Voedingsdeskundige Sandra Bekkari stelde samen met superkoks gerechten samen die niet alleen lekker zijn maar die ook rijk zijn aan superfoods.

De naam Sandra Bekkari is verbonden met het voedingsadviesbureau SANA – Passion for Health in Waregem. Zij werkt er nauw samen met andere gediplomeerde voedingsdeskundigen en/of diëtisten, die zij intern verder opleidt. Het legertje consulenten helpt mensen op de goede weg, via een zevenwekenplan dat begeleidt naar een “gezond, slank en energiek leven”. Sandra zelf behaalde het diploma voedingsleer, is orthomoleculair voedingsconsulent en specialiseerde zich in voeding voor kinderen. Daarnaast rondde zij de opleiding Voeding & Gezondheid aan de Open Universiteit Nederland met succes af. Volgens een aantal wetenschappers is zij een van de weinige voedingsdeskundigen die erin slaagt om wetenschappelijk gefundeerde kennis te concretiseren.

Bekkari ontwikkelde het Sanadieet, gebaseerd op natuurlijke voedingsmiddelen die instaan voor al wat het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Binnen het dieet is er bovendien twintig procent ruimte voor verwennerij. Er komen superfoods aan bod, die rijk zijn aan beschermstoffen in de vorm van vitamines, mineralen en bioactieve stoffen. Voorbeelden zijn : broccoli, blauwe bessen, kurkuma, olijfolie en pure chocolade. Maar Sandra ging nog verder dan het opleiden van consulenten : ze sloot overeenkomsten met professionele koks, waardoor de mogelijkheid werd gecreëerd om een aantal Sana-gerechten te ontdekken via Member Restaurants (de lijst van deelnemers vindt u op de website).

In haar debuutboek Gezond & Slank zette Sandra in zeven principes de krijtlijnen van haar dieet uiteen. Nu is er het tweede boek : Topchefs koken gezond. Daarvoor werden vijftien getalenteerde Vlaamse koks uit Member Restaurants door de auteur begeleid. De samenwerking resulteerde in zestig haalbare gastronomische bereidingen, mooi in beeld gebracht door Bart Van Leuven. De verwerking van superfoods zorgt voor een boost. Zo profiteert men tegelijk van de gunstige effecten van deze ingrediënten en van de lekkere smaaksensaties. In het boek zijn ook lifestyle- en producttips opgenomen, voor als de lezer zelf wil verdergaan.

Evenwichtig eetpatroon

Sandra Bekkari : “Ik ben altijd sportief geweest, ik nam deel aan atletiekcompetities en studeerde sportwetenschappen. In mijn jeugd stond alles in functie van de sport. In eerste instantie zag ik dus het verband tussen voeding en prestaties. Toen ik mij ervan bewust werd dat ook voeding en gezondheid nauw verbonden zijn, ben ik mij gaan bijscholen. Ik volgde reguliere voedingsleer in Leiden, voeding voor kinderen, twee jaar orthomoleculaire voeding en een opleiding Voeding en Gezondheid. Ik leerde er onder meer dat de eerste tien jaar voor kinderen erg belangrijk zijn. Ik leerde er ook wat de invloed is van voeding op hart- en vaatziekten, diabetes en bepaalde vormen van kanker en in welke voeding de gezonde stoffen zitten. Zo begon ik mij te verdiepen in de manieren waarop ik deze producten op een lekkere en gezonde manier kon verwerken. Want het is een cliché dat gezond eten en genieten niet kunnen samengaan. Zo kwam ik aan het Sana-dieet, dat eigenlijk meer een manier van leven is dan een dieet. Het is geen streng regime, maar een eetpatroon om op een evenwichtige manier gezond te genieten, en het kan op maat aangepast worden. Vaak hoort men dat de invloed van voeding op de gezondheid wordt overschat. Ik ben ervan overtuigd dat dit niet het geval is en dat zeventig procent van alle hart- en vaatziekten en veertig procent van alle kankers voorkomen zouden kunnen worden door een gezonde voeding.”

