Ligging : Spa, op de groene hellingen aan de stadsrand I Sfeer : netjes maar weinig geïnspireerd I Reistijd : anderhalf uur rijden van Brussel I Prijzen : correct

Op de hellingen rond Spa bevindt zich een groot aantal oude villa’s, sommige bewoond, andere een beetje verwaarloosd, en nog andere opgekocht door Nederlanders om er feestelijke gelegenheden in op te zetten. Ze dateren van het einde van de negentiende eeuw of het begin van vorige eeuw en getuigen van het bruisende leven van toen. De Villa des Fagnes, waar we vanavond overnachten, werd in 1898 gebouwd en fungeerde als conciërgewoning voor de naburige villa, terwijl er in de bijgebouwen paarden werden gehouden.

Toen Christine Jérôme als boekhoudster tien jaar geleden werkloos raakte, zag ze in het huis de oplossing voor haar nieuwe probleem. Tenslotte hadden zij en haar man het geheel keurig gerestaureerd en er ramen aangebracht die beantwoordden aan de nieuwe bewoningsfunctie. Ze greep de kans om vier andere kamers in te richten voor gasten, en wie er langskomt, merkt helemaal niet dat de living van het huis zich op de plaats bevindt waar vroeger de paarden gestald waren.

De kamers zijn netjes, en voorzien van alle comfort maar missen een beetje stijl en inspiratie. Zelf slapen we onder de dakhelling, in een kleine kamer met een oude kast, twee fauteuils en een piepklein tafeltje met glazen blad. Er staan een televisie, dvd-speler, ijskast en een koffie- en theestel. Volledig, maar wat krap bemeten.

“Je moet erg veel van je huis houden als je met dit soort werk begint”, zegt Christine later. “Want met zo’n B&B ben je gedoemd om altijd thuis te blijven.” Het klinkt een beetje als een last. Maar de sluimerende nukkigheid omdat ik me als journalist pas na het ontbijt heb bekendgemaakt, maakt stilaan plaats voor een wat vriendelijker aanpak. En het klopt natuurlijk dat de gast in die living écht in het dagelijkse leven van de familie wordt opgenomen.

Het mooist aan de Villa des Fagnes is eigenlijk de tuin, die het geheel wat meer karakter en charme bezorgt. ’s Zomers wordt het ontbijt er buiten geserveerd en op warme avonden wordt zelfs de barbecue er opgesteld. Maar op een lange, doorregende dag in de herfst hebben we daar natuurlijk weinig aan. Voor een staptocht over de hellingen is het net iets te nat en de binnenstad ligt er wat troosteloos bij.

Het ontbijt wordt in de brochure als gastronomisch omschreven en dat is lichtelijk overdreven. Er komen wel kaas en charcuterie op tafel, en de gastvrouw is nog ’s ochtends vroeg naar de bakker gehold om brood en croissants, maar uitzonderlijk is het niet.

Info

Villa des Fagnes telt drie tweepersoonskamers die tegen 85 euro worden verhuurd, en een suite die 105 euro kost, ontbijten inbegrepen.

Villa des Fagnes, Chemin Henrotte 94, 4900 Spa, 087 77 54 74, www.villa-des-fagnes.be.

TIP

Een bezoek, met eventuele behandeling, aan de thermen van de stad, die volledig gerenoveerd werden. Of voor de actievere vakantieganger de vele wandelroutes.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content