VAN GROTE DROMEN TOT KUIFJE

Het Hergé Museum : een trekpleister voor fans van Kuifje. © WOUTER VAN VAERENBERGH

Waals-Brabant hoeft niet meer onder te doen voor de hoofdstad. De provincie is een schatkamer vol interessante initiatieven van gepassioneerde mensen. Mode, cultuur, decoratie, design, gastronomie. Hier is voor elk wat wils.

1. HERGÉ MUSEUM

In dit museum komen de figuren van Hergé in drie dimensies tot leven, dankzij het werk van beeldhouwer Nat Neujan. De werken van deze Belg, die voor het eerst kennismaakte met de vader van Kuifje in 1947, werden samengebracht in één tentoonstelling onder de titel When Hergé met Nat Neujean. De bezoekers kunnen ook het andere werk van de kunstenaar bewonderen, zoals de portretten van Paul Delvaux en André Malraux, vrouwelijke naakten en werken gewijd aan de verschrikkingen van de oorlog.

Tot 26/09, rue du Labrador 26, 1348 Louvain-la-Neuve. www.museeherge.com

2. NAPOLEON EN CO

1815, l’état-major de Napoléon de passage à Wavre : negen personages uit het voormalige wassenbeeldenmuseum van het Gehucht van de Leeuw van Waterloo beleven hun tweede jeugd. De negen staan tijdelijk in Waver, in de marge van de evocatie van de Slag van Waver in 1815. Een buitenkans om meer te leren over de beroemde scène des Maréchaux en de historische gevolgen. Josette Champt, directrice van het Maison du tourisme des Ardennes brabançonnes en haar team hebben dit project begeleid tot in de kleinste details. Een kloosterzuster-wasspecialiste van 90 jaar vervaardigde de ontbrekende stukken was, met veel geduld werden de kleren hersteld, de meubelen werden blank geschuurd en de eiken vloeren voorzien van wat beschadigingen, met het oog op een optimale geloofwaardigheid. Keizer Napoleon, de prins van Oranje, de hertog van Wellington en de maarschalken Grouchy en Blücher (bijgenaamd Maarschalk Voorwaarts) zijn nog nooit zo mooi geweest.

Tot 31/10, Maison du Tourisme des Ardennes brabançonnes, rue de Nivelles 1, 1300 Waver, www.mtab.be

3. PATISSERIE DUCOBU

Marc Ducobu leerde de stiel bij diverse grootmeesters en opende tien jaar geleden zijn eigen zaak in Waterloo. Sindsdien blijft hij nieuwe creaties toevoegen, afhankelijk van de seizoenen of de kwaliteitsingrediënten die hij in zijn omgeving kan vinden. Brood, gebak, ijs en chocolade. Zijn devies is altijd hetzelfde : mikken op uitmuntendheid. Geen wonder dat almaar meer klanten wegsmelten voor zijn ijstaarten, zijn croûte aux framboises, zijn pralines met saffraan of zijn duo de choc, op basis van chocoladebiscuit, crème brûlee met vanille, chocolademousse, feuilletine praliné en vloeibare caramel.

Rue de la Station 16, 1410 Waterloo, www.ducobu.be

4. FRANSE PASSIE

Damien Vincent zwierf jaren door Frankrijk. Hij keerde altijd terug met een auto vol wijn, worst en kaas. Uiteindelijk besloot hij zijn leven over een andere boeg te gooien. Al zeventien jaar deelt hij zijn passie voor rode en witte wijn, maar vooral voor natuurlijke, biologische producten, met zijn klanten. Behalve handelaar in wijn en delicatessen is Damien ook iemand die graag tafelt. Daarom ging hij een partnerschap aan met François Gérard, de voormalige sous-chef van L’Air du Temps. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag bedenkt deze kok allerlei lekkernijen op basis van verse producten, recht uit de tuin of aangekocht bij kleine lokale producenten. Zijn eenvoudige, maar fascinerende gerechten hebben overigens al de aandacht getrokken van de GaultMillau. Een adresje om te koesteren en zuinig door te geven.

Chaussée de Charleroi 6, 1360 Perwez, www.fruitsdelapassion.be

5. AUTHENTIEKE SMAAK

Authentieke smaken, ambachtelijke producten, kwaliteit uit de directe omgeving : dat zijn de troeven van delicatessenzaak Les Comptoirs du Goût. “Als je een direct contact hebt met de producent, proef je het product heel anders, omdat je met eigen ogen gezien hebt hoeveel werk erachter zit”, zegt Pierre-Jean de Smet d’Olbecke. Hij is 25 en een van de drie partners van de culinaire speciaalzaak die meer dan 400 producten aanbiedt : charcuterie, pasta, thee, kruiden, jam, bieren, wijnen.

