Verleiding te koop

© Wouter Van Vaerenbergh

In het schone spel der verleiding, maar ook in ’t leven van alledag, kan geen mens zonder lingerie. De verkoopsters van enkele toonaangevende winkels loodsen ons door het niet te weerstane aanbod.

B ras are a girl’s best friend ? Dat zouden ze moeten zijn. Elke rechtgeaarde vrouw geeft haar boezem de omkadering die die verdient. Mooie lingerie tilt het vrouwelijk schoon letterlijk naar een hoger niveau. Maar aan het perfecte huwelijk tussen buste en houder gaat soms een weifelende fase vooraf. Mannen staat het zweet in de handen als ze voor vrouwlief een duur niemendalletje gaan kopen. Vrouwen botsen op hun eigen spiegelbeeld in de vaak benauwde pashokjes, vinden hun maat niet, of verliezen zich in de keuze aan beha’s, tanga’s, boxers, body’s, thongs, strings, jarretelles, bretellen,… Om nog maar te zwijgen over de korsetten en navelhoge slips die in de algehele we love the fifties-sfeer aan populariteit winnen. Uit internationaal onderzoek blijkt dat slecht één vrouw op de drie geniet van lingerie, en dat tachtig procent de verkeerde beha draagt.

Maar bij elke nood hoort een redder, in dit geval de ‘lingeriemadam’. Ze helpt bij de keuze tussen kanten liflafjes en stevige cups, tussen passionele kleuren en de huidtint. We gingen langs in vier steden, en zagen evenveel stijlen. De ervaren verkoopsters belichten de trends en onthullen hun do’s and don’ts, hun suggesties voor fijnproevers en stoeipoezen, voor moeders en dochters, voor durvers en blijvers. Kortom, de vinger aan de borst, euh, pols.

LUXELINGERIE

Verkoopster Christelle in de nieuwe boetiek van Carine Gilson, die na twintig jaar als ontwerpster met winkels in Parijs en Londen nu haar tijdloze haute-couturelingerie verkoopt in een nieuwe boetiek in Brussel.-

Prijs van een setje : 450 euro en meer.

“Voor exclusiviteit betalen onze klanten graag. Carine brengt unieke haute couture, die ze produceert in België. Wie haar lingerie draagt, is verrukt over de delicate stoffen en verfijnde afwerking. Ze creëert haar hoogstpersoonlijke tinten. Deze winter zijn dat diepe kleuren, zoals miel – honingkleur, brouillard – zeer donkergroen, en auburn – dieprood. Ik heb eens voor 2200 euro lingerie verkocht aan een meisje van 25 voor haar huwelijksnacht.”

“Goede lingerie is tot op de millimeter precies. Daar zorgen onze naaisters voor. In de winkel neem ik de tijd om de juiste maat te bepalen, want veel vrouwen vergissen zich nog.”

“De ideale onderbroek laat geen afdruk na. Ze heeft geen snijdende elastiek, en vormt zich zo perfect naar je billen dat ze niet aftekent in een broek. De rest is persoonlijke smaak.”

“Een goede verkoopster is open, beschikbaar en bedient met de glimlach. In het atelier heb ik alle stappen van dichtbij meegemaakt. De klanten voelen dat ik het product door en door ken. Soms houdt Carine de winkel open, om direct contact te hebben met haar publiek. ”

Carine Gilson, Dansaertstraat 87, 1000 Brussel, 02 289 51 47, www.carinegilson.com

IN HET TEKEN VAN DE LIEFDE

Onder het motto ‘Het moet ergens zondag zijn in deze wereld’ prikkelt Ann Cuyvers al veertien jaar de zinnen van menig vrouw (en man) met pikante attributen en dito lingerie, in de erotische verbeelding. -Prijs van een setje : 110 euro.

“Het begint met je goed voelen. Stap met een zekere joie de vivre de winkel binnen en maak tijd om jezelf te verwennen.”

“Erotiek is een kunst. Bloot kan mooi zijn, maar veel vrouwen voelen zich dat tikje sexier met lingerie. Ik verkoop nu elastiekjes voor rond je middel en benen, een soort open slip die je billen omlijsten. Met zo’n detail voel je je meteen begeerlijk, en straal je kracht uit.”

“Anno 2010 gaat het van strak tot speels. Broze, perzikroze nudestof, liflafjes, en beha’s zonder baleinen zijn helemaal in. Zwart blijft erg erotisch, transparante stoffen zijn vrouwelijk en uitdagend. Comfort primeert ; pijnlijke sekspakjes zijn uit den boze.”

