Van geuren en voorkeuren

“Ik kocht het eerste flesje taksvrij en zonder vooraf te ruiken”, vertelt aktrice en VT4-prezentatrice Pascale Bal over haar lievelingsparfum. VTM-prezentatrice Marlène de Wouters gebruikt weinig parfum : “Ik doe dan ook jaren met een flesje. ” BRTN-journalist Alex Puissant liet zich bekoren door “de dekadente diepgang van zo’n produkt met stamboom”. Het lievelingsparfum van modeontwerper Jan Welvaert brengt hem terug naar zijn jeugd, “naar de rijstpapjes van m’n ma, met een stokje kaneel in. ” Voor Ghislaine Nuytten, van het BRTN-programma “Look”, hoort een lekkere geur bij de dagelijkse verzorging, “zoiets als het aanbrengen van make-up”. Stiliste Els van O. kiest soms voor een diskreet parfum, “alleen voor mezelf”. Zes Vlamingen praten over hun parfum.

TRUI MOERKERKE

FOTO’S : DIANE HENDRIKX

Pascale Bal en Chanel n5

Ik gebruik Chanel n5 al zeven jaar en ik ben de geur nog altijd niet beu. Ik kan wel aan het flesje blijven ruiken. Voor mij moet een parfum iets verleidelijks hebben : n5 vind ik een vrouwelijk en sensueel parfum. Ik heb m’n eerste eau de toilette n5 gekocht tijdens m’n eerste trip naar Londen, op de Jetfoil. Taksvrij en zonder hem vooraf te ruiken. Achteraf vernam ik dat n5 het favoriete parfum was van Marilyn Monroe.

Hoewel ik n5 “blind” gekocht heb, vond ik meteen dat de geur me goed paste. Want het is altijd afwachten hoe een parfum op je huid reageert. Ondertussen heb ik de verschillende versies al in huis gehad : eau de toilette, eau de parfum en parfum. Ik verkies het parfum, ook al omdat de flakon zo mooi is. Ik beschouw het als een klein speelgoedje, een bijou, leuk om te hebben. Een parfum moet diskreet zijn, je mag het alleen ruiken als je dichtbij komt. Ik haat het wanneer mensen te opvallend geparfumeerd zijn. En dat is met n5 geen probleem : je ruikt het net voldoende.

Ik gebruik n5 bijna dagelijks. Ik wissel niet vaak af, ik hou ervan om altijd hetzelfde parfum te gebruiken. Als ik dan toch iets anders draag, blijf ik wel bij Chanel : Coco of in de zomer het frisse Christalle. Maar ook Volupté van Oscar de la Renta vind ik een vrouwelijk en aangenaam parfum.

Chanel n5, gelanceerd in 1921, groeide uit tot een klassieker. Het behoort tot de familie van de bloemige aldehyden.

Marlène de Wouters en White Linen

Eén van mijn lievelingsparfums is White Linen van Estée Lauder. Maar ik moet toegeven : ik gebruik heel weinig parfum, alleen af en toe ’s avonds. Ik doe dan ook jaren met één flesje. Vroeger gebruikte ik wel eens Anaïs Anaïs van Cacharel. Die flakon is vier jaar meegegaan, omdat ik niet de gewoonte heb veel parfum te gebruiken. Ik heb een hekel aan mensen met een walm van parfum rond zich. Ik hou het liever bij een natuurlijke zeep en bodylotion. Omdat ik ervan overtuigd ben dat dat nog altijd het beste is voor een goede lichaamshygiëne. Want ik vind niet dat je de rollen kan omdraaien : parfum en deodorant dienen niet om onaangename geurtjes te maskeren. Lichaamshygiëne moet de basis blijven, een vleugje parfum kan dan een extraatje zijn.

En wat White Linen betreft : er hangt geen anekdote aan vast. Ik ontmoette iemand die dat parfum droeg en ik vond het lekker ruiken. Ik heb toen een flakon gekocht en sindsdien ben ik bij die geur gebleven.

White Linen van Estée Lauder werd in 1978 gelanceerd. Het behoort eveneens tot de familie van de bloemige aldehyden.

Alex Puissant en Pasha

Eigenlijk hou ik het meest van geuren die refereren aan vuur in de haard van een blokhut, of aan herfstbladeren in het bos. Maar die parfums moeten ze nog uitvinden. Dus behelp ik me voor speciale gelegenheden met een fles. Meestal een monsterflesje, aangeboden bij aankoop van zeep.

Van mijn eerste lief kreeg ik Eau Sauvage van Christian Dior cadeau, een fles die vele jaren is meegegaan. In de Tax Free Shop op een luchthaven waar je naar hartelust kan snuiven, trekt Eau Sauvage me nog wel eens aan. Dan komt ook de herinnering aan haar terug.

Nu staat Pasha van Cartier op de wastafel. De ontvangst van dat prezentje was behoorlijk onwennig. Maar de dekadente diepgang van zo’n produkt met stamboom heeft me kunnen bekoren.

