Kasten zijn passé. De nieuwe generatie designers tekent geen opbergmeubelen, maar uitstalrekjes. Dat geeft meer stof. Niet alleen letterlijk, maar ook tot nadenken. Want wat zet je op zo’n muurrekje? Drie jonge Belgische ontwerpers tonen hoe het kan.

1 FREDERIK DELBART (27)

Tekende voor het Belgische label Per/Use dit rekje ‘Vertebrae’, dat met zijn Latijnse naam verwijst naar een ruggenwervel.

Geloof ons : Frederik Delbart is een naam die u nog gaat horen. De jonge Brussels ontwerper ziet het groots en vooral internationaal. Amper enkele jaren uit de schoolbanken van La Cambre heeft hij al contacten met internationale labels zoals Ligne Roset en Habitat. Waarom zijn die grote merken in een beginnende designer uit Brussel geïnteresseerd ? Omdat de designtaal van Delbart aanspreekt. Hij zoekt vaak ronde vormen op en denkt na over wat de consument wil. “Vertebrae is een rekje dat bestaat uit verscheidene planken die je zelf kunt samenstellen. Je kiest de houtsoort (eik, zwart geoliede eik of walnoot), het materiaal van de ophanging (koper, staal of chroom) en het formaat van de planken. Het begint bij één klein plankje dat bijvoorbeeld als nachttafeltje kan dienen, maar je kunt er net zo goed een wand mee bekleden. Door de verschillende formaten past het systeem in alle hoeken. Bijvoorbeeld boven een trap.”

Op de komende meubelbeurs in Milaan toont Delbart een indrukwekkende marmeren tafel met marmeren schragen als tafelpoten, in samenwerking met steenspecialist Van den Weghe uit Zulte. Op de volgende belangrijke designafspraak, Interieur Kortrijk in oktober, is het de beurt aan een lounge chair bij Indera. En tegen volgend jaar, voorspellen we, wordt Frederik Delbart internationaal opgepikt.

Vertebrae is vanaf 170 euro (één plankje) te koop, www.peruse.be

2 ONTWERPDUO NONO, LINO VAN MOLLE (29) & NOUCHKA NEMES (27)

Bedachten het wandrek ‘Estrela’ met schuiframen, gemaakt van bamboe, glas en staal. De naam verwijst naar een park in Lissabon, waar het koppel gewoond heeft.

Lino en Nouchka zijn al samen sinds de middelbare school en mogen zich intussen niet alleen man en vrouw noemen, maar ook businesspartners. Samen startten ze het meubellabel Nono en de koffiebar Koffie en Staal in Leuven, waar ook hun ontwerpen verkocht worden. Nono is een serie ambachtelijk gemaakte meubelen van hout en staal. Misschien zat je al eens op een van hun krukken in horecazaken als Würst in Leuven of Bar Chine in Antwerpen.

“We hebben veel geleerd uit onze reizen. Vooral de moed om ons in een nieuw avontuur als dit te smijten”, zegt Lino, die leraar van opleiding is, maar zich herschoolde tot meubelmaker. Lino is de knutselaar, Nouchka heeft een achtergrond in interieurontwerp : “Ik zal eerst beginnen met tekenen en plannen, terwijl Lino gewoon met staal aan de slag gaat om te zien waar hij uitkomt. Het is een mooie wisselwerking.” Ze zijn het eens dat geen van beiden zonder de ander zou kunnen : “Alles wat we doen is een product van ons twee.”

Estrela is vanaf 1870 euro te koop (voor een rek van 200x120x30cm), www.koffieenstaal.be

3 GIEL DEDEURWAERDER (25)

Wist met zijn ontwerp ‘Junction’ al meteen het grote Serax als producent te strikken.

Amper 25 is Giel Dedeurwaerder en hij heeft al een bestseller op zijn naam staan: een carport bij Collstrop. U weet wel: de open constructie waaronder mensen hun auto parkeren en die steeds vaker de klassieke garage vervangt. Ook zijn Junction, een modulair ontwerp met houten draaiknoppen, waarmee je de planken hoger of lager kunt zetten, is op de goede weg. Toen producent Serax het enkele maanden geleden voor het eerst voorstelde aan zijn klanten, wilden meteen meer dan dertig winkels het rekje verkopen. “Ik wil zoveel mogelijk mensen bereiken”, zegt Giel. “Ik ontwierp ook voor Bastalpe (Belgisch highend outdoormerk), maar evengoed ben ik nu bezig met een nieuw merk dat in winkels zoals Top Interieur of Meubelen Gaverzicht verkocht zal worden. Ik wil producten maken voor een breed publiek, zonder mee te lopen met de trends. Je voelt nu in de designwereld dat merken als Hay en Muuto de toon zetten en ik wil bewust uit die stroom blijven en mijn eigen ding doen.”

Junction is te koop voor 545 euro, www.serax.be

Tekst Veerle Helsen en Patricia Goijens & Foto’s Patricia Goijens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content