Pascale Baelden

“Wellness is de toekomst. Vroeger volstond het dat je ergens in déén saunakelders, vandaag eisen mensen de full-package: een schoonheidsinstituut, kuuroord, fitnesszaal…”, zegt Sandra Leibrock, commercieel directeur van het vijfsterrenhotel La Canaria. “Toen twee jaar geleden een volledige opknapbeurt van het hotel zich opdrong, hebben we meteen ook het wellnessaanbod uitgebreid. Met succes! Vijftig procent van onze hotelgasten toont interesse. Niet alleen vrouwen, ook mannen. Onder druk van hun echtgenoten ontdekken de heren met mondjesmaat de weldaad van wellness. Tegelijkertijd hebben we geconstateerd dat ons cliënteel met tien jaar verjongd is. In plaats van 45-plussers zijn het nu 35-plussers die hier hun vakantie doorbrengen, en hun aandeel groeit. Steeds meer ‘actieve professionals’ trekken tijdens de wintermaanden een weekje naar de zon om de batterijen op te laden.”

Gelijk hebben ze, denk ik. Terwijl mijn lichaam nog nageniet van een lome dag aan het zwembad, slenter ik naar het wellnesscentrum. Liefhebbers van sauna en Turks stoombad komen hier aan hun trekken, maar voor mij is het er net iets te druk. Dan maar naar het schoonheidssalon Estilo Estetica. De inrichting van het kleine instituut annex kapsalon mag dan niet overweldigend zijn (een onthaaldesk in formica met daarop een wirwar van potjes en kunstbloemen), de ontvangst van schoonheidsspecialiste Annemie Beatriz Schweim is dat des te meer. Enthousiast verwelkomt ze me in vier talen: Duits, Engels, Spaans, Frans. Als ik in het Frans antwoord, verschijnt er een dankbare glimlach op haar gezicht. “Zeventig procent van onze gasten zijn Duitsers”, verklaart ze. “Ik ben zo blij als ik ook eens mijn Frans kan oefenen.”

Na een kort informatief gesprek besluit ze dat een Intensivbehandlung mit Aromen voor mij het meest geschikt is. Met Duitse gründlichkeit wordt mijn huid gezuiverd, vervolgens gehydrateerd met een masker op basis van aromatische oliën. Daarna volgt een gelaatsmassage die me heel de wereld doet vergeten.

Op een roze wolk verlaat ik het schoonheidsinstituut Estilo Esthetica voor mijn afspraak in het gezondheidscentrum Wiedemann. Het een heeft duidelijk weinig te maken met het ander. De Steigenberger-groep (La Canaria is een van de 79 hotels van het gerenommeerde Duitse familieconcern) heeft geopteerd voor outsourcing: wellness wordt uitbesteed aan externe specialisten. En volgens Duitse maatstaven is Wiedemann dé specialist ter zake. “Dokter Fritz Wiedemann staat bekend als een pionier op het gebied van anti-aging”, vertelt directrice Anita. “Als psycholoog en seroloog zocht hij naar manieren om gezond oud te worden. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde hij een serumtherapie om het menselijk immuunsysteem te versterken. Reeds in de jaren vijftig propageerde hij de noodzaak van biologische voeding en onderstreepte hij het belang van cardiofitness en ozontherapie. Zijn sanatorium werd een ontmoetingsplaats van de jetset; iedereen die ook maar iets of wat naam had in het naoorlogse Duitsland volgde regelmatig een Wiedemann-kuur.”

Al snel wordt het me duidelijk dat dit geen klassiek kuuroord is. Anita legt me uit dat elke kuur begint met een afspraak bij de arts. Vaak wordt een programma samengesteld in overleg met het hoofdcentrum in München. Omdat mijn bezoek slechts van korte duur is en voor een ‘echte’ kuur dus niet voldoende, stelt Anita me bij wijze van voorsmaakje een consultatie in Chinese geneeskunde voor. Mijn gesprek met de Aziatische arts verloopt moeizaam. In een poging de taalbarrières te overbruggen, stel ik al snel voor het Engels op te geven en verder te gaan in het Duits. Tevergeefs, mijn kennis van de taal reikt niet zo ver dat ik het accent van de arts kan filteren. Het is alsof ik een uur lang naar boeddhistische mantra’s heb geluisterd, maar het zengevoel blijft uit. Of ik nu klaar ben voor mijn ’tong- en polsdiagnose’?, vraagt ze. Een klop op de deur redt me uit deze benarde situatie. Het is tijd voor een afspraak bij de fysiotherapeut. De gedachte aan dertig minuten massage fleurt me helemaal op. Hans‘ natuurlijke biotoop is duidelijk geen kuuroord. Met Sylvester Stalone-spieren lijkt hij eerder weggelopen uit de plaatselijke bodybuildersclub. Hij zet zijn transistorradio aan en met een blik op de klok begint hij aan een ‘sportieve’ massage.

