Eén van de beste westerns van de laatste jaren haalde bij ons de bioscoop niet, maar kan nu op video ontdekt worden. In ?Wild Bill? (1995) schildert Walter Hill het portret van een gekwelde levende legende : de revolverheld, pelsjager, gokker, zwerver en occasionele marshall Wild Bill Hickok, die achtervolgd wordt door zijn verleden. Het is tegelijk een elegische bespiegeling over heldenverering en een ouderwetse western, die met de nodige ironie hetzelfde jongensachtig plezier schenkt als de klassiekers van het genre. Zoals meestal bij de maker van ?The Long Riders? en ?Geronimo? is er een mooi evenwicht tussen een ?realistische? kijk op de frontier-mythologie het westernstadje is een echte modderpoel met varkens op straat ; het geweld is niet lyrisch maar schokkend, brutaal en destructief en een respect voor de archetypes en stilering van het genre.

In de virtuoze openingsmontage krijgen we episodes uit de carrière van Hickok ; we weten meteen waar hij zijn reputatie van snelste schieter uit de Far West aan te danken heeft, maar krijgen ook een inzicht in zijn getourmenteerd gemoed. Daarna zien we de laatste dagen in het leven van Hickok, die zich in de jaren 1870 in Deadwood gevestigd heeft. Een geschifte jonge kerel de zoon van een oude vlam van Hickok en een assortiment premiejagers proberen hem uit de weg te ruimen, maar de vermoeide Hickok heeft zelf alle smaak in het leven verloren. De film die begint met een begrafenis wordt toegebouwd naar een tergend lang uitstel van executie een lichtelijk absurde dodenwake.

Jeff Bridges is schitterend als de beruchte revolverheld, een ongecompliceerde daadmens die op het eind van zijn Latijn gekomen is, letterlijk het zicht verliest en zich gedwongen voelt om zich over zijn mislukkingen en fouten te bezinnen wat meestal gebeurt onder invloed van opium. Het is intrigerend dat Hills volgende film, ?Last Man Standing? (intussen uitgebracht in Amerika) een remake is van de samouraifilm ?Yojimbo? van Akira Kurosawa, want één van de opium-hallucinaties in ?Wild Bill? Hickok die tijdens een bizonjacht door Cheyennes met de dood wordt bedreigd is geregisseerd als een Japans spookverhaal in expressionistisch zwart-wit.

Ellen Barkin is de schietgrage Calamity Jane ; John Hurt is de Engelse dandy die in voice over het relaas doet vanHickoks exploten.

?Wild Bill?(MGM/UA).

PATRICK DUYNSLAEGHER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content