Espace Coeur de Ville 8, 1340 Ottignies, www.lescomptoirsdugout.be

6. CASUAL & CHIC

Kenzo, See by Chloé, Athé-Vanessa Bruno, Swildens, By Malene Birger, maar bij Pimprenelle vind je ook het jonge Belgische label Odile Gaston. Een uitgelezen selectie modieuze outfits, een subtiele combinatie van casual en chic.

Rue Charles Sambon 6, 1400 Waver

7. VOOR PRINSJES

De boekhandel Au P’tit Prince werd bijna negen jaar geleden gestart door Eva Delbeke. Hoewel er voor de volwassenen ook wel wat te rapen valt, ligt de focus duidelijk op jeugdliteratuur. “Wij werken geregeld samen met enkele scholen uit de omgeving, maar we proberen ook om de tieners te verleiden met aparte, eigentijdse boeken. Maar je moet ze weten aan te spreken !” Au P’tit Prince organiseert ook zaterdagse vertelateliers en ontmoetingen met schrijvers.

Rue de Soignies 9, 1400 Nijvel, www.auptitprince.be

8. MUR-MUR

Design op het platteland. Een gewaagde gok, maar Bertrand Janssen en zijn vrouw Céline Materne gingen de uitdaging aan. Vitra, Kartell, Normann Copenhagen, Lago, Driade of Moroso, de grote namen ontbreken alvast niet. Mur-Mur selecteerde ook minder bekende labels en accessoiremerken. In de voormalige herberg worden geregeld ook kunstwerken geëxposeerd.

Chaussée de Charleroi 42, 1360 Perwez, www.mur-mur.be

9. CAFÉ DE LA LANTERNE

Maxence Van Crombrugge, de nieuwe eigenaar van dit aloude café, besloot de historische naam te behouden. De bijna honderd jaar oude herberg, pal in het centrum van Lothier, is een laatste getuige van vervlogen tijden, toen er nog veel inwoners van Genappe in de suikerfabrieken werkten, zoals blijkt uit de oude foto’s aan de muren. Naast bar en restaurant is dit ook een plek voor jazzconcerten. De keuken is open van 12 tot 22 uur en biedt bistrogerechten met een eigen touch, zoals de cheeseburger met Orval.

Rue de Bruxelles 1-3, 1470 Genappe

10. BOERENDRAMA

Moi je rumine des pensées sauvages is niet zomaar een toneelstuk of musical. De auteur, regisseur en acteur Guy Theunissen concipieerde dit stuk op basis van zijn gesprekken met landbouwers uit oostelijk Waals-Brabant. Hij noteerde hun ideeën, verlangens en bezorgdheden. Het resultaat is een fictief verhaal van een boer die in de schulden zit en besluit om het provinciaal domein van Hélécine te bezetten met zijn tractoren, koeien, varkens en vrienden, tot er een oplossing komt voor zijn problemen. Een actueel gegeven dat op een originele en humoristische manier wordt aangekaart en op de scène gebracht wordt door een mix van professionele acteurs en amateurs uit de streek.

Van 23/07 tot 09/08, Domaine provincial d’Hélécine, rue Armand Dewolf 2, 1357 Hélécine, www.ccbw.be

11. VERRASSEND

What’s Up is een minuscule boetiek vol modieuze schatten tegen betaalbare prijzen. Wivine De Beyne heeft een neus voor bescheiden maar verrassende outfits. Wat je hier koopt, zul je niet snel elders vinden. De collecties worden om de twee à drie weken vernieuwd.

Rue François Libert 19a, 1400 Waterloo

12. ROSE AVRIL

Joëlle Deuse en Marie-Eve Havaux, de twee vriendinnen die deze decoratiewinkel opstartten, wilden iets wat in Waals-Brabant nog niet bestond. De Scandinavische merken (Ferm Living, House Doctor, Muuto) zijn alvast een succes. Maar ook de lichtslingers van La Case de cousin Paul, de tassen van Sabrina, de Pantone-artikelen en de juwelen van zelfstandige ontwerpers doen het goed.

Rue des Wallons 8a, 1348 Louvain-la-Neuve, www.roseavril.be

13. MUZIEK EN POËZIE

Het begon met een uitnodiging aan de buren om eens kennis te maken tijdens een jazzconcertje in de tuin. Waarna bleek dat de inwoners van het kleine Sart-Risbart wel zin hadden in meer, het festival was geboren. “Het thema van 2014 is poëzie”, vertelt programmadirecteur Jules Imberechts. “We ontvangen dit jaar onder anderen Marie Warnant, William Dunker en Raymond Van Het Groenewoud.” Het festival begint met een filmvertoning in de open lucht, in samenwerking met het Centre Culturel du Brabant Wallon en de lokale Groupe d’action.