De volgende dag word ik enkele kilometers verder verwacht in Vital Suites, een charmant hotelletje in Maspalomas dat begin vorig jaar geopend werd door een Italiaanse aannemer, maar al snel werd overgenomen door – jawel – de Steigenberger-groep. Het is onmiddellijk liefde op het eerste gezicht. De inrichting is smaakvol, de bediening persoonlijk, de maaltijden verzorgd en met de nodige cuisine locale. Van op mijn terras heb ik een panoramisch zicht op het aanpalende golfterrein en de duinen. En natuurlijk ontbreekt ook hier geen wellnesscentrum.

In het welnesscentrum is niemand op de hoogte van mijn komst. De verantwoordelijke lijkt de tweelingbroer van de Spaanse ober Emanuel uit Fawlty Towers: he knows nothing. Niet van mijn komst, en ook niet wanneer de schoonheidsspecialiste-met-ziekenverlof vervangen zal worden. Een gelaatsbehandeling kan ik dus wel vergeten. Dan maar een lichaamsmassage, want de fysiotherapeut is vandaag wel op het appel. Hans heet hier Mayte en lijkt me meer het type voor de zachte aanpak. Mijn vermoedens worden bevestigd. Bijna ben ik helemaal zen, als plots de deur wordt geopend en er een drukke discussie ontstaat tussen Mayte en haar collega. Daar lig ik dan, poedelnaakt. Wanneer ze mijn verbijsterd gezicht zien, proesten ze het uit van de pret. Altijd blij als ik iemand gelukkig kan maken, wacht ik geduldig tot Mayte de massage herneemt. Eén uur en nog vier onderbrekingen later duik ik opgelucht het thalassozwembad in. Daar, in het 33°C warme zeewater, brengen de masserende stralen van krachtige waterjets mijn lichaam eindelijk tot rust. Vervolgens gaat het richting biosauna en Turks stoombad. Alles is hier even smaakvol ingericht. Dit wellnesscentrum heeft alle troeven om het neusje van de zalm te worden. Later verneem ik dat één week na mijn bezoek een professioneel team de leiding van het wellnesscentrum zal overnemen. Ik besluit volgend jaar terug te komen.

Praktisch

Weekend Knack reisde met Jetair, dat in samenwerking met Sobelair wekelijks tot vier vluchten aanbiedt naar Gran Canaria.

We logeerden in hotel Steigenberger Vital Suites Wellness & Residence. Voor één week verblijf in halfpension in Vital Suites betaalt u vanaf 763 euro tot 1049 euro per persoon.

Wellnessbehandelingen worden ter plaatse gereserveerd en betaald. Fans kunnen ook kiezen voor een van de ‘wellbeing packages’ zoals een Relaxing Day (90,15 euro) of een Vital Treatment (246,41 euro) van drie dagen. Wie er een echte kuurvakantie van wil maken, kan ook kiezen voor een heuse Anti-Stress Week (384,65 euro) of een Slimming and Detoxifying Treatment (399,66 euro voor 5 dagen).

In het vijfsterrenhotel Steigenberger La Canaria betaalt u voor één week verblijf in halfpension vanaf 899 euro tot 1577 euro per persoon. Hotelgasten kunnen gratis gebruikmaken van sauna, Turks bad en whirlpool. De behandelingen zijn ter plaatse te reserveren en te betalen. In het Wiedemann wellnesscenter wordt de nadruk vooral gelegd op lichaamsbehandelingen. Wie een medische balans wil opmaken of meer wil weten over de Wiedemann-kuren, kan terecht in het gezondheidscentrum en een programma samenstellen. In het schoonheidsinstituut Estilo werkt men meer à la carte. Van manicure (25,55 euro) tot gelaatsbehandeling (51,40 euro), alles wordt aangepast aan de behoeften van de klant.

Info

– VIP Selection-brochure van Jetair.

– www.vitalsuites.com en www.grancanaria.steigenberger.de

– Spaanse Dienst voor Toerisme, Koningsstraat 97, 1000 Brussel, 02 280 19 26, www.tourspain.be, bruselas@tourspain.es

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content