Van ’t straat

1 © GF

De laatste jaren beleefde de streetartscene een identiteitscrisis. Zijn er ook andere media voor een street artist om zijn boodschap over te brengen? Het gaat over meer dan wat verf tegen een muur, vertelt auteur en organisator van The Crystal Ship Oostende Björn Van Poucke. In zijn nieuwste boek Street Art Today 2 belicht hij vijftig artiesten die buiten de hokjes denken. “Streetart is meer dan een portret schilderen in veel kleurtjes, vaak zit er een harde politieke of maatschappelijke boodschap achter.”

Drie streetart-toppers volgens Björn Van Poucke

1. Aryz

“Dit werk schilderde hij vorig jaar in Catalonië. Het is een portret van twee mannen, waarbij hij de schetslijnen behield. Aryz past elk jaar opnieuw zijn stijl aan, waardoor veel artiesten naar hem opkijken. Hij dicteert het tempo van streetart. Het is gek hoe één man zoveel invloed heeft op de rest van de scene. Over 20 jaar zullen we nog over hem praten.”

2. Wasted Rita

“Toen ik haar dit jaar in Oostende uitnodigde, plaatste ze verschillende verkeerspijlen in het straatbeeld. Wasted Rita, een knipoog naar Zatte Rita, zorgt altijd voor de nodige humor in haar werk. Met het nodige cynisme praat ze over genderdiversiteit, individualisme of onze kapitalistische samenleving. Eenvoudig, maar tegelijkertijd ook zeer poëtisch.”

3. Ernest Zacharevic

“In het kader van een bewustwordingscampagne over de palmolie-industrie in Indonesië, nodigde hij verschillende artiesten uit voor een kunstenfestival in het midden van de jungle. Om de grote impact van palmolie op het klimaat en de lokale bewoners aan te klagen, kapte hij een palmbomenveld zo dat je ‘SOS’ las. Een crazy idee, maar wel een dat aanzet tot nadenken.”

2
2© Henrik Haven
3
3© ALL IS AMAZING
Street Art Today 2, verschenen bij Lannoo, 49,99 euro.
Street Art Today 2, verschenen bij Lannoo, 49,99 euro.
Björn Van Poucke
Björn Van Poucke© Iona Vanborm

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content