Jean en Olivier Callens zijn de vierde generatie in een horecafamilie. Zij openden op de benedenverdieping van de Brusselse IT-Tower Callens Café.

Callens Café : Louizalaan 480, 1050 Elsene, 02 647 66 68. Open van 7.30 u. voor het ontbijt, non-stop tot 24 uur. Warm eten van 12 tot 15 en van 18 tot 23 uur.

Om de haverklap verrijzen nieuwe restaurants die de aandacht trekken van het op thrills beluste publiek. Heel wat van deze modieuze eethuizen verdwijnen ook weer snel omdat de ’trendhoppers’ iets anders willen en ook en vooral omdat de eigenaar en de chef-kok niet over voldoende professionele reserves beschikken. Bij Callens Café zijn er argumenten aanwezig om in een rooskleurige toekomst te geloven. En dan denken wij niet aan de commerciële ligging, de vlotte formule met ontbijt- parlour, café, lunch- en dinerrestaurant en bar onder één en hetzelfde grote dak, of aan de inrichting met uiteenlopende ambiance in één grote ruimte (café- en barsfeer, brasserie- en restaurantsfeer). Nee, ons vertrouwen in de duurzaamheid van Callens Café is vooral gebaseerd op de achtergrond van de broers Jean en Olivier Callens. Zij stammen namelijk uit een vier generaties oud horecageslacht. Hun ouders exploiteerden tot vorig jaar het vermaarde restaurant Callens in de Handelsstraat in Brussel, waar politieke kopstukken en diplomaten elkaar decennia lang in alle beslotenheid ontmoetten bij smakelijke traditionele Franse bereidingen en een goed glas wijn.

De twee broers sloegen de handen ineen en beslisten een formule te lanceren die geënt is op actuele behoeftes. De oudste, Jean, is 33 jaar en werd opgeleid in Londen en bij de bekende Waalse traiteur Laurier. Olivier is twee jaar jonger en stond lang bij zijn ouders in de keuken. In Callens Café presenteren zij een traditionele, Franse en Belgische keuken, gemaakt met goede producten en op een hedendaagse manier verpakt. Specialiteiten zijn onder meer garnaalkroketten volgens het recept van grootvader (8,70 euro) en stoofgerechten, zoals kalfsblanquette (13,60 euro), karbonade op z’n Vlaams (12,60 euro), vol-au-vent (8,50 euro), gehaktballen in tomatensaus (8,75 euro) en cassolette van Bressekip met morieljes (21,50 euro).

Callens Café wordt ’s middags vooral bezocht door hongerige bureaucraten, eurocraten en zakenlui. ’s Avonds is het gebeuren branché Bruxellois.

Restaurant en brasserie

Wij reserveerden voor ’s avonds en konden kiezen uit het restaurant- of brasseriegedeelte. De spijskaart blijft dezelfde maar het comfort en de snelheid van opdienen zijn aangepast aan de twee formules. Wij kregen van een Franstalig meisje een tafel met zicht op de Louizalaan en met maandbladen op de vensterbank. Wij zaten goed in de armstoelen, hoorden Engels, Duits en Frans rond ons en er werd cool music gedraaid. Wij kozen twee voorgerechten : een smakelijke salade van gegrilde groenten met zelfgemaakte pesto, schilfers parmezaankaas en een lekkere dressing (9,5 euro) en prima garnaalkroketten met, in het licht en krokant frituurjasje, smakelijk beslag met veel grijze Noordzeekaviaar en, als vast accompagnement, bros gefrituurde peterselie en een halve citroen (8,70 euro). Hoofdgerechten waren : vispannetje met drie variëteiten van met zorg gegaarde vis (zalm, zeetong en kabeljauw), op de juiste maat gesneden kasteelaardappelen en groenten en een klassieke wittewijnsaus (12,50 euro) en kalfsniertjes, vanbuiten krokant gebraden en vanbinnen rosé, in hartige mosterdsaus met blokjes aardappel en een fris slaatje (12,50 euro). Hierbij kwam een Château Lacombe Noaillac (24 euro), een rode cru bourgeois uit de Médoc, die terecht diverse keren coup de coeur was in de Guide Hachette.

Omdat het allemaal zo goed smaakte, eindigden wij met chocoladegebak uit de oven met smeltende kern (5 euro). Wij betaalden zo’n 80 euro voor twee goede maaltijden en gingen een ontdekking rijker buiten.

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content