VAN KAJAKVAARTEN TOT BOEKENDORP

De Semois afvaren in een kajak : een onvergetelijke ervaring. © WOUTER VAN VAERENBERGH

Tien weken lang gidsen we je langs bekende en minder bekende trekpleisters in België. Deze week : twintig aanraders in Luxemburg.

1.LE BATIFOL

De Semois afvaren in een kajak is een unieke manier om de streek te leren kennen. Het is heerlijk varen door de prachtige natuur. Bekende bestemmingen zijn Lacuisine of Chassepierre, maar je kunt nog verder peddelen als je daar zin in hebt. Ideaal voor een uitstap met familie of vrienden. Er is geen vaarervaring vereist, maar regenachtige en te droge periodes zijn te mijden.

Kayaks et Canoës Batifol, Pont St Nicolas 1B, 6810 Chiny-sur-Semois, 0476 27 54 75. www.kayaklebatifol.be

2. SMAKEN VAN HIER EN ELDERS

Saveurs d’ici et d’ailleurs is een aantrek-kelijke winkel met een aanbod dat vooral bestaat uit lokale biologische producten, vaak met fairtradelabel. Tijdens de lunch kun je terecht in het kleine restaurant voor een dagschotel, quiches, boekweit-pannenkoeken en verse salades. De Belgische en andere producten van de eerlijke handel brengen het water in de mond.

Saveurs d’ici et d’ailleurs, rue Saint-Laurent 1, 6900 Marche-en-Famenne, 084 31 13 09.

3. GAUME JAZZ FESTIVAL

Het Gaume Jazz Festival wordt almaar bekender in heel België, dankzij de pro-grammering van echte jazzsterren en verrassende jonge talenten : Michel Jonasz, Enrico Pieranunzi, Steve Houben, Francesco Bearzatti, Majid Bekas, Manu Hermia… Tijdens deze 30ste editie zullen meer dan 20 groepen aantreden, met 130 muzikanten uit 18 verschillende landen. Pure jazzgroepen (swing, bebop), maar ook fusion (funk, electro, blues, fanfares…) spelen op de vijf podia van het Cultureel Centrum van Rossignol-Tintigny en het kasteelpark. Daarnaast zijn er jazzworkshops voor volwassenen, jongeren en kinderen.

Gaume Jazz Festival, rue de Marbehan, 6730 Rossignol. 063 41 22 81. www.gaume-jazz.com

4. BOERENMARKT IN ORGEO

La ferme du Bijou van Marie-Christine Ansay schakelde al in 1997 over op bioteelt, lang voor de trend van duur-zame productie. Ze maakt onder meer kazen van rauwe koeienmelk met kruiden, brandnetel, mosterd en komijn… Sinds 2001 is er ook een boerenmarkt op het terrein, met een waaier van groenten, brood en kazen van kleine lokale producenten.

Elke zaterdag van 16 tot 19 uur. Rue de Notre Dame 18, 6880 Orgeo, 061 41 16 30.

5. ABDIJ VAN ORVAL

De abdij van Orval dateert uit 1070. Ze werd verwoest tijdens de Franse Revolutie en in 1926 heropgebouwd in een mix van romaans geïnspireerde stijlen en art deco. De twee symbolen, de forel en de gouden ring, verwijzen naar een legende : opperleenvrouw Mathilde van Toscane, die leefde begin elfde eeuw, verloor haar trouwring in een bron, een forel sprong op om de ring terug te geven. De fontein van Mathilde is nog te zien bij een bezoek aan de ruïnes. Het enige overgebleven gebouw van de oude abdij werd gerestaureerd in 2011 en huisvest nu een tentoonstelling over het brouwen van het bier van Orval. De brouwerij kan alleen worden bezocht tijdens de opendeurdagen in september. Het evenement is echter al volgeboekt. Liefhebbers van het trappistenbier kunnen zich troosten in het restaurant A l’Ange Gardien waar exclusief groene Orval van het vat wordt geserveerd.

Abbaye d’Orval, à 6823 Villers-devant-Orval, 061 31 10 60. www.orval.be

6. DURBUY

Wie even weg wil van de drukte op de Place aux Foires in het piepkleine middeleeuwse stadje, kan terecht in de rue Eloy, waar de handelaars een nieuwe dynamiek creëren. Zo kom je vanzelf uit bij La Marotte, gebaseerd op een origineel drieledig concept. De eerste ruimte, die al 17 jaar bestaat, heeft een ruim aanbod aan vintage uit de jaren 1950-1970 : lampen, kruiken, glazen, keukengerei, emailborden, tafelkleden, gadgets… In de tweede ruimte vind je allerhande snoepgoed (de cuberdons zijn om weg te smelten). In een derde ruimte is een klein café, met op de kaart onder meer de zeldzame café liégeois. Te midden van dat alles bevindt zich een aangenaam en zonnig terras. “Het idee is dat je relaxed rondwandelt door de verschillende ruimtes, met een koffietje in de hand”, zegt Carine Tihon.

