Herwig Van Hove

Het was Kerstmis 1777 toen Louis Faure, Marquis de Lajarte, in de gemeente Saint-Morillon vlakbij Brède, in wat nu het centrum is van de appellation Graves, een oude maar grote vervallen hoeve kocht : Bel-Air de Bellevue. In 1791 begon hij vol moed aan de bouw van een landhuis in de toen gebruikelijke vorm : een laag, lang, plat gebouw, nauwelijks één kamer diep. Hij kon niet vermoeden dat hij van zijn chartreuse maar weinig zou genieten, want in 1794 werd hij in de woelige nasleep van de Franse Revolutie gevangengezet en onthoofd. Volgt dan, meer dan twee eeuwen lang, een stoet van eigenaars die alleen verschillen in de manier waarop ze wijngaarden en gebouwen lieten vervallen.

In 1988 komt de familie Cazes op de proppen, gekend als eigenaars van Lynch-Bages in Pauillac en Les-Ormes-de Pez in Saint-Estèphe. Jean-Michel Cazes vernieuwt alles, zowel wijngaarden als installaties, en vanaf 1992 is er opnieuw goede wijn. Zoals de meerderheid van de Graves produceert Bel-Air tegelijk rood en wit. Omdat de chartreuse doet denken aan de charmes van Italiaanse villa’s, krijgt het domein de nieuwe naam Villa Bel-Air, die ook op het etiket staat.

Villa Bel-Air, Graves Blanc 1994. De witte wijn (22 ha) wordt gemaakt van 40 procent sémillon, 40 sauvignon en de rest in muscadelle. Dit is een traditionele samenstelling die niet toegeeft aan de modetrend om zoveel mogelijk met de gemakkelijke sauvignon te werken. De wijn wordt op vat vergist en op de fijne gistrest gehouden gedurende ongeveer een jaar.

In het glas komt een wijn met een ruime, presente neus met veel complexiteit in de diepte. De aanspraak in de mond is zacht elegant en gaat mooi verder op het juist gedoseerde hout tot een lange lengte met opvallende stevigheid. Witte wijn met flinke structuur waarover een suave zachte boog gespannen is.

Villa Bel-Air, Graves Rouge 1993

In de rode (24 ha) wordt 50 procent cabernet sauvignon, 40 merlot en 10 cabernet franc verwerkt. Het grote aandeel merlot stuurt de verwachtingen in de richting van zachtaardige soepelheid.

In het glas komt een matig geconcentreerde kleur met de nuance van rood fruit, vers en fris, zonder spoor van evolutie. De neus is gedragen door finesse en hout met grote zachtaardigheid in de diepte maar zonder echt potentieel. De smaak is soepel en biedt toch een zekere weerstand, met goed ingebouwd en omhuld zuur en bitter. Mooie instapwijn waar men niet moet op wachten. (wit of rood : 420 fr.)

Invoer : Yves Catulle in Brussel.

HERWIG VAN HOVE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content