Vermout

© DIANE HENDRIKX

Vermout, bekend van Noilly Prat en Martini, is een kruidendrank uit de 18de eeuw. De meeste vermout vindt zijn weg naar cocktails (de Negroni! de Manhattan!) maar goede vermout is ook lekker op zich, met wat ijs.

1 fles wijn van 75 centiliter (wit, rood of rosé)

1,5 dl brandewijn (bv. jenever)

Een eigen kruidenmengeling van een tiental kruiden: ik gebruikte gedroogde sinaasappelschil (3 mespuntjes), kruidnagel (3), korianderzaad (6), gedroogde kamille (2 mespuntjes), laurierblad (1), steranijs (1), kardemom (2 peulen of 3 mespuntjes poeder), salie (2 mespuntjes), tijm (2 mespuntjes)

Suiker (naar eigen smaak)

Laat een kwart van de wijn 10 minuten zacht koken met de kruiden en onder deksel. Roer af en toe.

Laat afkoelen en voeg pas dan de jenever toe.

Giet in een steriele pot en laat één nacht infuseren (op kamertemperatuur).

Zeef. Gebruik eventueel een koffiefilter om alle kruiden te verwijderen.

Schenk de rest van de wijn erbij en proef. Doe er eventueel wat suiker bij of laat een deel van de vermout nog eens infuseren met extra kruiden.

Recept uit ‘Brouw het zelf’, Nick Moyle en Richard Hood, Forte Culinair.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content