“De Koopvaardij is een klasserestaurant waar vakkundig wordt gebalanceerd op het wankele evenwicht tussen de eenvoud van Belgische kwaliteitsproducten en de complexiteit van specerijen”, vermeldt de tekst op de gestileerde, zwarte openingskaart van het nieuwe restaurant. De Koopvaardij is gelegen in Stabroek, in de nabijheid van de haven, waar eeuwen terug de koopvaardijschepen hun bedwelmende lading specerijen aan wal brachten. Plaats van gebeuren is een recent gebouwde villa met bakstenen gevel en met parking en buxus- en taxustuintje voor de deur. Binnen wacht een aangename open ruimte, die op een hedendaagse manier is ingericht. De lijnen en vlakken zijn geometrisch, zuiver, de kleuren zijn wit, kastanjebruin en zwart en de geraffineerde verlichting en kokette kuipzetels zorgen voor een chic cachet. Via een raam heeft men zicht op de keuken. Aan de achterkant van het gebouw is een nieuw aangelegde tuin met vijver en mooi terras, waar buiten gegeten kan worden.

Veerle bracht de spijskaart. Zij is piepjong en is nog een beetje verlegen en gereserveerd. De spijskaart vermeldt gepersonaliseerde, hedendaagse fijne gerechten, zoals : kikkerbillen met pinda en Mechelse bloemkool (28 euro), geplette sint-jakobsnootjes met Collonatospek en pata negra (27 euro), tarbot met korst van nootjes en citrus, olie geparfumeerd met kerrieplant en geplette aardappel (32 euro) en dikke varkenskotelet gegaard in polderklei, met paarse salie (30 euro). Er zijn twee menu’s : ‘Ontdekkingsreis’ (70 euro of 95 euro met wijnen) en het democratisch geprijsde en door ons bestelde ‘Menu De Koopvaardij’, bestaande uit twee gangen volgens marktaanvoer en keuze tussen kaas of nagerecht (30 euro en 40 euro met aangepaste wijn).

Welkomsthapjes waren : kaassoesje, in Grand Marnier gegaarde ganzenlever met pistache en citrusvrucht, toast met tapenade van zwarte olijven en grijze garnalen versierd met goudblad en gelakte tonijn met ras al hanout. Het eerste gerecht viel helemaal in de smaak : risotto met cantharellen, oude comtékaas en bieslookolie, geserveerd met een correcte Siciliaanse chardonnay Brushio. Rosé gebraden lamsvlees onder kruidenkorst kwam op het bord met krokant gewokte asperges, schijfjes bodem van artisjok, dooierzwammen en braadsaus. Van onder de kurk kwam een Mourgres 2004, als zonnige roodfruitwijn uit de Costières de Nîmes.

Deze smakelijke, verzorgde en zeer redelijk geprijsde maaltijd (80 euro voor twee) werd afgesloten met een zomers dessert van rabarber, luchtig vanille-ijs en aardbeisiroop.

KLASSE EN COMFORT

Keuken 7,5

Decor 7,5

Comfort 7,5

Service 6

Prijs/kwaliteit 8

geproefde menu

SAMEN 67 JAAR OUD

Veerle Van Tichelen is 22 jaar oud, broer Wouter is 23 jaar en vriend Tim Meuleneire 22 : samen zijn de jeugdige zaakvoerders dus 67 jaar. De drie hebben samen al heel wat ervaring opgedaan in beroemde restaurants in binnen- en buitenland (De Karmeliet, Hof van Cleve, Librije, Alain Ducasse en Hilton Hanoi).

Ze liepen koksschool in Ter Duinen en smeedden sinds hun vijftiende plannen om samen een restaurant te openen. Met de hulp van de ouders werd op 24 april jongstleden het stijlvolle en comfortabele restaurant De Koopvaardij geopend.

RESTAURANT DE KOOPVAARDIJ

Hoogeind 96

2940 Stabroek

03 297 60 25.

Woensdag gesloten.

www.dekoopvaardij.be

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content