VAKANTIE IN DE TUIN

Het poolhouse bestaat uit twee blokken die tegen een lange muur zijn gebouwd. Eventueel kan het gemakkelijk omgevormd worden tot aparte woning. © TIM VAN DE VELDE

DE RUSTGEVENDE ARCHITECTUUR, HET BETON MET FLUWEELTEXTUUR, DE GRILLIGE DRUIVELAARS EN DE HAGELWITTE BUITENMEUBELS GEVEN DIT POOLHOUSE IN KORTRIJK EEN ZUIDERSE LOOK.

Oorspronkelijk wilden we geen al te groot poolhouse”, vertelt de bewoonster. “Maar we waren toch wat geschrokken van de prijs. Biedt zo’n investering wel een meerwaarde voor ons huis ? vroegen we ons af. Uiteindelijk bleek dat het beter was meteen een groot poolhouse te bouwen, zodat we het later eventueel als aparte woning kunnen verhuren of verkopen.”

De bewoners lieten hun plannen uitvoeren door Steven Vandenborre, die het gebouw opvatte als een soort sluitstuk van de tuin. “Het bestaat uit een hoge muur en twee parallelle blokken met daartussen een binnentuin”, vertelt de architect. “In het blok aan de tuinkant bevinden zich de keuken en de leefruimte. Doordat de ramen volledig open kunnen, fungeert het ook als overdekt terras. In het andere blok pronken de wagens van de eigenaar, een fervente autoliefhebber. Dit deel, aan de straatkant afgesloten met een rastering van hout, kan indien nodig als slaap- en badkamer dienen.”

Het rasterwerk van padoekhout contrasteert mooi met de robuustheid van het beton. Steven Vandenborre : “Materialen spelen een belangrijke rol in mijn ontwerpen. Hier heb ik gekozen voor zelfdichtend beton, dat een fluweelachtige textuur heeft. Het maakt dat het sobere ontwerp, met zowel verticaal als horizontaal een strakke belijning, toch heel zuiders en warm aanvoelt.”

De zuiderse sfeer is vooral merkbaar langs het zwembad en op het terras, met hagelwitte buitenmeubels van onder meer MDF Italia en Gandia Blasco. Ook de tuin, een ontwerp van Bert Daenekindt, draagt bij tot de mediterrane look, dankzij de grillige stammen van druivelaars, afkomstig uit een wijngaard, en de ruwe stukken hardsteen op de grond.

“Sinds we dit poolhouse hebben, genieten we van begin april tot eind oktober van onze tuin”, vertelt de bewoonster. “De grote muur schermt de plek perfect af van de wind en het beton houdt de warmte goed vast. Een van mijn lievelingsplekjes is trouwens de lange bank, waar je tot ’s avonds van de zon kunt genieten. Mijn man en ik leiden een druk leven. Veel tijd voor trips en uitstapjes hebben we niet. Dankzij dit poolhouse kunnen we tussendoor toch even van een echte vakantiesfeer proeven.”

DOOR SISKA VERSTRAETE – FOTO’S TIM VAN DE VELDE

“DANKZIJ DIT POOLHOUSE GENIETEN WE VAN BEGIN APRIL TOT EIND OKTOBER VAN ONZE TUIN.”

“DOORDAT DE RAMEN VOORAAN VOLLEDIG OPEN KUNNEN, FUNGEERT DIT DEEL OOK ALS OVERDEKT TERRAS.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content