Wat

De appeltherapie werd oorspronkelijk door apotheker Raymond Thomis uit Sint-Truiden op punt gezet om de huid van psoriasispatiënten te verzachten. Niet om te genezen, maar om het uitzicht en het aanvoelen van de huid te verbeteren. En natuurlijk ook: te voeden. Tot Aquatron Thermen er kwam in de Truiense deelgemeente Zepperen, maakte Thomis zijn preparaten uitsluitend voor mensen met huidproblemen. Maar toen staken zaakvoerder Christine Bourton en de apotheker de koppen bij elkaar, en op haar aanwijzingen vervaardigde Thomis producten voor een appelbad, een appelpakking, een appelpeeling, een appelmasker enzovoort. Allemaal voor Aquatron.

Raymond Thomis neemt voor zijn bereidingen op basis van fruit – het mogen ook kersen, wortelen of perziken zijn – voor de appelen altijd de in Haspengouw gekweekte variëteit jonagold: “Omdat daarin de meeste actieve stoffen zitten die ik nodig heb: pectine, fruitzuren – aminozuren ook, maar in mindere mate – en oligo-elementen.”

“Een appelbad vind ik het plezierigst”, zegt Christine. “Het is voedend en het is aangenaam in die houten kuip; je krijgt tegelijk een stevige massage door de sterke jetstreams en je huid voelt nadien héél zacht aan; men zou beter spreken van een appelhuid dan van een perzikhuid. Appel is heilzaam voor de rijpere en drogere huid, en wordt zeer goed verdragen. Aanvankelijk was het een geurloos product, nu is er een subtiel appelaroma aan toegevoegd.”

Onze bevindingen

Tijd om te water te gaan in de glanzend gepolitoerde houten tobbe. Appelen liggen binnen handbereik, daartussen knipogen kaarsjes naar het rode glimmende fruit. Vanwege stofwisselingsproblemen verzaak ik aan het glaasje appelsap – ook binnen handbereik. En dan wordt de machine aangeschakeld. Luid klotsend, ploppend, beukend tegen mijn flanken, in heftig opborrelende stoten. De kracht van het water stuwt me omhoog, schudt mijn buik en boezem. Mijn voeten zoeken steun om mijn lijf niet te doen kapseizen door het geweld. Vrouw overboord; dat is al eerder gebeurd.

Je mag tot 45 minuten in het bad blijven, maar wie er vroeger uit wil, mag dat natuurlijk. Na een halfuurtje houd ik het voor bekeken. Uit de tobbe, afdrogen. De haartjes nat, maar heerlijk ontspannen en slaperig van de waterwerken lig ik te bekomen, en voel ik dat mijn ruwe ellebogen glad zijn en mijn huid van satijn is.

Besluit: een rauwe jonagold kan zwaar op de maag liggen, in bad maakt hij knieën, hielen en ellebogen zijig zacht.

Prijs

Een appelbad kost 550 fr., een appelpakking voor het gehele lichaam 1200 fr., een appelmasker 450 fr., een peeling van de rug 550 frank. Je kan een appeltherapie ook spreiden over twee dagen, overnachting in de buurt van Aquatron inbegrepen. De behandeling kan gekoppeld worden aan diverse arrangementen schoonheidsverzorging, massages en het gebruik van de sauna’s, zwembaden (binnen en buiten), en bubbel-, bruis- en stoombaden. De prijs hangt natuurlijk af van wat de klant kiest.

Aquatron Thermen & Beauty, Terwouwenstraat 119, 3800 Zepperen-Sint-Truiden. Tel. 011-68 08 90.

Stany Hemiger / foto’s Lies Willaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content