Middelburg-in-Vlaanderen was ooit een nijver stadje, gesticht door de Brugse poorter Pieter Bladelin. Maar de geschiedenis spaarde de streek niet en na de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog bleven amper een paar huizen over. In één ervan streken Erik en Bernadette Van Passel twaalf jaar geleden neer. Zij had in vele handelszaken gewerkt, hij hield zielsveel van meubels maken. Ze hadden twee winkels gerund in Knokke en waren op zoek naar wat rust. En dat is er volop te vinden in Middelburg, dat op een steenworp van Brugge en Knokke ligt, terwijl het Nederlands grondgebied 300 meter verder begint.

Het huis waar we vannacht slapen, is van oorsprong achttiende-eeuws, maar was binnenin geheel gesloopt toen het stel er langskwam. Lambrisering en vloeren waren door de vorige eigenaar uitgebroken, maar een deel van de restanten was in een kelder bijeengegooid. Erik, die poten aan zijn lijf heeft, wist het huis de voorbije jaren een serieuze restauratiebeurt te geven, maakte daarbij dankbaar gebruik van recuperatiemateriaal en bouwde aan de tuinzijde een fraaie ruimte uit. Daar bevindt zich nu de tweepersoonskamer waar we de nacht doorbrengen. Wie het huis via het tuinpoortje binnenloopt, wordt overweldigd door bloemen en planten, en binnen is het niet anders : de keuze van objecten en meubilair is erg eclectisch, diverse stijlen wedijveren met elkaar.

Vooral de ontbijtzaal heeft er wat te veel van : er staan een Berkelweegschaal, een grote pot zonnebloemen, gelakte kasten van de Wiener Werkstätte en tientallen boeken en tijdschriften. De slaapkamer is een stuk rustiger, met twee heel fraaie nachtkastjes en nog een paar oude tafels en kasten. Het plafond is weggehaald maar het gebinte bleef, zodat men liggend in bed tot in de nok van het dak kijkt. De badkamer wordt afgesloten door oude deuren met glas die mooi olijfgroen geverfd zijn.

Er is ook een terras waar rokers tussen de bloemen en planten even op adem kunnen komen. En van de rust van een stadje genieten waarvan het verleden onder de grond zit. Bij het ontbijt komt vers fruitsap op tafel, naast zelfgebakken brood, een gekookt eitje en confituren van eigen makelij.

TIP

Fietsers kunnen

de Maerlantroute

proberen, straffe

wandelaars stappen

via een Grote Routepad vanuit Antwerpen

naar Oostende en

komen dan vanzelf

door Middelburg.

Praktisch

De Mane,

Sint-Jacobsstraat 22,

9992 Middelburg – België, 050 71 96 72, 0498 11 01 70, www.demane.com

De Mane heeft een

vierpersoonskamer die tegen 130 euro wordt

verhuurd en een

tweepersoonskamer die

75 euro kost, altijd inclusief ontbijten. Voor een verblijf van meerdere nachten

en voor kinderen is er

een korting voorzien.

Tekst Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content