Zou Phaedra Hoste op 14 februari Valentijn kunnen vieren met de droomman die ze in Wie wordt de man van Phaedra vond ? Ik vraag het me bezorgd af, nadat ik al twee uitzendingen volledig heb uitgezeten. Voor wie niet helemaal mee is : Wie wordt de man van ? is een tv-format, vorig jaar voor het eerst op ons losgelaten, waarin een Bekende Vrouw in een realityserie op zoek gaat naar een man. Twaalf mannen verblijven in een chique villa en strijden om de liefde van die vrouw. Het begrip trophy wife krijgt hier een heel eigen betekenis. Kijk maar naar Wendy Van Wanten, de Bekende Vrouw uit de eerste reeks, die nu als een trofee, zwanger en al, door haar tv-man en manager Franske voortgesleurd wordt, op zoek naar een lucratieve carrière. Het format werd ondertussen in het buitenland verkocht.

Noem mij ouderwets, maar ik kan er niet bij. Waarom zoekt iemand, die er dan nog zo goed uitziet als Phaedra, een lief op tv ? Goed, Wie wordt de man van ? is lang niet het eerste datingprogramma op televisie. Ik heb destijds al met open mond en gekrulde tenen naar fragmenten van Temptation Island, Undercover Lover of The Bachelor gekeken. Een deelname aan zo’n programma kun je dom noemen, maar is met veel goede wil nog onder te brengen in de categorie ‘hormonale jeugdzonden’.

Voor Wie wordt de man van ? ligt dat anders. Noch Wendy, noch Phaedra zijn adolescenten in hun apenjaren en beiden kunnen de impact van televisie inschatten.

Waarom doet Phaedra Hoste het ? Uit het programma en uit de ‘boekskes’ leer ik dat het voor haar moeilijk is om iemand te vinden in het ‘gewone’ leven. Mannen durven geen contact te nemen en de professionele omgang is vaak afstandelijk of oppervlakkig. Phaedra voelt zich goed in haar vel, maar er ontbreekt nog een man en een stel kinderen om het plaatje compleet te maken.

Als ik het al zou geloven dat ze inderdaad ‘niet van ’t straat geraakt’, kan ik haar redenering volgen. Maar hoe ze dat probleem oplost, lijkt me pas echt een probleem. Voor welke relatie is het een goed idee dat ze zo publiek tot stand komt ? Gaat het in een relatie niet om iets speciaals tussen twee mensen en per definitie dus over privacy ? En als het zo- nodig modern moet : waarom is internetdaten dan geen oplossing. Ja, er kunnen ook rare vogels opduiken, maar dan tenminste niet voor heel tv-kijkend Vlaanderen.

De privacy die Phaedra Hoste nu weggeeft, kan ze niet terug opeisen als ze zou trouwen, kinderen krijgen en, godbetert, als het fout zou aflopen.

Dus Phaedra, ik hoop dat het maar tv is, een vermakelijke soap waarin jij de hoofdrol speelt. Ik hoop dat je je tijdens de opnames geamuseerd hebt en genoten hebt van je girlpower om mannen zover te krijgen dat ze komen kwispelen in het openbaar. Ik hoop dat je er veel geld aan verdiend hebt en dat je ondertussen elders jouw droomman gevonden hebt. In alle rust en privacy.

8

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content