We proefden vijf Gewürztraminer uit Tramin en rondden af met een grappa van dezelfde druif :

Weingut von Elzenbaum : Een frisse, lichte Gewürztraminer, met een vluchtig parfum en een zweem van basilicum op de tong. De wijn is als een boerendochter met een blos op de wang. Het jaar 1993 is geen hoogvlieger, 1992 scoort veel beter. Anton von Elzenbaum-Wiesenheim is een kranige tachtiger die een eeuwenlange familietraditie overeind houdt. Bij hem vindt men geen wijnen van de Franse stijl die gerijpt zijn op jong hout. Hij zweert bij Traminer, Lagrein en een verrassende Rosenmuskat.

Elena Walch : De Gewürztraminer Kastelaz ’94 is veelbelovend wanneer hij in het glas komt en zijn boeket opent, maar de smaak mist exotische vruchten en is eerder robuust dan elegant. De aristokratische dame van het kasteel is nochtans volop bezig met het aanzwengelen van de kwaliteit. Dat is het best gelukt met haar uitstekende Cabernet Sauvignon Castel Ringberg van 1990. Het verstand haalt het eerder van het hart. Internationale zakelijkheid dreigt de ziel van de streek te verdringen.

Kellereigenossenschaft Tramin : Massaproduktie enerzijds en een uitgelezen selektie van spitswijnen anderzijds. Nussbaumerhof ’93 behoort tot de tweede kategorie. Iets afwachtend in de neus, maar weelderig in de mond, een krachtig boeket met een frisse zeste citroen. Als een gedistingeerde stadsmadam. Het huis produceert ook een voortreffelijke Urbanhof, gemaakt van de plaatselijke Lagrein.

J. Hofstätter : Wellicht de nummer één van Tramin. Wijnmaker (en humoristische levensgenieter) Paolo Foradori maakt een buitengewone Blauburgunder Vigneto Sant’Urbano. Hij laat zijn flessen op grote hoogte verouderen, wat een onmiskenbaar gunstig effekt op de wijn heeft. Soms verstopt hij ze in de bergen om zijn vrienden bij een boswandeling te verrassen. Maar hij vindt ze niet steeds terug. Zijn Gewürztraminer Kolbenhof ’94 is in alle opzichten volmaakt. De gouden kleur, de explosie van geuren en de weelderige afdronk vol zwoele vruchten maken van deze wijn een grote dame met een sterk karakter.

Hofkellerei : Het speelse buitenbeentje komt van Gerlinde en Willi Walch, de filozoof van het dorp. Hun Gewürztraminer Janus-Selektion ’94 is geen rijpe, pronte dame, maar een jonge, sexy deerne. Wanneer ze zich blootgeeft, komt een sappige wijn te voorschijn die de geur heeft van een oosters bloemenboeket en de smaak van een hele mand vol tropische vruchten, met ananas, mango, vijgen en vooral veel abrikozen. Spits en uitdagend. Origineel en elegant. De ideale wijn om een liefdesnacht in te leiden. Hofkellerei experimenteert meer en met sukses : zo heeft men bijvoorbeeld een spumante van Gewürztraminer en een rosé Gewürztraminer die zijn ongewone kleur verkrijgt door de druiveschil te laten meegisten. Cabernet en Merlot van dezelfde Janus-reeks zijn uitstekend, maar wat dan gezegd van de Lagrein Oberpayrsberg. Wanneer men ervan drinkt, is het alsof men aan een boom vol rijpe kersen schudt.

Roner : Als afsluiter van een proefsessie schenkt de waard meestal een grappa van Gewürztraminer. Verleidelijk zacht als fluweel, maar de man met de hamer loert achter het hoekje vanwege de 43 graden. Niet te koel zetten, want dan gaat het geurenpalet gedeeltelijk verloren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content