Architect Liong lie heeft zijn hart verpand aan de modernste stad van Nederland : Rotterdam. Daar bouwde hij een oude kantoorruimte om tot een functionele loft.

Net voor de loft ligt een aanlegsteiger, daar neemt Liong Lie graag de veerboot om naar het stadscentrum te varen. “Het gaat om een taxiboot die hier na een telefoontje binnen de tien minuten aanlegt. En dan ben je zo weer weg, want in de boot zit er een krachtige motor die je over het water laat vliegen : een heerlijke ervaring”, vertelt de enthousiaste Liong Lie.

Hij woont in het havengebied dat de laatste jaren tot een woon- en werkzone wordt omgetoverd. Net om de hoek staat het prachtige Scheepvaartcollege van de ontwerpers Neutelings en Riedijk. “Dit is een spannende plek met de allure van een grootstad. Ik kom uit Wageningen, maar woonde ook een tijd in Londen, waar ik helemaal opging in de internationale cultuur. Toen mijn vrouw en ik naar Nederland terugkeerden, kozen we bewust voor Rotterdam, de enige grote en moderne stad van het land, waar veel jonge mensen wonen en er een internationale sfeer hangt. Zeker in deze buurt vol boeiende architectuur. Leven tussen het water en al die gebouwen is erg spannend. Dit geeft je een creatieve kick.”

We vinden de loft van Liong Lie in een oud havenkantoor dat hij casco verwierf. “Om er geen flatje van te maken heb ik de ruimte zoveel mogelijk opengelaten. Zowel voor de opbouw als de aankleding heb ik me wat geïnspireerd op de omgeving, die zag je echter niet zo goed. De flat ligt immers gelijkvloers en de ramen zitten hoog. Daarom liet ik een podium bouwen voor de keuken en eethoek. Van daaruit zie je het dok wel. Het idee van een splitlevel verwijst ook weer naar de scheepsarchitectuur, want daaronder zitten een paar slaapkamers en een douchecel. Alles is zeer compact opgevat, ook al als bij een schip. En aan de zijkant zitten een patrijspoort en een verticale scheepsladder”, toont Liong Lie.

Architect Liong Lie maakt deel uit van een vrij groot ontwerpbureau dat op veel fronten actief is, van woningbouw tot het inrichten van restaurants en kantoren. Er staat zelfs wat design op het programma. “We zijn nauwgezet met de functie zelf bezig en denken goed na hoe je iets in elkaar steekt, wat minstens zo belangrijk is als de vormgeving,” verduidelijkt hij. Daarom is deze loft een heuse woonmachine, alle plaats wordt benut en over elk hoekje werd nagedacht. Maar veel plaats is er niet, dus moet er wel met de ruimte worden gegoocheld.

Toen er een kindje bijkwam, snoepten ze een deel van de woonruimte af. “Ik kon daar natuurlijk gewoon een muurtje bouwen, maar dat zou de ruimte hebben aangetast. Dus maakten we van dit kamertje een soort kunstobject door de wanden te bekleden met kleurrijke kunststof. Dit zachte materiaal dempt bovendien het geluid en is een visuele verzachting voor de vele harde materialen die hier al werden gebruikt. Door de kleuren is het een speels object. Je denkt dat het een wanddecoratie is en let er amper op dat dit een kamer is. De deur is trouwens zo goed als onzichtbaar, want het is gewoon een paneel dat weggeschoven wordt.”

Voor meer info : www.123DV.nl

Door Piet Swimberghe I Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content