramen van zwart geschilderd ijzer en de betonnen vloer lijkt dit interieur op een loft. Hij liet een open keuken bouwen en plaatste schitterende douchecellen met Italiaans mozaïek. In een van de slaapkamers staat er zelfs een antiek bad van granito (uit de collectie van Dominique Desimpel). De stilistische contrasten zijn verrassend.

Nu wordt het pand betrokken door Bea Mombaers, die ook haar sporen verdiend heeft in de hedendaagse interieurdecoratie. Via haar bekende interieurzaak Items in Knokke richt ze in binnen- en buitenland woningen in met vintage design. Daarbij combineert ze oud en nieuw, gaaf en ruw. Midden in de grote woonruimte staat er bijvoorbeeld een enorme tafel van wortelhout met daarnaast meubelen van onder anderen Jules Wabbes, Willy Van Der Meeren, Harry Bertoia, Joe Colombo en Charlotte Perriand, zeg maar de tenoren van het naoorlogse design, allemaal meubelontwerpers die terzelfder tijd met decor en architectuur bezig waren.

Bea heeft immers een zwak voor design van architecten. Door het schijnbaar luk-raak combineren ontstaat een min of meer nonchalante stijl. Daarvoor combineert ze ook vintage met oosterse tapijten en etnische stoffen. Dergelijke confrontaties zijn trouwens momenteel erg in. Dit interieur is een leuke inspiratiebron waar je ook kunt overnachten, want de grote woning doet dienst als B and B.

B and B van Bea Mombaers, vanaf 175 euro per nacht. Info : 050 60 36 06, www.items-knokke.com

Door Piet Swimberghe Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content