VLAANDEREN

(keuze van de lezers van Weekend Knack)

– Eerste categorie :

beste verhouding prijs/kwaliteit

De eerste plaats behaalde het democratische restaurant De Drie Biggetjes uit Gent met een totaal van 1179 punten. De Drie Biggetjes is het allesbehalve stijve eethuis van Ly Chi Cuong, die als bootvluchteling vanuit Vietnam in België belandde. Zijn tweede, Vlaamse moeder werd zijn coach. Ly Chi Cuong ging naar de koksschool en deed stages bij grote koks, onder wie wijlen Willy Slawinsky, Jean-Pierre Bruneau en Pierre Wynants. In De Drie Biggetjes brengt de bescheiden Ly Chi Cuong een vereenvoudigde gastronomische keuken. Het suggestiemenu is een koopje !

Nummer twee werd het uiterst goedkope visrestaurant Le Grand Bleu uit Gent met 1091 punten en op nummer drie eindigde de sympathieke eetfabriek Siphon uit Damme met 971 punten.

-Tweede categorie : beste gastheer/gastvrouw

Op de eerste plaats komt ’t Oud Konijntje van de familie Desmedt uit Waregem met 1037 punten. ’t Oud Konijntje is een typisch familiebedrijf dat alom wordt geroemd om zijn feestelijke, klassieke keuken. In de eetzaal zorgen zoon Frank en zijn zus Anne-Marie voor ontvangst en bediening. Frank trad in de voetsporen van zijn betreurde vader en is een respectabel en volleerd wijnkenner. Zo blijft de traditie van dit huis van vertrouwen springlevend.

Op de tweede plaats komt Comme chez Soi uit Brussel, waar dochter Laurence tegenwoordig haar charmes in de eetzaal verspreidt, met 610 punten en op de derde plaats Kwizien Céline uit Kortrijk, het restaurant van de jonge Céline Pélissier, met 590 punten.

Derde categorie : mooiste decor

Op nummer één glittert het magistrale restaurant Pomphuis in Antwerpen met 982 punten. De setting is een indrukwekkend gebouw, gerestaureerd en gemoderniseerd met respect voor het verleden. De machinerie, waarmee water van het droogdok werd weggezogen of er juist werd ingepompt, is vanaf het grondniveau nog zichtbaar in de open kelder. Op het parterre is, tegen de achtergrond van deze industriële archeologie, een immens restaurant geopend, waar men sfeervol tafelt bij kaarslicht en pianomuziek.

Op nummer twee komt het indrukwekkende decor van Belga Queen in Brussel met 750 punten en op nummer drie het nieuwe, ultramoderne Maison Vandamme uit Zeebrugge met 659 punten.

Vierde categorie : het meest originele concept

De eerste prijs voor de meest originele formule ging naar A Food Affair in Gent met 977 punten. In dit restaurant kan je culinair vreemd gaan met tapas new style en Aziatische, Italiaanse en… Vlaamse wokgerechten. Dit exotische tafelavontuur speelt zich af in een enigszins louche Bangkok-loungeambiance. Er klinkt muziek die vervoert en in de keuken ziet men wokkampioen Laurent Locquet aan het vlammenvuur.

Op nummer twee eindigt het visrestaurant Ostend Queen in Oostende, dat met hulp van Pierre Wynants tot stand kwam (966 punten) en op nummer drie Bar Salon uit Brugge, waar men tapa-achtige designhapjes opdient (801 punten).

WALLONIË

(lezers van Weekend Le Vif/Express)

Meilleur rapport qualité/prix

Op de eerste plaats eindigt het vermaarde La Petite Fugue uit Namen. Dit sfeervolle eethuis heeft zijn onderkomen in een pastoorswoning in het historische stadscentrum, op een steenworp van het museum Félicien Rops. De eetvertrekken hebben hoge plafonds en plankenvloeren en zijn feestelijk gedecoreerd. Baas en chef-kok is Pascal Pirlot. Hij werkte lang in de bar en de eetzaal van het plaatselijke casino en nam meer dan tien jaar terug La Petite Fugue over. Beetje bij beetje bracht hij de keuken op niveau. Al enkele jaren is La Petite Fugue een van de populairste delicatessenrestaurants van Namen. Grote trekpleisters zijn de menu’s, die voor relatief weinig geld verbazende kwaliteit bieden.

Op nummer twee staat La Table du Marché uit Wavre en op nummer drie het wijnrestaurant De La Vigne à l’Assiette uit Brussel.

Le meilleur accueil

De eervolle nummer één is voor restaurant Touareg in Brussel en zijn aimabele zaaldirecteur Samad Elabassi. Hij ontvangt in het Marokkaans of Frans. Samad kent zijn vak en was tot voor kort directeur van de banketafdeling van Blue Elephant. Touareg onderscheidt zich ook door een trendy exotische inrichting. Het restaurant wordt vooral ’s avonds bezocht. De bereidingen zijn verzorgd en couscousliefhebbers hebben de keuze uit zes variaties.

Op een verrassende nummer twee komt Rouge Tomate uit Brussel en op een al even verrassende nummer drie Belga Queen Brussel.

Le décor le plus remarquable

De eerste plaats gaat hier naar het replica art-nouveau-interieur van de Comme chez Soi uit Brussel. Dit wereldberoemde restaurant is niet veel groter dan een knusse bistro. Je zit er aan tafeltjes, die langs de muur zijn opgesteld en de ruimte tussen de tafels is miniem. Eigenaar Pierre Wynants creëerde de Belgische haute cuisine, met gerechten die bereid worden volgens de voorschriften van de klassieke Franse keuken, met inlandse streekproducten, een verfijnde persoonlijke toets en een aantrekkelijke presentatie zonder overdrijvingen. Schoonzoon Lionel Rigolet neemt beetje bij beetje de leiding van de keukenbrigade over. De keuken werd recentelijk volledig vernieuwd en is uitgerust met de laatste technische snufjes.

Op nummer twee komt het landelijke cocooninterieur van Le Chabichou uit Ophain en op nummer drie het kosmopolitische decor van de Seagrill uit Brussel.

Le concept le plus original

. bar in Brussel (lees point bar) scoorde hier het best. Caroline Colson studeerde voor binnenhuisarchitecte en belandde op het bureau van de bekende Waalse traiteur Loriers, waar zij drie jaar vertegenwoordiger was. Daar ontmoette zij Michel Van Hoecke, die kon bogen op dertien jaar terreinwerk. De twee gingen filosoferen over een nieuw restaurantconcept en deden dat aan tafel. Dan werd er veel van elkaars bord geproefd en zo ontstond het idee om een restaurant te openen waar je individueel van een hele reeks verschillende bereidingen kan proeven. Omdat Caroline van transparantie houdt, stelde zij voor om de bereidingen te serveren in doorzichtige glazen, kommen en vazen.

The Kitchen in Luik, een open restaurant in een bijzondere keukenwinkel, werd nummer twee. Le Fourneau in Brussel, waar men als in een Romeins theater rond de keuken aan een toog eet, ging lopen met de derde plaats.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content