Stevige wenkbrauwen zijn het handelsmerk van Belgische karaktermodellen als Anouck Lepère en An Oost en van de ontwerpster Ann Demeulemeester. Nu de lente puur natuur dicteert, mag het weer wat wilder, zonder daarom de van-oor-tot-oorbegroeiing van Frida Kahlo te imiteren.

Sofie Albrecht / Foto’s Etienne Tordoir

‘Natuurlijk’ is geen vrijbrief voor onverzorgd of ongebreidelde wildgroei. Het is belangrijk dat de verhoudingen kloppen. Die bepaal je met een potlood, dat je kaarsrecht naast je neus houdt. Alle haartjes op de neusbrug die er buiten komen, moeten weg. Om de ideale lengte te kennen, leg je het potlood diagonaal van de neusvleugel tot aan de buitenste ooghoek.

Er bestaat discussie over het epileren aan de bovenkant van de wenkbrauw, want het risico dat je de natuurlijke boog verstoort is zeer groot. Enkel onderaan plukken dus, waarbij je rekening houdt met de vorm van je gezicht. Een ovaal gelaat kan alles hebben, rond vraagt om iets dunner en hartvormig staat mooi met een boog. Fijne trekken met hoge jukbeenderen en een kleine neus hebben een fijne, tapse wenkbrauw nodig. Wel uitkijken voor té dun: dat geeft een constant verbaasde blik. Mensen met een grote neus en sterke kaaklijn kunnen een stevigere wenkbrauw hebben.

Behalve een degelijke pincet (bijvoorbeeld Tweezerman) behoren ook een borsteltje en een wenkbrauwpotlood of -poeder ( Clinique, Lancôme) tot de basisuitrusting. Je eigen haarkleur of gruisbruine tinten flatteren vrijwel iedereen en geven op een natuurlijke manier meer uitdrukking of invulling van lichtere plekjes. Zwart is vrij hard en gaat enkel Aziatische en donkerdere types af. Voor een natuurlijk effect zet je beter korte stipjes in plaats van grote strepen, waarna je er met de borstel overgaat om de lijn te vervagen. Een likje gel houdt rebelse haren in het gelid.

Epileren is een pijnlijke zaak. Toch bestaan er trucs om het lijden te verzachten. Een warm washandje maakt de haartjes wat zachter, een ijsblokje verdooft de huid. Trek met een vinger de huid stevig op, pak het haartje bij de wortel vast en verwijder het met een snelle ruk. Wie een sterke haargroei heeft, kan opteren voor was: sneller, minder pijnlijk en de haartjes blijven langer weg. Maar deze methode wordt best gebruikt door een professional. Ook wie niet veel plukervaring of -talent heeft, laat het beter doen en houdt het zelf manueel bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content