Tessa Vermeiren
Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

Het is een hobby van Gianni Versace om huizen in te richten. En uit die liefhebberij groeide een nieuwe florissante branche van zijn imperium.

Tessa Vermeiren

Na zijn palazzo’s in Milaan en Como en zijn huizen in Miami en New York, heeft Gianni Versace nu een woning in Londen gekocht. De meester schept zijn eigen universum op elke plaats die hem behaagt, of liever overal waar hij zaken doet. Over afzienbare tijd opent hij in Londen dan ook een gigantische Versace Jeans-boetiek. De geruchten gaan dat hij die nu eens zal laten inrichten door minimalist John Pawson. Dat wordt dan een echte ver-van-zijn-bed-show : het keizerrijk van Versace is immers een toonbeeld van overvloed, veel van alles is voor hem nog niet genoeg.

Alles wat Gianni voor zijn eigen Versace-biotoop creëert of laat ontwerpen, vindt zijn weg naar de Homes Signature-collectie : meubels, serviesgoed, glaswerk, tafel- en bedlinnen, lampen, tapijten, kussens, tegels, tot badkamerkranen toe. Versace speelt wild met de neoklassieke elementen, die volgens hem voortkomen uit zijn kindertijd in de zuidelijke Reggio di Calabria. Als kleine jongen deed hij niets liever dan ronddwalen in de Griekse tempel die vlak bij zijn ouderlijk huis lag. Klassieke Griekse friezen, medusa’s, marmeren zuilen als boekensteunen of als lampvoeten komen altijd terug. Zijn meubelen hebben een sterke empiresfeer met veel vergulde details. Een nieuwere meubel- en woonaccessoirelijn blijft in de empirevormen doorgaan, maar speelt op een streng zwart-witcontrast, dat beter past in hedendaagse interieurs. Zwarte houten tafels met witte marmeren bladen, panter- en zebramotieven in meubelstoffen en tapijten.

Met zijn heel apart kleurgevoel en zijn voorliefde voor barokke stijlen heeft Gianni Versace een interieurcollectie gecreëerd die wegens groot succes uit de hand dreigt te lopen. Homes Signature werd opgestart eind ’93 begin ’94, en werd aanvankelijk verdeeld samen met de kledinglijn. Op korte tijd nam ze echter zo’n enorme vlucht, dat een compleet nieuwe staf werd aangeworven in Milaan om zich met deze groeiende branche bezig te houden, en de evolutie ervan in goede banen te leiden.

Jan Verschuere en Stany Janssen, die bijna twintig jaar geleden Versace in België introduceerden en meegroeiden (zoals ze dat zelf zo bescheiden zeggen), waren in de lente van ’96 van de eersten in Europa om een echte Versace Home Collection-boetiek uit te bouwen. In Milaan denkt men er nu pas over om dat te gaan doen. Toen het koetshuis achter de Versace-meesterwoning aan de Brusselse Waterloolaan vrijkwam, hebben ze even geaarzeld. Maar de ruimte leek zo ideaal, dat ze de gok waagden. Uit Milaan kwamen de architecten van Laboratoria Assiociati over, en onder de leiding van Massimo Comoli, de architect die Gianni Versace steeds bijstaat in het realiseren van zijn woondromen, werd de Versace Home Collection-winkel ingericht. Tegen de muren van de binnenkoer werden afgietsels aangebracht van de medaillons uit de Villa Fontanella in Como, het familieverblijf van de Versaces. De terrasvloer in de winkel is gelijkaardig aan die in de Versacehuizen in Miami en New York, en geïnspireerd op Venetiaanse paleizen. Voor het overige is het decor zeer wisselend.

Volgens Stany Janssen zijn sommige items van de inmiddels meer dan honderd in de boetiek aanwezige referenties gewoon niet snel genoeg aan te slepen. De kussens gaan in alle maten de deur uit alsof het zoete broodjes waren. Kristallen coupes, kandelaars en glazen worden heel veel gekocht als geschenk. In de eerste maanden kwamen mensen vooral de boetiek binnen om één of een paar stuks te kopen : een weelderig donsdekbed in zijde, een tapijt, een lamp, servies… Nu gebeurt het steeds vaker dat klanten vooraf beslist hebben om een hele kamer in Versace te steken. Slapen in zo’n bont, barok decor schijnt nogal wat mensen aan te spreken.

Alles wat in de winkel staat, is te koop : bedden, tafels, loveseats, stoelen. Wie graag bestaande, al dan niet antieke banken en stoelen laat overtrekken, kan de neoklassiek geïnspireerde Versace-stoffen kopen per pand. Er was voor deze zomer een tuinmeubelencollectie gepland, maar die is met een jaar uitgesteld omdat de meester niet honderd procent tevreden was over de prototypes.

De typische klant van Versace Homes Signature is volgens Stany Janssen een stedelijke veertiger met een goed voorziene bankrekening. In Milaan willen ze nu een andere categorie mensen aanspreken. Vandaar dat niet zo lang geleden een nieuwe collectie werd opgestart : Wild Ivy. Minder zijde, meer katoen voor het bedlinnen, gleiswerk in plaats van porselein, andere kleurenschema’s, speelsere motieven en combinaties. Een minder formeel, misschien ook landelijker geheel met lagere prijzen. De constante in deze collectie is het klimoppatroon.

De keizerlijke dromen van Gianni Versace lijken in deze collectie een licht Amerikaanse toets te hebben gekregen. Daar zullen zijn veelvuldige verblijven in Miami en aan de New Yorkse Upper Eastside wel niet vreemd aan zijn.

Boetiek Versace Home Collection, Waterloolaan 64, 1000 Brussel, tel. (02) 502.24.24.

Kop en schoteltje van het medusaservies, wereldwijd het populairste Versace-stuk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content