Er wordt aardig wat vintage design verpatst via het net. Onder de surfers vinden we zowel professionele speurneuzen als gewone designfreaks. Ziehier, een korte introductie op de wereldwijde vlooienmarkt.

Wie van vintage design houdt en de lat niet al te hoog legt, kan voor een redelijk bedrag het een en ander op de kop tikken op het net. Beschouw dit stuk als een introductie, want gevorderden kennen meer links dan wat we hier suggereren. Wie via de door ons opgesomde sites verder doorklikt, komt zelf meer verkoopkanalen op het spoor. Niet zelden wordt de koopwaar aangeboden door semiprofessionele handelaren met een winkel op het net. Via die weg snor je met wat geduld weer nieuwe netwerken op in binnen- en buitenland.

Surfen doe je niet alleen om te kopen, het is leuk om langs de uitgestalde waar te wandelen en prijzen te vergelijken. Zo ontdek je ook de nieuwste trends.

We verdelen de internetsites in twee grote groepen, de veilingen en de winkels.

Veilingen

Het wereldwijd opererende veilinghuis Ebay (www.ebay.com) is natuurlijk hét adres dat je moet uitvlooien. Daar gaat vanzelfsprekend iedereen rondneuzen, waardoor er niet zoveel koopjes zijn. Je kunt natuurlijk je wensen duidelijk maken via een zoekmachine die je op de hoogte houdt van nieuwe aanbiedingen. Zo word je dag en nacht gewaarschuwd via de mailbox. Niet onhandig, want precies overdag wordt er weleens een koopje aangeboden dat snel een nieuwe eigenaar vindt. Meestal neemt de koper dan direct contact op met de aanbieder en doet hem een aantrekkelijk bod, waardoor de zaak meteen beklonken wordt. Op zulke momenten heeft het doorsnee publiek gewoon geen tijd om op te bieden. Raadpleeg niet enkel de rubriek ‘Design en Stijlobjecten’ van Ebay-België, maar bekijk ook de buitenlandse filialen van het veilinghuis.

In Nederland en Vlaanderen is Marktplaats (www.marktplaats.nl) een drukbezochte veilingsite. Onder de rubriek ‘Kunst en Antiek’ vind je onder meer serviesgoed, glaswerk, vazen, curiosa en designobjecten. Denk eraan : het gebeurt dat een onwetende verkoper zijn waar in een verkeerde rubriek aanbiedt. Op deze actieve markt kruisen we veel verzamelaars en handelaren. Bekijk ook hún netwinkels en schrik er niet voor terug om gerichte informatie te vragen. Je kunt hun zelfs laten weten wat je zoekt. Soms hebben ze meer dan wat de site vermeldt.

Daarnaast zijn er veel veilingsites die op een doordeweekse rommelmarkt lijken, zoals Kapaza (www.kapaza.be of nl). Daar snuffel je in de rubriek ‘Kunst en Antiek’ of ‘Inboedels’. Op Kapaza vind je weinig goede vintage, wat niet wegneemt dat verzamelaars er soms een puik stuk uit opvissen. Verder hebben we nog sites van veilingen en zoekertjes, zoals zoekertjes. net, intramarkt.be, marktplaza.nl, kijiji. com, tweedehands.nl of be, zoekertjesweb.be. Wie ze allemaal op een rijtje wil en ook alle buitenlandse adressen van bijvoorbeeld Ebay zoekt, vindt alles via trefwoorden als ‘veilingen’ of ‘veilingsites’ op Google. Veel tweederangs sites zijn vrij oninteressant voor antiek en vintage design. Het heeft dan ook weinig zin om je daar suf te zoeken.

Winkels

Weet je ongeveer wat je zoekt, een salontafel of een bureaulamp, dan kun je ook de talrijke webwinkels raadplegen. Vooral in Nederland zijn er excellente adressen voor vintage. De meeste handelaren hebben ook een echte winkel, maar velen werken hoofdzakelijk via het net. De prijzen hangen af van de kwaliteit. Voor vintage van topkwaliteit, zoals een tafel van Kjaerholm of Eames, hoest je een aardig bedrag op. Sommige van deze webwinkels zijn hoogwaardige antiekdealers die internationaal opereren en daarom gewoon dé prijs vragen. Maar veel winkels hebben ook leuk doorsnee materiaal. Voor een paar tientallen euro’s tik je een tafellamp, stoel of tafel op de kop. Vintage zonder een duidelijke auteur of fabrikant is nu eenmaal veel minder prijzig, maar daarom niet minder mooi.

Extra zoeksites

Tal van sites helpen je op weg bij je zoektocht. Via bijvoorbeeld www.decenniadesign.nl kom je weer allerlei andere sites op het spoor. Bij wijze van toemaatje geven we nog een tip, de site www.retrostart.com is een online directory met meer dan negenhonderd links naar webshops, magazines, veilinghuizen, beurzen en infokanalen, zoals Architonic, Designindex, Designlexicon en Designmatcher. Die unieke startpagina is sinds november online en is het initiatief van twee ondernemende studenten die op het idee kwamen om al deze informatie te bundelen. RetroStart is de startpagina met het hoogste aantal werkende links naar webwinkels. Via die weg diep je ook weer veel informatie op over producenten en designers. Heb je bijvoorbeeld een fraaie lamp gevonden waarvan je het merkteken niet kunt ontcijferen, dan kun je misschien via deze sites informatie opgraven.

Onze suggesties

www.furniture-love.com www.city-furniture.be www.bloomberry.nl www.vervlogenjaren.nl www.artbrokerdesign.com www.de-spot.com www.damals.nl www.deleukstewebsite.nl www.planetglass.net www.dejavu-design.nl www.dewinkelruimte.nl www.destijdsdesign.nl www.wonderwood.nl www.ztijl.nl

Door Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content