01 Bien soignéIntiem en verzorgd

Alex D’Hauwere kreeg een opleiding hotelmanagement, volgde avondschool keuken, werkte in het weekend in ’t Pandje in Berchem en ging aan de slag in Flamant Dining in Antwerpen. Frederic Saen is de zaalman met ervaring in Canal op ’t Zuid. De twee deden samen catering en ontdekten dat zij dezelfde passies delen. Ze droomden van een eigen restaurant: een laagdrempelig eethuis waar smakelijk wordt gegeten van zuivere gerechten. Bien Soigné is het resultaat. De tafels zijn gedekt met wit linnen en mooi bestek, de kaart is beknopt en seizoengebonden. Het repertoire wordt aangevuld door een drietal op de markt afgestemde voorgerechten en een drietal hoofdgerechten. Die worden aan tafel vermeld.

Kleine Markt 9, 2000 Antwerpen, 03 293 63 18, www.bien-soigne.be. Zaterdag en zondag alleen na reservatie voor grotere gezelschappen.i

02 Het GebaarToppatissier, topchef

Roger van Damme noemt zichzelf eerder patissier dan chef. Laten we duidelijk zijn. Hij is beide en trouwens top. Dat de rode gids hem geen ster toekent, zegt meer over het niveau van het Franse speurwerk dan over zijn keuken. Van Damme kookt verfrissend, inventief en verliest smaakharmonie nooit uit het oog. Door zijn grote technische kennis behoort hij tot de elite van ’s lands chefs. Voeg daarbij zijn begaafdheid om smaken en texturen optimaal te accentueren en men begrijpt het succes van zijn keuken. Zijn nagerechten blijven fenomenaal en terecht een bron van inspiratie voor talloze chefs in binnen- en buitenland.

Leopoldstraat 24, 2000 Antwerpen, 03 232 37 10, www.hetgebaar.be.

Zondag en maandag gesloten.

03 Gallo NeroItaliaans onder vrienden

Het bescheiden eethuisje werd vorig jaar op Valentijnsdag geopend door het Vlaams-Italiaanse duo Peeters-Trapani. Gallo Nero onderscheidt zich van andere Italiaanse restaurants door het broze sfeertje en door de authentieke bereidingen. Bruno Trapani is een aimabele Italiaan op leeftijd. Hij komt van de Abruzzen, waar de mensen het leven niet moeilijker maken dan het al is. Ann Peeters kookt en ging bij Bruno’s moeder in de leer. Ann brengt slowfood in de letterlijke betekenis. Zij houdt zich aan de bestaande regels en kiest voor verse producten. Op de borden komen met vrouwelijke zorg en precisie bereide, regionale Italiaanse gerechten.

Grote Pieter Potstraat 36, 2000 Antwerpen, 03 231 19 60. Dinsdag en woensdag gesloten.i

04 Bij Lam & YinChinees huiskamerrestaurant

Yin-Yin Pang en Lap Yee Lam openden ‘Bij Lam & Yin’. Na 22 jaar in de horeca en 20 jaar in een ‘gewoon’ Chinees restaurant met afhaaldienst in Merksem, hadden de twee zin in een nieuwe uitdaging. Na lang overwegen werd besloten een huiskamerrestaurant te openen, waar eenvoudige, maar goede Chinese gerechten worden geserveerd. Het huis was er al : een mooie woning met elementen uit 1594. Lap Yee Lam bereidt negen authentieke Chinese gerechten. Yin-Yin Pang ontvangt zoals zij thuis zou doen, met brio en hartelijkheid. Blijvers zijn dimsum, gelakte eend in hoisin-saus en gestoomde vis met gember en soja. Het eten krijgt ondersteuning van met zorg gekozen natuurlijke wijnen, die passen bij het eten en bij de zuivere omgeving.

