Piet Swimberghe

Wil je een nieuwe deurtelefoon, tegels rond het bad, isolatie op zolder of moet je nog van de grond af beginnen. Speurneuzen vinden op Batibouw zowel basisinformatie als de recentste snufjes : van nieuw cellenbeton tot decoratief glas.

PIET SWIMBERGHE

In ons land zijn er straks weer meer kerktorens dan kranen te zien. Dat was de voorbije jaren niet meer het geval, want de bouw kende een spectaculaire bloei. In ’92 begon het aantal bouwaanvragen flink te groeien om een climax te bereiken in ’94. In dat memorabele jaar werden liefst 52.000 bouwprojecten opgestart. Zowel Brussel als de kust stonden vol hijskranen. Maar vorig jaar kwam de kentering : het aantal bouwvergunningen nam af met 19 procent. Dit jaar vreest men voor een brutale instorting van de bouwsector, want met de bouw van grote kantoorcomplexen gaat het nog slechter dan met de woningbouw. In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest zijn 80 procent minder bouwvergunningen aangevraagd.

Maar voor de doorsnee bezoeker van Batibouw, het 37ste Internationaal Salon van het Gebouw, de Renovatie en de Binnenhuisinrichting, heeft deze negatieve evolutie een positief effect. Op de keper beschouwd is het niet zo’n slechte tijd om te investeren in vastgoed : de verkoopprijzen dalen en de rente op leningen ligt laag. Voor wie het zich kan veroorloven, is dit dus een geschikt ogenblik om te bouwen of te verbouwen. Bovendien zetten de bedrijven hun beste beentje voor om Jan Modaal hierin te stimuleren. Ze spelen in op de cocooning-trend : decoratie van interieur en tuin zijn nooit zo populair geweest als nu. De deelnemers van Batibouw zijn zich daar maar al te goed van bewust. Paleis 1 bijvoorbeeld staat vol veranda’s, tuinhuisjes, tuinmeubels en openluchtspeelgoed.

Batibouw ’96 zou naar verluidt weer iets omvangrijker zijn dan het vorige salon. Men doet er dus goed aan om zich bij het binnenkomen meteen te oriënteren en een parcours uit te stippelen. Want het aanbod is zo ontzaglijk groot, dat men moeilijk alle paleizen van de Heizel kan doorlopen. Traditiegetrouw pakt ook deze beurs uit met de recentste snufjes : er wordt bijvoorbeeld een nieuw soort cellenbeton gepresenteerd en er is een groter aanbod van elektrisch gereedschap. In de interieursector is vooral de heropleving van decoratief glas opvallend. Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit het enorme aanbod, want bijna alle firma’s bieden nieuwigheden aan.

Elk jaar weer wordt het publiek geïmponeerd door de volledig afgewerkte en ingerichte huizen. Enkele firma’s slagen er zelfs in om in een recordtijd van amper tien dagen volledige woningen te bouwen.

Ook de Confederatie van Immobiliënberoepen van België draagt haar steentje bij tot het welslagen van de beurs. Voor het eerst werd ze uitgenodigd in de erehal van paleis 3, om er onder meer haar Immovideo-systeem voor te stellen, een database van alle onroerende goederen in ons land. Men vindt er alle gronden, flats en huizen in terug.

Batibouw ’96 : van zaterdag 2 maart tot en met zondag 10 maart, op de Heizel in Brussel, alle dagen van 10 tot 19 u. Vrijdag 8 maart is er een nocturne tot 21 u. Donderdag 29 februari en vrijdag 1 maart zijn voorbehouden aan vaklui.

Batibouw, de grootste bouwbeurs van het land, zet alle middelen in om de bouw nieuw leven in te blazen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content