Batibouw, de grootste bouwbeurs van de Benelux, bestaat veertig jaar. Nu de bouw zich herpakt, gaat er extra aandacht naar renovatie, decoratie en… beveiliging.

Batibouw ontstond net na de wereldtentoonstelling van 1958 als een bescheiden bouwsalon, maar groeide al snel uit tot dé etalage van de bouwsector. De beurs lanceerde tal van nieuwe producten en ideeën. De laatste veertig jaren waren immers vrij revolutionair. Wat de vormgeving betreft was het interbellum rijker, maar veel technische snufjes zagen pas in de jaren ’60 en ’70 het daglicht. Op Batibouw werden nieuwe materialen en procédés gelanceerd, zoals cellenbeton, elektrische vloerverwarming, zonnecollectoren en domotica. Maar de vernieuwende impulsen gingen verder dan louter techniek: de doorbraak van het ecologisch bouwen bijvoorbeeld illustreert hoe ook de bouwfilosofie veranderd is.

Zelfs crisissen lieten sporen na. In de jaren ’70 zorgde de oliecrisis voor het grote succes van de dubbele beglazing. In de jaren ’80 werd isolatie het sleutelwoord. Het energieverbruik moest te allen prijze worden gedrukt. De isolatietechnieken voor daken, wanden en schrijnwerk werden geperfectioneerd.

Ondertussen kende de bouw een gedaanteverwisseling: de nadruk lag niet langer op nieuwbouw, renoveren werd een begrip. Technische innovaties dienden trouwens vaak om oude bouwmaterialen te herstellen. Aannemers gingen met die speciale technieken gevels reinigen en hout beschermen tegen parasieten en zwammen.

Dat renoveren beperkte zich niet tot woningen alleen, ook bedrijfsgebouwen werden opgekalefaterd. En deze trend blijft zeker in Vlaanderen erg belangrijk, omdat bouwgronden er duurder en schaarser zijn dan elders in het land. Amper een kwart van de bevolking bouwt nog een nieuwe woonst, de rest renoveert. Toch oogt de toekomst van de bouwsector vrij rooskleurig. En daar is de spectaculaire daling van de rente voor hypothecaire leningen niet vreemd aan.

Met de bloei van de renovatiesector nam ook interieurdecoratie een nieuwe vlucht. Op Batibouw wordt deze tak steeds belangrijker. En ook daarin sijpelt het ecologische ideeëngoed door. Dat merk je onder meer aan het succes van de houtskeletbouw. Hout wint het trouwens op veel fronten, het wordt weer volop gebruikt voor vloeren en binnenschrijnwerk zoals deuren, schouwboezems en lambriseringen.

De groene trend laat zich zelfs gevoelen in de keuze van de kleuren en de samenstelling van de verf: kalk- en caseïneverven zijn helemaal de retour.

In dat kader past ook de vernieuwde belangstelling voor traditionele bouwmaterialen. Zo voert de firma Noir d’Ivoire cementtegels uit Marokko in. Tot voor de oorlog vond je deze vloeren in elk huis, nadien werden ze uitgebroken, nu zijn ze weer in de mode.

De aandacht voor ecologische technieken blijft groeien. Een firma als Saprochim stelt op Batibouw bijvoorbeeld kleine zuiveringsinstallaties voor, die gebruikt worden voor afgelegen woningen die niet op het rioleringsnet zijn aangesloten.

Het bouwsalon trekt de laatste jaren ook opvallend meer beveiligingsspecialisten aan. Diverse sectoren dragen hun steentje bij. Vensterglasproducenten hebben gelaagd veiligheidsglas ontwikkeld voor winkels en woningen. Vensterramen kunnen extra worden beveiligd met veiligheidshekkens. De firma K2000 uit Jemappes bijvoorbeeld stelt een uitgebreid gamma gepantserde deuren tentoon, voorzien van vernuftige sloten. Blijkbaar is veiligheid niet langer een exclusief stokpaardje van de politiek, ook de bouwsector gebruikt het als argument.

Het 40ste Internationaal Salon voor Bouw, Renovatie en Inrichting, Batibouw, vindt plaats in het Tentoonstellingspark van Brussel (Heizelpaleizen 1-12), van zaterdag 27 februari tot zondag 7 maart, van 10 tot 18 u.30 (vrijdag 5/3 tot 21 u.). Info: Tel. (02) 663.14.00.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content