“Mannen adviseer ik stiekem in de beha van hun vrouw te kijken. Zo kennen ze de maat, ook al is het voor hen Chinees. Vaak schatten ze hun vrouw slanker in, heel schattig. Body’s en nachtkleedjes zijn ‘veilige’ cadeaus. Een taartje krijgen is lekker, maar lingerie staat veel meer in het teken van de liefde. Sommige mannen krijgen tranen in de ogen als ze hun vrouw in het pashokje zien. Het voorspel begint hier, dat is zo schoon.”

De erotische verbeelding, Kloosterstraat 165, 2000 Antwerpen, 03 226 89 50, www.erotischeverbeelding.com

MOEDER & DOCHTERS

Van bij de opening van Carissima in 2002 heeft Véronique Lefever haar dochters Ellen (21) en Karen (23) bij de zaak betrokken. Met drie vormen en verkopen ze een collectie die comfort en originaliteit combineert.

Prijs van een setje : vanaf 125 euro.

“Vertrouwen is essentieel”, zegt Véronique. “Sommige dames voelen zich meer op hun gemak bij ‘mevrouw’, maar de meeste klanten laten zich graag door mijn dochters helpen.” Ellen lacht : “Soms moeien we ons met drie. Ik stel mee de collectie samen. Soms voel ik de jonge generatie beter aan dan mama.”

“Lingerie is de finishing touch”, vindt Véronique. “De juiste bh, kous of body maakt een outfit af.” “Steeds meer klanten vragen een beha die past bij een specifiek kleedje of topje”, weet Karen.

“Kleurrijk, frivool en retro zijn in”, weet Karen. “De kousen springen eruit, de accessoires zijn speels. De hoge onderbroeken en korsetten neigen naar het burleske.” “’s Zomers verkopen we jurkjes, ’s winters pyjama’s en kamerjassen, telkens zo stijlvol dat je er ook de voordeur mee durft opendoen”, zegt Véronique.

“Niets leukers dan een klant die blij vertrekt, of een koppel dat elkaar bij het buitengaan verliefd kust”, vindt Ellen. “Vrouwen met borstkanker laat ik in het ziekenhuis in alle rust kiezen”, zegt Véronique. “Het ontroert me dat de juiste bh hen het gevoel geeft weer mooi te kunnen zijn.”

Carissima, L. Melsensstraat 11, 3000 Leuven, 016 20 61 20, www.carissima.be

VOOR MARKS & MIEKES

Riet Lambrecht stalt haar waar ‘voor Marks en Miekes’ uit in het vintage-interieur van de specerijenwinkel uit de jaren dertig, die ze drie jaar geleden omturnde tot haar gedroomde lingeriewinkel: lingeriet. -Prijs van een setje : tussen 75 en 100 euro.

“Een goede behazit mooi horizontaal op de rug en gaapt niet vooraan. Kruipt hij omhoog, dan heb je de verkeerde omtrekmaat. Staat hij vooraan open, dan biedt hij niet voldoende steun. Een perfecte pasvorm is essentieel. Na het opmeten van de klant stuur ik bij in functie van de lichaamsbouw.”

“Mama’s brengen best hun dochters mee. Sommige pubermeisjes hebben al een D-cup en moeten bewust leren zorg dragen voor hun buste. De meesten zijn zelfbewust over de kleur en print die ze willen. Deze zomer zullen ze veel geel aantreffen in de collectie. Dat is geïnspireerd op de gewone mode en is weer een bewijs dat lingerie mag worden gezien.”

“Voor mannenondergoed geldt : hoe zotter, hoe beter. Het mag zeker niet te klein gekocht worden ; niets ergerlijker dan een zichtbare bilnaad. Een paar keer per jaar roept een man mij naar de paskamer en staat daar in zijn blootje. Maar de anderen zijn braaf (lacht).”

“Een paskamer moet intiem en ruim zijn. Bij mij kan de partner mee binnen. Ik gruwel van hokjes van een zakdoek groot, waar de verkoopster ongevraagd het gordijn komt opentrekken.”

Lingeriet, Sint-Pietersnieuwstraat 94, 9000 Gent, 0473 11 82 24, www.lingeriet.be

Door Katrien Steyaert – Foto’s Wouter Van Vaerenbergh

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content