De Haarlemse regisseur, decorontwerper en acteur Rieks Swarte (1949), broer van striptekenaar Joost, maakt al enkele jaren toneelvoorstellingen die een originele en vaak amusante mix zijn van stripverhalen, poëtische sprookjes, slapstick, avonturenverhalen en milde satire. In de producties van Swarte is de verbeelding aan de macht en gonst het van de relativerende ironie. Met simpele wegwerpmaterialen tovert Swarte magische werelden op de planken en die worden bevolkt door acteurs die een luchtige en uiterst suggestieve speelstijl hanteren. Je merkt altijd dat Swarte enkele jaren werkte bij Maatschappij Discordia en het Onafhankelijk Toneel.

In 1988 richtte hij De Firma Rieks Swarte op, een organisatie die hem moet toelaten voorstellingen te maken die helemaal van hem zijn. De Firma leverde al enkele pareltjes af, zoals bijvoorbeeld ?Vertellingen van 1001 Nacht?.

Het jongste geesteskind van Swarte is ?Parijs in de XXe Eeuw?. Het gaat om een theaterbewerking van een boek dat Jules Verne in 1863 schreef (maar nooit publiceerde) en waarin hij een verhaal vertelt dat zich afspeelt in 20ste-eeuws Parijs.

In Vernes boek is de stad verworden tot een bloeiend economisch centrum vol goedlopende bedrijven. De spitstechnologie kent geen grenzen. Geld bepaalt het leven en de armen zijn gedoemd om van honger en kou te sterven. In die maatschappij van staal en elektriciteit is geen plaats voor kunst, liefde of een sociaal leven. Toneel is niets meer dan entertainment gefabriceerd volgens vooraf bepaalde standaardschema’s. Wie niet wil of kan meedraaien in die wereld is een outcast, een verworpene. Zoals Michel, een jongeman met literaire ambities.

Het is niet zozeer de cultuurpessimistische boodschap die Swarte in dit verhaal aantrekt. Het is de wonderlijke kijk op de jaren ’60 van een 19de-eeuwer met veel fantasie. Swarte : ?Wat ik ook boeiend vind, is dat Vernes uitgangspunt je aanzet om met verwondering naar onze tijd te kijken. Door met deze materie bezig te zijn, kijk je weer echt om je heen, met andere ogen. Dat vind ik mooi, en dat wil ik ook op scène bewerkstelligen.?

?Parijs in de XXe Eeuw? wordt gespeeld door zeven acteurs, onder wie Swarte zelf. Te zien in Vlaanderen op vier plaatsen : in de Monty in Antwerpen op 23, 24 en 25/1, in het Kaaitheater in Brussel op 18 en 19/2, in de Vooruit in Gent op 20, 21 en 22/2 en in de Velinx in Tongeren op 3, 4 en 5/3.

Res. : tel. (03) 238.64.97. Info : tel. (00-31) 235.328.450.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content