La Marotte, rue Eloy 15, 6940 Durbuy.

7. ROMAANSE KERK SAINT-ETIENNE

In Waha, een dorpje nabij Marche, staat een mooie kerk uit 1050, in de voor het Maas-bekken typische romaanse stijl. De in 2004 aangebrachte glasramen zijn van Jean-Michel Folon. De Belgische kunstenaar liet zich inspireren door het leven van Saint-Etienne, dat hij op poëtische wijze interpreteerde. In het kerkje heerst een magische sfeer, vooral wanneer de zon door de wolken priemt.

Chapelle Saint-Etienne, place de l’Eglise, 6900 Waha.

8. ‘MARCHÉ EN FAMENNE’

In de zomer is er in het centrum van Marche om de twee weken op vrijdag een markt met ambachtelijke en streekgebonden producten : biogroenten, honing, kazen, vleeswaren, bieren… worden hier met veel passie aan de man gebracht.

Marche en Famenne, Place du roi Albert 1er, 6900 Marche-en-Famenne.

9. STRAATKUNSTEN-FESTIVAL

Folles Bestioles et Drôles de Bricoles is het thema van de 41ste editie van het straatkunstenfestival van Chassepierre. Dit jaar staat het festival in het teken van de vernieuwing, met tal van originele creaties, en dat alles in een vrolijke, gemoedelijke sfeer. De gezelschappen zijn afkomstig uit België, Frankrijk, Zwitserland, Nederland, Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië.

Festival International des Arts de la Rue, 23 en 24 augustus, Chassepierre, 061 31 45 68. www.chassepierre.be

10. BERGERIE DES CHÊNES

Zin om op adem te komen en heerlijk te relaxen ? Natuur en rust vind je in de Bergerie des Chênes. Deze gîte de charme biedt ook wellnessarrangemen-ten : massages, body wellness, behandeling van handen en voeten, huidverzorging… Kortom, alles wat bijdraagt tot ont-spanning.

Bergerie des Chênes, Habaru 5, 6860 Assenois, 063 44 62 02, www.labergeriedeschenes.com

11. UITSTAPJES TE PAARD

De prachtige heuvels rondom Redu, in de Haute-Lesse, zijn geliefd terrein bij wandelaars, maar ook te paard kun je het gebied verkennen. De provincie Luxemburg stippelde speciaal voor paardenliefhebbers tientallen ruiterpaden uit. Le Relais de la Lesse pakt bovendien uit met groepsuitstappen in de natuur, met paarden aangepast aan het niveau van elke ruiter. De Toeristische Federatie van Belgisch Luxemburg heeft een brochure en een website met informatie voor paardenliefhebbers.

Fédération Touristique du Luxembourg Belge, rue de l’église 15, 6980 La Roche-en-Ardenne, 084 22 09 49. http://horse.ftlb.be, Relais de la Lesse, Rue Falloise 107a, 6921 Chanly, 0477 241408. www.lerelaisdelalesse.be

12. FAMILIEWANDELINGEN

Wandelen in gezinsverband ? Altijd gezellig ! Om te lange of te moeilijke trajecten te vermijden, selecteerde La Maison du Tourisme du Pays d’Ourthe et Aisne twaalf routes afgestemd op gezinnen met kinderen. Wandelingen van 3 tot 8 km, op vlak of glooiend terrein, in bossen en langs rivieren.

De routes vind je in alle toeristische diensten van de streek. 086 21 35 00. www.ourthe-et-aisne.be

13. EPICERIE DU CENTRE

Deze kleine kruidenierszaak wil weer aanknopen bij de lokale buurtwinkels van weleer en biedt een ruim gamma aan lokale en bioproducten : groenten, verse kazen, zuivel, brood, koekjes, jam, honing, meer dan dertig soorten lokale bieren en een wijn uit Torgny, de meest zuidelijke punt van de provincie. Er is ook een afdeling lichaamsverzorging en onderhoudsproducten.

Rue Lucien Burnotte 13, 6840 Neufchâteau.

