Er deden geruchten de ronde dat er iets fris aan het opbloeien is in het restaurant C-Jean, waar de getalenteerde jonge kok Jason Blanckaert het keukenteam vervoegde. C-Jean is niet nieuw. Filip Van Thuyne, die zelf in Koksijde koksschool volgde en onder meer een jaar in de keuken stond bij wijlen Willy Slawinsky, nam Chez Jean in 1985 over en veranderde negen jaar geleden de inrichting en de naam. Het restaurant genoot lokale bekendheid omwille van zijn klassiek geïnspireerde keuken en de verteerbare prijzen. Filip Van Thuyne heeft de laatste drie jaar veel rondgekeken en geraakte in de ban van ‘het nieuwe koken’. Tegenwoordig liggen de fijnste producten van over heel de wereld binnen ieders bereik. Koppelt men deze nieuwe smaken aan nieuwe technieken, dan kan men als kok oneindig experimenteren.

C-Jean is een merkwaardig restaurant. Deze modern ingerichte bistro van bescheiden formaat, met Venetiaans stucwerk aan de muren en Bertoiastoeltjes, naar een ontwerp uit de jaren vijftig, ligt aan de voet van de Sint-Niklaaskerk, in het hart van toeristisch Gent. Je moet bellen om binnen te komen : de deur is op slot om wind en gespuis buiten te houden. Het rare aan C-Jean is dat er voor toeristen gewone Belgische gerechten met een klein extraatje te koop zijn en dat er, daarnaast, voor geavanceerde lekkerbekken, culinaire hoogstandjes worden geserveerd.

Wij kwamen ’s avonds en werden aan de deur verwelkomd door een onaangename rioollucht. De baas excuseerde zich voor het ongemak, dat te wijten is aan straatwerken. Wij besloten om door te zetten en na een half uur was de geur geneutraliseerd. C-Jean wordt onregelmatig bezocht, maar dat kan snel veranderen. Er is geen spijskaart. Wat de pot schaft staat op twee leien borden, die zo hoog aan de muur zijn gehangen, dat je ervoor van je stoel moet opstaan. Wij bleven zitten en namen het op tafel geafficheerde menu (60 euro met ruim geschonken wijnen). Dit bleek een prima keuze te zijn. We kregen drie kleine en mooie voorgerechtjes : kort geschroeide tonijn met salsa van tomaat, heerlijke crème van doperwtjes met flauw gekruide springrolls van Ierse zalm en gegrilde coquille, slecht begeleid door een salade van knolselderij, appel en mayonaise en afzonderlijk opgediend met een croustine met ossenstaart. Als hoofdgerecht kwam gerookt, gepekeld en op lage temperatuur gegaard Zweeds speenvarken, in gezelschap van het zachte vlees van gepaneerde varkenswang, gebakken polenta en gegrilde courgette met tomaat en mozzarella. Als afsluiter waren er opnieuw drie kleine, zoete gerechtjes : espuma van kokos met granité van bloedsinaasappel, gekonfijte ananas met ijs van chocolade en Earl Grey, en crème caramel met koffie-ijs en gelei van vanille met citroen. Wij kwamen enthousiast en met een licht gevoel naar buiten.

CHIQUE HEDENDAAGSE BISTRO

Keuken 7,5

Decor 7

Comfort 6,5

Service 7

Prijs/kwaliteit 7,5

JONG TALENT

Tijdens zijn zoektocht naar culinaire vernieuwing ontdekte Filip Van Thuyne de fijne bereidingen van Jason Blanckaert. De kwaliteiten van deze jonge kok vielen eerder op toen hij in restaurant Marcus in Deerlijk (inmiddels gesloten) in de potten roerde. De toen 21-jarige kok kon bogen op twee jaar keuken in Hof van Cleve en bracht in Marcus een smakelijke, ontmantelde en betaalbare versie van de feestelijke keuken van Hof van Cleve.

Jason is nu 24 jaar. Hij staat sinds zijn veertiende in de horeca, schrikt er niet voor terug om lange dagen te draaien en heeft alles om door te stoten naar de top.

RESTAURANT C-JEAN

Cataloniëstraat 3

9000 Gent

09 223 30 40.

Zondag en maandag

gesloten.

Lunch : 25 euro.

Er is een mooie keuze

aan niet-Franse wijnen.

www.c-jean.com

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content