Ligging: In het stadscentrum, op vijftig meter van zee I Sfeer: villa uit de jaren zestig met moderne aankleding I reistijd: vijf kwartier rijden van Brussel I Prijs: correct

Vijf jaar geleden stonden B&B’s in ons land nog in de kinderschoenen, tegenwoordig is het verschijnsel uit zijn voegen gebarsten. Met alle gevolgen van dien. Toen we in de Coqisserie in De Haan neerstreken, moesten we de sleutel in een tearoom op de dijk afhalen, op loopafstand van de villa Aida, waar we zouden overnachten. De villa heeft een beroemd verleden. Hoewel pas in de jaren zestig gebouwd was de patisserie er wereldberoemd, en het verhaal gaat dat koning Boudewijn er zijn gebakjes kwam ophalen als hij in de koninklijke villa in Oostende verbleef. Maar er is veel water naar zee gevloeid en na veel ups en downs werd de zaak nu op een elegante en moderne manier vernieuwd, met gebruik van hout en veel grijs en beige. Boven werden kamers ingericht. Toscane is een langwerpige gastenkamer op de tweede verdieping met twee enkele bedden, een flinke driezit met salontafel, een eettafel voor twee, een minibar waar we onder meer twee yoghurtpotjes vinden die vijftien dagen over tijd zijn. Er is een kleine badkamer met een kraaknette douche waar de zeep verdwenen blijkt. De kamer is prima, maar het uitzicht valt een beetje tegen voor wie naar zee komt : hoewel de dijk op minder dan honderd meter ligt, kijken we uit op een parkeerterrein. Op de eerste verdieping liggen nog twee kamers, onder het dak werden twee lofts geïnstalleerd.

Benoit en Kim Vanhee zijn relatieve nieuwkomers in de job. Hij studeerde handelswetenschappen, werkte veel in de tearoom van zijn ouders op de dijk. Maar leerde van zijn vader ook bakken, en bakt nu alles behalve het brood. Een dik jaar geleden opende hij op de benedenverdieping van de villa een heel fraai koffiehuis met bakkerij waar er een ruime keuze is, heel veel licht en lucht binnenvalt, en zelfs een ochtendkrant te kijk hangt. Enkele maanden geleden opende het stel de B&B, maar van echte gastvrijheid is nauwelijks sprake. We vermoeden dat ze het te druk hebben in de patisserie. En als we ’s morgens in het koffiehuis gaan zitten voor een uitstekend ontbijt met een gekookt eitje, vers fruitsap, broodjes en croissants, yoghurt, kaas en vlees hebben we meer het gevoel dat we een studio hebben gehuurd en bij de bakker om de hoek komen ontbijten.

TIP!

– De belle-époque-

wandeling in De Haan, die langs de villa’s uit het begin van de

vorige eeuw voert, en de Einsteinwandeling.

– Het Staf Versluys-

cultuurcentrum in Bredene.

Info

De Coqisserie

telt vijf kamers die tegen 70 euro

(2 personen,

laagseizoen) tot 165 euro (vier personen, hoogseizoen) worden verhuurd, inclusief

ontbijten.

De Coqisserie, Koninklijke Baan 29, 8420 De Haan, 059 43 00 43, www.decoqisserie.be

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content