Pasha van Cartier werd in 1992 gelanceerd. Het is een mannelijk kruidig parfum met warme houttonen.

Jan Welvaert en Comme des Garçons

Ik ben voor het parfum van Comme des Garçons gevallen, omdat het een hoogst originele geur is : kruidig, oosters en krachtig. Het is trouwens een unisex geur. Als ik het draag wanneer ik in m’n winkel sta, ruikt de hele ruimte ernaar.

Mensen die voor het eerst Comme des Garçons ruiken, vragen zich altijd af waar het hen doet aan denken. Dan zeg ik : kaneel misschien ? Want kaneel zit er heel duidelijk in. Op die manier brengt het parfum me terug naar m’n jeugd. Naar de rijstpapjes van m’n ma, met een stokje kaneel in. Of naar de bakkerij waar ik als kind kwam en waar ze “mastellen” verkochten, taartjes met een gekruide, zoete geur.

Ik hou ook van de verpakking die uiterst eenvoudig is, maar krachtig. Normaal wordt een parfum in zo’n cliché flakon gestopt, met een vernikkelde dop. Dit flesje kan niet eens rechtop staan.

Le Male van Jean-Paul Gaultier vind ik ook goed. En het flesje is zeer biezonder. Want dat heb je met stilisten : het estetische speelt een rol.

Wanneer ik geen zin heb in een krachtig parfum, grijp ik naar het lichte Eau Dynamisante van Clarins. Want ik draag bijna elke dag parfum, ik vind het belangrijk. Ik ben maar al te blij dat de tijd voorbij is dat parfum en verzorgingsprodukten alleen voor vrouwen waren.

Het vorig jaar gelanceerd Comme des Garçons is een krachtige kruidengeur, die getemperd wordt door woud- en harsgeuren.

Ghislaine Nuytten en Christalle

Ik heb drie lievelingsparfums : Christalle van Chanel, Féminité du Bois van Shiseido en Angel van Thierry Mugler.

Ik kan echt niet kiezen, maar als het toch moet, dan wordt het Christalle. Omdat het zo’n fris parfum is. Ik gebruik de eau-de-toilette-versie, het parfum vind ik te bedwelmend.

Ik wil niet in een parfumwolk rondlopen. Voor mij hoort een lekkere geur bij de dagelijkse verzorging, zoiets als make-up aanbrengen. Ik beschouw Christalle als een zomerse geur.

Nummer twee is Féminité du Bois, een geur vol nuances en biezondere geurnoten.

Ik ben trouwens een fan van het Japanse huis Shiseido : van hun make-up, van het beeld dat ze creëren.

Angel van Thierry Mugler is mijn nummer drie. Een zwaar en dus winters parfum. Met sommige parfums heb ik moeite omdat ze niet bij m’n huid passen. Dan wordt het snel goedkoop. Maar dat probleem heb ik met Angel niet. Toch zal ik dat parfum niet opdoen als ik bij mensen ben die me niet kennen. Daarvoor is het te bepalend.

Om het samen te vatten : Angel vind ik het opvallendste parfum, Féminité du Bois het sjiekste. Met een stempel : begin jaren ’90. Christalle daarentegen is het meest tijdloze. Ik zal het nooit beu worden.

Christalle van Chanel werd in 1974 gelanceerd en is een fris parfum, met fruitige en bloemige elementen.

Els van O. en Iris Silver Mist

Wanneer ik voor de modedefilés in Parijs ben, stap ik graag binnen in Les Salons du Palais Royal van Shiseido. Het is de enige exclusieve Shiseido-boetiek in de wereld, en je vindt er geuren die je nergens elders kan kopen. Vorig jaar heb ik daar Ambre Sultan leren kennen, echt een revelatie. Het is een zwaar, nadrukkelijk aanwezig oosters parfum. Als ik het draag, draaien mensen zich verrast om. Dat kan af en toe leuk zijn, maar ik wilde graag een lichter parfum. Ik was van plan Bois et Musc van Shiseido te kopen. Maar de mevrouw in de Parijse winkel raadde me dat af. Zij zag Iris Silver Mist bij me passen. Ze haalde er zelfs een roman bij, “Florentine” van Mariella Righini, over een vrouw met “gouden” krullen en een bleke huid, en het werk van Botticelli. Ik heb haar raad gevolgd en het parfum blijkt me goed te staan. Het heeft iets van een frisse mist, het is absoluut niet sterk aanwezig. Diskreet zelfs. Ik vind het vooral voor mezelf aangenaam. Want een parfum draag je niet alleen voor anderen. Ik doe soms parfum op, alleen voor mezelf, om te slapen bijvoorbeeld.

Een ander, licht parfum dat ik al een tijdje in huis heb : Fleurs d’Oranger van Les Parfumeurs de Paris, een oud maar verrukkelijk parfum.

Met Iris Silver Mist grijpt Shiseido terug naar zeer oude irisgeuren : een poederachtige basis, de geur van iris, alles geaksentueerd met ceder- en sandelhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content