Veel mensen met problemen van overgewicht doen een beroep op Sanaconsulenten. “Wij proberen deze mensen te motiveren om hun eetpatroon te veranderen. Het gaat daarbij niet alleen over het esthetische aspect, maar vooral over wat voeding binnen in het lichaam doet. Dagelijks worden er honderd miljard nieuwe cellen geproduceerd. Als je dat weet, kies je voor de beste bouwstoffen. Wanneer je de inspanning doet om aandacht te geven aan een gezonde levensstijl – en dat is niet alleen voeding maar ook bewegen, niet roken en er zijn nog andere factoren – dan pluk je daar al snel de vruchten van. Ik hoor zo vaak als excuus dat iets genetisch bepaald is. In werkelijkheid hebben slechts vijf procent van alle ziektes een puur genetische oorzaak. Hartziekten en diabetes komen bij geïsoleerde bevolkingsgroepen in Australië of Afrika zelden voor. De ziektegevallen nemen toe van zodra deze mensen zich bij ons integreren. Het is niet omdat wij almaar ouder worden, dat we ook gezonder zijn. We worden ouder omdat de hygiënische omstandigheden verbeteren en omdat de medische wereld constant evolueert. Wij hebben niet alles in de hand, maar we kunnen zelf wel veel doen. Daar moeten we ons bewust van worden.”

Te veel, te energierijk

De moeilijkheid is dat wij constant worden geprikkeld, meent Sandra Bekkari. “Er is overal voeding, en vooral veel energierijke voeding, die arm is aan vitamines en mineralen. Ik heb zelf een dochtertje en als ik op zondagnamiddag naar de film ga, dan zie ik al die kinderen met grote bekers popcorn, zakken chips en frisdrank : het is één groot snoeppaleis. Ik zeg niet dat een kind nooit mag snoepen, maar ik ben wel tegen continu snoepen. Het wordt snel een gewoonte waardoor de smaakpapillen afgesteld staan op zoet en vet. Dat werkt verslavend, dat is aangetoond. Het gebruik van suiker en vetten en dan nog in combinatie met zout, dat doet de hersenen knetteren van genot. Er komen daarbij goedgevoelstoffen vrij en dan wil men meer. Zo grijpt men altijd opnieuw terug naar de verkeerde voeding. Goedgevoelstoffen zijn serotonine en dopamine, die fungeren als neurotransmitters in de hersens. Het knetteren van genot kun je gelukkig ook op een natuurlijke manier opwekken, bijvoorbeeld door te bewegen in de buitenlucht, door daglicht, muziek, knuffelen, lachen of door gezellig te tafelen met vrienden.”

Ook wanneer je buitenshuis eet, kun je volgens Bekkari perfect gezond eten. “Wij werken samen met een vijftiental koks dat wij adviseren. Daar zijn topchefs bij die gezond koken vanuit hun eigen belangstelling en die zo het beeld van de toekomst bepalen. Voor het boek Topchefs koken gezond stelden de vijftien chefs recepten samen volgens de Sanarichtlijnen. Ik ben eerst met de koks gaan spreken, ik heb hun recepturen nagekeken en gecorrigeerd. Ook tijdens het fotograferen was ik ter plaatse. Het was arbeidsintensief, maar het heeft mij veel respect gegeven voor koks, die hard werken en van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de weer zijn. Ik vind het spijtig dat het onderwerp ‘voeding en gezondheid’ niet meer aan bod komt op beroepsscholen. Het eten in scholen, ziekenhuizen en rusthuizen zou gezond moeten zijn, maar dat is het helaas zelden.”

Sandra Bekkari, Topchefs koken gezond, met foto’s van Bart Van Leuven. Uitgeverij Stichting Kunstboek. 24,95 euro.

www.sanavoedingsadvies.be

DOOR PIETER VAN DOVEREN . PORTRET WOUTER VAN VAERENBERGH

“Suiker en vetten, zeker in combinatie met zout, dat doet de hersenen knetteren van genot. En dan wil je steeds meer van dat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content