Nadine Baeten werkt op de bank bij de afdeling effecten. Haar vrije tijd gaat vooral naar alles wat met koken te maken heeft. Dankzij de Weekend Knack Kookclub, waar zij zich vanaf de eerste dag bij aansloot, kreeg zij de kans om kennis te maken met vakbekwame koks. Die koks gaven nuttige tips en wezen erop hoe belangrijk het is om verse producten van eerste kwaliteit te gebruiken. De liefde voor smaakvolle, oude groenterassen werd Nadine meegegeven door chef-kok Wouter Keersmaekers van het restaurant De Schone van Boskoop in Boechout. Zij heeft daar op korte tijd zoveel meegekregen, dat zij die les nooit meer vergeet. Nadine is naar aanleiding van deze les zelf begonnen met een moestuin, waarin zij groenten en kruiden kweekt, die zij niet in de winkel kan vinden. In haar serre groeien speciale tomatenrassen en zij gaat ook zelf op zoek naar eersteklasproducten. Zij is bereid om daarvoor om te rijden en meer te betalen. Vis haalt zij bij Luka in Heusden, vlees in de slagerij van haar zuster en groenten bij Van Landschoot in Gent (Bij Sint-Jacobs).

Omdat Nadine van feestelijk gedekte tafels houdt, schuimt zij rommelmarkten af op zoek naar oud zilveren bestek en kristallen glazen. Potjes om kleine hapjes op te dienen, maakt zij zelf in haar keramiekoven.

De basis van het koken leerde Nadine van haar moeder die nu 86 jaar is en nog elke dag kookt. Nadine volgt haar voorbeeld en kookt zelf ook elke dag. Lang in de keuken staan voor gasten vindt zij nooit een corvee. Nadine hielp ooit mee aan een communiefeest met zeventig genodigden. Toen moeder tachtig werd, heeft zij samen met haar zus gekookt voor 135 mensen. Als hoofdgerecht was er warme beenhesp met frieten en groenten en als nagerecht waren er zelfgebakken taarten.

Omdat sint-jakobsschelpdieren haar lievelingsproduct zijn, geeft zij drie verschillende bereidingen. De basis van de schelpdieren op toast komt van traiteur Guy Van de Vijver, bij wie zij een door Weekend Knack georganiseerde kookles volgde. Het recept met waterkers ontstond toevallig. De bereiding met boerenkool en pastinaak is geïnspireerd op een bereiding die Nadine met vriendinnen proefde in het restaurant van Jan Van den Bon.

Bij de laatste twee gerechten schenkt Nadine een witte La Côte d’Heux 2005, Domaine Chiroulet, Famille Fezas, Vin de Pays des Côtes de Gascogne. Deze karaktervolle wijn, gemaakt van gros-mansengdruiven, ontdekte ze tijdens een proeverij bij Leirovins, Wetteren (8,58 euro, www.leirovins.be).

Door Pieter van Doveren / Foto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content