Ligging: in hastière-par-delà, IN HET DORP

Sfeer: VILLA UIT DE JAREN VEERTIG MET OUDE MEUBELS

Reistijd: EEN UUR RIJDEN VAN BRUSSEL

Prijzen: CORRECT

“Het was een echt toeval dat we met deze B&B gestart zijn”, zegt Alain bij een biertje in de tuin van Les Heures Claires in Hastière-par-Delà, op een steenworp van de Maas. Eigenlijk hadden hij en zijn vrouw Luciana enkele jaren geleden besloten om er een paar jaar tussenuit te knijpen, om een lange zeilreis te maken. Maar tijdens een tocht met de motorfiets viel hun oog op een aardige villa in het groen. Die werd kort na de oorlog gebouwd als dokterswoning en telt daarom twee ingangen. Ze kochten de villa en begonnen aan een project voor een B&B. Het huis was wel bewoonbaar maar vergde toch enige aanpassingen. Er was werk voor de boeg en dat zou uiteindelijk anderhalf jaar duren. “Eigenlijk hadden we gewoon zin in iets anders”, zegt een enthousiaste Luciana, die evenwel haar job als lerares behield terwijl Alain van zijn verre beroepsreizen afzag om zich op België te concentreren.

De lijst van de aangepakte werken is lang, van de 250 meter waterbuizen over de installatie van een waterverzachter tot de vier badkamers en een heetwaterreserve van 500 liter. Zonder de parketvloer op de benedenverdieping te vergeten. Twee jaar geleden opende Les Heures Claires de deuren, en het resultaat mag gezien worden. “Ervaring hadden we niet, maar we hebben altijd graag mensen ontvangen en alleen vervelen we ons”, grapt de gastvrouw.

Op de eerste verdieping werden van de oorspronkelijke zes kamers drie gastenverblijven met badkamer gemaakt, een vierde werd op de zolder gerealiseerd. Omdat Luciana lerares plastische kunsten is, kregen ze namen mee die verwijzen naar de kunst. We verblijven in Venus, die uit een slaapkamer met dubbelbed en een salonnetje bestaat, én een bijkomende ruimte, waar een oud bed-nu-zitbank en een bureautje staan. Tegen de muren hangen schilderijen van Botticelli’s Venus en zo. Het geheel is stijlvol en erg netjes, de villa baadt in het groen en vormt een goede uitvalsbasis voor ontdekkingstochten in de buurt. In het dorp imponeert de romaanse abdijkerk, op drie kilometer vindt men het schilderachtige dorpje Waulsort.

Het ontbijt wordt bij mooi weer op het terras met zicht op de tuin geserveerd, anders in de ruimte op de benedenverdieping. Daar komen brood en croissants, een uitgebreide kaasschotel en een vers gekookt eitje op tafel, voorafgegaan door versgeperst fruitsap. Helemaal zoals het hoort.

Les Heures Claires telt vier kamers die tegen 75 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten. Bijkomende bedden en ontbijten voor 15 euro.

Les Heures Claires,rue des Gaux 68, 5541 Hastière-par-Delà, 082 74 59 56 en 0475 31 44 38, www.heuresclaires.be.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content