14. BOEKENDORP

Redu viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. In 1984 werd hier de eerste markt van zeldzame en tweedehands-boeken georganiseerd. Vandaag telt het charmante dorpje zo’n twintig boek-handels, aangevuld met artisanale ateliers (vergulden, inbinden, graveren…). De Nacht van het boek is al voorbij, maar ook op andere momenten is het spannend om in de winkels te snuisteren. De handelaars zullen je met plezier verwel-komen. Op de website van La Maison du Tourisme vind je een lijst van alle handelaars.

Maison du Tourisme du Pays de la Haute-Lesse, Place de l’Esro 60, 6890 Redu. www.redu-villagedulivre.be

15. APÉROKIOSQUE

Elke zondagmiddag is Virton het toneel van de Apéro-kiosque. Allerlei mensen komen dan gezellig samen om rond hoge tafels bij te praten en te luisteren naar goede muziek, terwijl ze genieten van een Orval, wat paté gaumais en lokale kaas.

Elke zondag vanaf 11 uur, Grand Rue, 6760 Virton, 063 57 61 40.

16. PARCOURS SERVAIS

Schrijver en striptekenaar Jean-Claude Servais (zie p.32) is verliefd op de Gaume. Hij kent de streek op zijn duimpje, hij woont er en doorkruist het gebied al vele jaren. Hij verwerkt ook veel landschappen, gezichten, monumenten en gebouwen in zijn verhalen. Via het Parcours Servais tussen Florenville en Jamoigne (woonplaats van de kunstenaar) kun je het land dat hem inspireerde verken-nen. Langs het parcours staan afbeeldingen van zijn iconi-sche personages, een beeld van Tendre Violette en informatie-borden over de vogels. Via VA-codes maak je kennis met anekdotes en animaties op basis van de creaties van Servais. In het Centre d’Interprétation du Paysage de la Lorraine gaumaise in Florenville is er een tentoonstelling van zijn tekeningen.

www.parcours-servais.be. Centre d’Interprétation du Paysage de la Lorraine gaumaise, Esplanade du Panorama 1, 6820 Florenville, 061 31 12 29.

17. HET DOMEIN VAN HOTTEMME

Dit domein van 150 hectare, grenzend aan de Famenne, is een schitterend staaltje van natuurbescherming. Wande-laars genieten er van het prachtig onderhouden park, dichte bossen en bloeiende weiden, met een grote variatie aan planten en dieren. Zo ontdek je zeldzamer worden-de orchideeën, vlinders, vogels, zoogdieren, reptielen en amfibieën die worden beschermd door het pro-gramma Natura 2000. Ook de expo over de lokale flora en fauna is een must.

Domaine de Hottemme, Tour 58, 6941 Heyd (Durbuy). www.hottemme.be

18. TABAKSMUSEUM

Vincent en Gaëtane Manil zijn gefascineerd door de Semoistabak. In Corbion, een dorpje vlak bij Bouillon, hebben zij hun werkplaats met bijbehorend museum. Hun tabak wordt nog op traditionele, ambachtelijke manier vervaardigd. Je komt er alles te weten over de verre oorsprong van de tabaksplant en de bloei van de plant in deze streek, tot en met de verwerkingsfasen. De oude machines uit 1900 zijn nog steeds in gebruik.

Musée Tabac Semois, Rue du Tambour 10, 6838 Corbion, 061 46 81 29. www.tabac-semois.com

19. LES CHOCOLATS D’EDOUARD

In het chocoladeparadijs van Edouard Bechoux in Florenville vind je chocolade in duizend variëteiten : pralines, gebakjes, taarten, macarons, chocolademelk, smeerpasta… En natuurlijk artisanaal bereide ijsjes en sorbet. De klassieker van het huis is een dessert op basis van chocolademousse, gember, biscuit en génoise. Chocolade-freaks kunnen op zaterdag-morgen een workshop volgen.

Place Albert 1er 36, 6820 Florenville. www.leschocolats dedouard.com

20. MON NOUNY VERT

Ook hier ligt het accent op fair trade. Deze mooie, gloednieuwe winkel biedt producten van maatschappelijk verantwoorde origine. Decoratie, sieraden, papierwaren en serviesgoed, aangevuld met leuke ideetjes voor cadeaus, die opvallen door hun kleurrijke vormgeving. Wij werden verliefd op de lampen en kussens van Mademoiselle Dimanche en de producten van het Luikse merk Octopus.

Mon Nouny Vert, rue du Commerce 18, 6900 Marche-en-Famenne, www.monnounyvert.com

DOOR MARIE DOSQUET & FOTO’S WOUTER VAN VAERENBERGH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content