Ligging : in de stad, op wandelafstand van het strand I Sfeer : art deco met moderne toetsen I Reistijd : vijf kwartier rijden van Brussel I Prijzen : correct

Annemie Floreal is een bijzondere gastvrouw, een onvermoeibare zoeker naar mooier en beter. Via vele omwegen kwam ze enkele jaren geleden in Oostende terecht, in een huis waar ze jaren langsgelopen was. Ze noemt zichzelf verwant met de zee, bezit een Russische ziel, en toen ze eindelijk haar plekje gevonden had, toog ze samen met haar Jos aan het werk om het pand een nieuw leven in te blazen.

Het huis dateert van 1933 en kon wel wat opknapwerk gebruiken, maar het resultaat is in ieder geval prachtig. Via een heel sierlijke, brede wenteltrap komen de gasten op de tweede verdieping, waar de twee kamers liggen. Die zijn niet groot maar zeer persoonlijk aangekleed. Aan de noordzijde ligt een kamer met een door de gastvrouw nageschilderde Francis Bacon boven het bedeinde, en dat is een verfrissend gezicht. Net als de bijzonder fraaie, rode Montisfauteuil met bijbehorende poef.

Zelf kiezen we voor de westelijke kamer, waarvan de soberheid ons uitermate bevalt : het televisietoestel is in de muur weggewerkt, net als de minibar, en daarboven hangt een lamp die wel een opgeblazen doek van Fontana lijkt. Iets minder sober, maar toch intrigerend, is het doek van Phil Billen dat samengesteld werd uit wrakhout. De artiest kwam hier ooit als gast en zijn werk kreeg een plaats aan de muur. De badkamer is deels klassiek, deels modern met een golvende douchetoegang in kleine mozaïeksteentjes. Het bed blijkt uitstekend, de stilte is vermeldenswaard.

In de ontbijtkamer op de bel-etage verrast een met krachtige hand geborsteld, gedeeltelijk transparant doek van Annemie dat de hele muur beslaat. Veel B&B-eigenaars vinden zichzelf heel origineel, terwijl ze eigenlijk alleen maar Flamant na-apen. Bij Eduard II heerst echte originaliteit en Annemie is een gelukkige vrouw, nu ze thuis kan openbloeien. “Ik wilde alleen mensen behagen”, zegt ze, terwijl op de ontbijttafel vers fruitsap, brood, kaas en vlees, croissants en broodjes komen. Dat ze in haar opdracht is gelukt, behoeft geen betoog. En tegen de zomer wil ze nog een extra zitruimte met open haard openstellen voor haar bezoek.

Info

Guesthouse Eduard II verhuurt twee kamers tegen 80 euro per nacht, inclusief ontbijten. Singles betalen 64 euro.

Guesthouse Eduard II, Eduard Decuyperstraat 11, 8400 Oostende, 059 43 03 08 en 0476 75 40 24, www.oostende-bedandbreakfast.be, eduard@oostende-bedandbreakfast.be

TIP

Het PMMK-museum voor moderne kunst, de Koninklijke Gaanderijen, de Wellingtonrenbaan en het Fort Napoleon.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content