Ligging: in de dorpskern, met uitkijk over de natuur I Sfeer: gerestaureerde zestiende-eeuwse huisjes die wat ziel missen I Reistijd: een uur rijden van Brussel I Prijzen: goedkoop

Twee huisjes, schouder aan schouder naar elkaar toegezakt, met klimplanten tegen de gevel en bloempotten alom, rusten in de schaduw van de veel te grote basiliek op de hellende Grand-Place van Walcourt. De man die ons opent, kijkt wat ongerust, gaat ons voor op de trap en zucht even op het eerste. Encore un étage. Ik krijg een plaats in een klein kamertje met twee enkele bedden, onder het dak, met zicht op de basiliek. Het is net en eenvoudig, de badkamer heeft een douche, het toilet is op de gang. Ik informeer naar de andere kamers. Iets groter misschien, proberen we. “Ze zijn allemaal even groot.”

Annick is uit ander hout gesneden, en allesbehalve mensenschuw. Ze houdt zich bezig met psychologie en sofrologie, heeft veel gereisd en besloot meer dan tien jaar geleden om nu zelf maar eens reizigers te ontvangen. De twee huisjes zijn sinds vier generaties in haar familie én zestiende-eeuws, maar dat is nog enkel aan de gewelven en de houten trap te merken. Haar man is theoloog-filosoof, beiden zijn fervente natuurliefhebbers. In de tuin van 25 hectare iets verderop worden oude groenten geteeld als melde, pastinaak, topinamboer en kardoen, die ’s avonds voor de gasten worden geserveerd, maar enkel na reservering. Dan kan ook het appelsap van eigen maak, zonder suiker noch bewaarmiddel, worden geproefd.

We kletsen in de ruimte op de benedenverdieping, kijken aan de achterzijde tegen enthousiast groeiende planten aan en bezoeken nog twee kamers, beide groter dan de mijne. Die vooraan is in turkoois gestoken, en ontvangt veel licht. Die achteraan kijkt boven de daken op de vallei uit. Ze zijn erg net en beide even sober, maar niet onaantrekkelijk. Ik dring niet aan om nog te wisselen.

’s Avonds maak ik een ommetje op de markt van het stadje, dat fier is op de oudste maagd van het land, die in de basiliek mijmert. Ze is zwart en zit, en is daarmee de oudste zittende maagd van Europa, zegt Annick. Het stadje lijkt wel uitgestorven, in huis is het niet anders. “J’exige le calme dans la maison”, merkt de gastvrouw op, die ook kookstages geeft met biologische groenten en de situatie samenvat in de brochure : une maison pour qui cherche à (re)trouver le sens du quotidien et les joies des choses simples.

Door Pierre Darge / Foto’s PPITIP!

Kastelen, oude hoeves en kerkjes in de buurt, evenals 365 km fietsroutes en 2 Grote Routepaden.

De meren van de L’Eau D’heure, met 65 km oevers en gelegenheid voor watersport, vissen, baden en zeilen.

Info

Confluences telt vijf kamers die tegen vijftig euro worden verhuurd, inclusief de royale ontbijten. Voor het driegangendiner wordt 16 euro per persoon gevraagd.

Confluences, Grand-Place 41-42, 5650 Walcourt, 071 61 43 05 en 071 61 35 05, confluences@wanadoo.be

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content