Van 20 tot 24 augustus, Ferme Beaulieu, rue Alphonse Robert 70, 1315 Sart-Risbart, www.lessentiersdesartrisbart.be

14. GROOTMOEDERS KEUKEN

Evelyne Van Crombrugge lijkt absoluut niet op dat kreng van een Mrs. Oleson in Het kleine huis op de prairie. In haar delicatessenzaak met gastentafel, Madame Oleson, in ouderwetse landelijke stijl, is gezelligheid het sleutelwoord. Quiches, gehaktbrood, Vlaamse stoofkarbonade met peperkoek en andere dagschotels worden bereid in de open keuken op de Godin-kachel in het midden van de kamer. “Dit is pure nostalgie naar grootmoeders keuken,” zegt ze, “de mensen die hier komen, nemen dan ook de tijd om te genieten. Zoals vroeger thuis.” Elke zondag is er brunch à volonté.

Rue de Bruxelles 33, 1470 Genappe, www.madameoleson.be

15. LA BOHÈME

Het kasteel van Bois-Seigneur-Isaac is het ideale decor voor Puccini’s La Bohème. Het concept van de openluchtopera is natuurlijk niet nieuw, maar voor deze uitzonderlijke locatie is dit pas het tweede jaar. De opera wordt opgevoerd aan de achterzijde van het gebouw, ingebed in een prachtige natuur. De regie is in handen van Albert-André Lheureux en de kostuums en accessoires werden ontworpen door de hoedenmaker Elvis Pompilio, de dirigent is Eric Lederhandler.

Van 27 tot 30/08 om 21 uur, Château de Bois-Seigneur-Isaac, www.070.be

16. TERHULPEN APPT

Terhulpen gaat mee met zijn tijd en lanceert een app, te downloaden op tablet of smartphone, voor de ontdekking van zijn rijke erfgoed van oude of meer recente, figuratieve en abstracte sculpturen. Een wandeling van ongeveer vier kilometer, ontwikkeld in samenwerking met de geschiedkundige kring van de gemeente.

www.lahulpe.be

17. DRøMSTOR

Deze originele winkel, gevestigd in een oude smidse, is een en al verfijning en tederheid. Drømstor is Noors, vrij vertaald : ‘droom het grote’. Het Scandinavisch design is hier goed vertegenwoordigd, maar er is ook plaats voor jonge Belgische labels. De decoratieobjecten, fotolijstjes, lampen, juwelen, babyartikelen, vintage speelgoed en allerlei snuisterijen worden door Melanie Mertens met zorg geselecteerd. Een droom van een zaak.

Chaussée de Namur 102, 1495 Villers-la-Ville, www.dromstor.blogspot.com

18. KIDZIK FESTIVAL

De kinderen vormen het middelpunt van dit festival, georganiseerd door La ferme du Biereau. Voor de vijfde editie kun je kiezen uit vijftien concerten en voorstellingen, van jazz en klassiek tot rock/pop en chanson. Ook artiesten in de dop komen hier aan hun trekken, via tal van muziekworkshops, zonder te spreken van het ruime scala aan activiteiten voor de allerkleinsten. Een perfecte afsluiter van een zomervakantie.

Van 23 tot 25/08, avenue du Jardin Botanique, 1348 Louvain-la-Neuve, www.fermedubiereau.be

19. ONCE UPON A TIME

Hippe mama’s en toekomstige moeders komen hier voor de mooie selectie stoffen en decoratieve objecten met grafische accenten, zoals slabbetjes van Les Z’enfants du Brock of Moustache-fopspeenhouders van Elodie Details. “Ik zit vaak te surfen op het internet, op zoek naar jonge ontwerpers met beperkte series”, zegt Sophie Yvergneaux, die ook gespecialiseerd is in babydraagzakken, herbruikbare luiers en borstvoedingsartikelen.

Chaussée de Bruxelles 337C, 1410 Waterloo, www.once-upon.be

20. SPAANSE BAR

Dit is de nieuwe place to be voor alle jongeren van 25 tot 40 jaar. Zij treffen elkaar hier na het werk, voor een drankje of soms meer. De bar is een creatie van Manu Garcia, de man achter de Belgicanos in Louvain-la-Neuve, met het accent op tapas en andere Spaanse specialiteiten. Dé troef : een terras met sofa’s.

Rue Paulin Ladeuze 8, 1348 Louvain-la-Neuve.

DOOR CATHERINE PLEECK & FOTO’S WOUTER VAN VAERENBERGH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content