Reyndersstraat 17, 2000 Antwerpen, 03 232 88 38. Maandag en dinsdag gesloten.ii

05 HeckerGastronomie zonder chichi

Kasper Kurdahl roerde in de pannen bij Ducasse, Wohlfarth, Mikuni, Don Alfonso en Ferran Adrià en was een tijdje chef-kok in het Scholteshof. Omdat hij de chichi uit de grote huizen beu was, heeft hij samen met zijn vrouw en zakenpartner Sabine Grenson diner wine bar Hecker in de markt gezet. Hecker heeft verschillende formules : à la carte met voorgerechten rond 15 euro en hoofdgerechten rond 25 euro, businesslunch met twee gerechten in 3000 seconden (17 euro) of surprisemenu waarbij men de wijn bestelt en de kok iets spannends bereidt (48 euro). De wijnkaart mag er wezen en er is ook een reeks wijnen per glas beschikbaar (van 3,50 tot 12 euro).

Kloosterstraat 13, 2000 Antwerpen, 03 234 38 34, www.hecker.be. Open vanaf 10 uur. Maandagmiddag en woensdag gesloten.

06 De GodevaartVernieuwende ideeën

Chef Dave De Belder nam vorig jaar een vliegende start. Zijn vernieuwende ideeën geïnspireerd door een intense passage bij driesterrenchef Jonnie Boer maakten indruk. De schoonheidsfoutjes nam het publiek er graag bij. De Belder hield zijn prijzen relatief laag en de wonderboy bleef bij al zijn succes nederig. Omdat keuken en restaurant al snel te klein bleken, verhuisde hij in de nazomer naar een schitterend pand een eind verderop dat beter past bij zijn ambities. De Belder kookt eigentijds, zoekt naar verrassende associaties en volgt de ontwikkelingen in de nieuwe Spaanse keukens op de voet. Hij legt de lat bijzonder hoog en lijkt met een betere uitrusting en dito equipe beter gewapend om de steile weg naar de top aan te vatten.

Sint-Katelijnevest 23, 2000 Antwerpen, 03 231 89 94, www.degodevaart.com. Zondag en maandag gesloten. i

07 RimbaudEten wat de pot schaft

De klant eet in deze Antwerpse bistro wat de pot schaft en betaalt daarvoor een vaste prijs (3 gangen 38 euro). Die kan laag blijven, omdat er zonder personeel wordt gewerkt en omdat er door het opgelegde menu zelden of nooit iets in de vuilbak verdwijnt. Dave De Croebele is de kok. Hij ging in de leer in de keuken van De Schone Van Boskoop (Boechout) en zijn belangstelling gaat naar een Frans-Belgische terroir-keuken, gebaseerd op goede producten, zoals witloof uit volle grond of schorseneren.

Hessenbrug 5, 2000 Antwerpen, 03 226 79 70, www.rimbaud.be.

Gesloten op zaterdag en zondag. Vrijdag is visdag.

08 Au Vieux PortParijs aan de dokken

De zaken simpel en lekker houden. Dat is het devies van Jan Boogaerts en met zijn restaurant Au Vieux Port bewijst hij zijn gelijk. Ideeën deed hij op in Parijs en bij onder meer restaurant La Paix in Brussel waar hij op een vrije dag graag gaat lunchen. Chef en vriend David Martin adviseert hem trouwens op culinair vlak. Sfeer creëren kan Boogaerts als geen ander zodat Au Vieux Port op alle gebied een voltreffer is en veel volk trekt. Rundvlees is van optimale kwaliteit en wordt ouderwets klassiek geserveerd. De zaalmedewerkers kunnen op die manier ook hun vakkennis tonen wat aan het zaakje nog extra uitstraling geeft. Pre-aperitieven, doorzakken of een sigaretje roken kan om de hoek in zustercafé Bart du Port.

Napelsstraat 130, 2000 Antwerpen, 03 290 77 11. Weekend gesloten.

09 Het PomphuisBedreigd landmark?

Sinds dit voormalig industrieel havenpand een fijne en gedistingeerde brasserie herbergt, betekent werken aan de dokken meer dan laden en lossen van zeeschepen of lichters. Met zijn monumentale uitstraling en internationale hedendaagse keuken geeft Het Pomphuis een meerwaarde aan de wereld-haven. Eeuwige schaduw bedreigt het fraaie terras van deze populaire ontmoetingsplaats wanneer Lange Wapper hier zijn zin krijgt. Tunnel of brug ten noorden van Antwerpen ? Vraag is of beleidsmakers oog zullen hebben voor de vele – ook buitenlandse – klanten die hier graag verpozen.

Siberiastraat, 03 770 86 25, www.hetpomphuis.be. Alle dagen open.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content