VAARWEL VUIL VEL

© GETTY

In grootsteden zorgen de talloze micro-deeltjes in de lucht ervoor dat de huid onder stress komt te staan. Maar je kunt de schade beperken…

De rampzalige invloed van UV-straling op de veroudering van de huid is bekend. Maar ook luchtvervuiling put onze huid uit. UV-stralen en luchtvervuiling vormen een kwalijk duo en zijn verantwoordelijk voor een overmatige productie van vrije radicalen, wat – door een verandering van de hydrolipidenfilm – leidt tot een beschadiging van de huidbarrière.

Het probleem stelt zich niet alleen in de grote wereldsteden, maar ook in ons land, voornamelijk in Brussel, als we mogen voortgaan op de slechte resultaten van ons land in de onderzoeken naar de luchtkwaliteit. Sinds enkele jaren speelt de cosmetische industrie – zoals wel vaker gestimuleerd door de Aziatische markt – in op dit probleem. Zo komen er steeds meer producten met ‘antivervuilingsclaims’.

Clarins – een van de pioniers die al in 1991 een antivervuilingscomplex in zijn make-upgamma lanceerde – kondigt een dergelijke cocktail aan in 125 van zijn ‘dagformules’. José Ginestar, wetenschappelijk directeur van Sisley (zie kader p. 40), stelt het zo: “De menselijke huid weerspiegelt de algemene gezondheid van het meercellige milieu dat een organisme is. Haar voortijdige veroudering, met de verschijning van vroegtijdige rimpels en ouderdomsvlekken, is het gevolg van ontstekingsprocessen. Om je daartegen te beschermen, is een tweeledige strategie aangeraden : preventief via afschermende texturen, maar ook curatief, met producten die in staat zijn in de diepte te werken en zo de cellen helpen bij het herstel van een evenwichtige levenscyclus. ” Die verzorging moet natuurlijk worden toegepast op een perfect gereinigde huid. Want een echt plan van aanpak omvat ook een efficiënte demaquillage. Hoe ga je te werk ?

FASE 1: reinigen

Sommige vormen van verontreiniging zijn zichtbaarder dan andere. Op een smogrijke dag moet je maar enkele uren buiten vertoeven en je voelt het vuil letterlijk op je huid plakken. Daarom zijn er nieuwe demaquillageproducten op de markt die beloven ook de strijd aan te gaan met de microscopisch kleine deeltjes die diep in de poriën dringen. Deze gels, oliën en andere reinigende crèmes, die je met water afspoelt, gaan perfect samen met de diverse ‘sonische borstels’ die de afgelopen twee jaar werden voorgesteld.

Clinique lanceerde in zijn serie City Block een winnende combinatie: een borstelkop met haren doordrenkt met natuurlijke bamboehoutskool en een zwarte gel op basis van hetzelfde ingrediënt, die als een magneet de verontreinigende stoffen en onzuiverheden aantrekt. “De ontgiftende eigenschappen hiervan zijn al meer dan 10.000 jaar bekend in de Chinese en Ayurvedische geneeskunde”, aldus Carine Devreker, Education Executive bij Clinique.

In dezelfde geest presenteert Estée Lauder, pionier op het vlak van nachtverzorging, reinigingsrituelen afgestemd op het einde van de dag. “Het is belangrijk om de deeltjes die zich op de huid hebben vastgezet, te verwijderen met een nachtreiniging die schade in de toekomst voorkomt”, benadrukt Dr. Nadine Pernodet, vicevoorzitter van de R&D-afdeling van de Amerikaanse gigant. “Dit alles zonder de natuurlijke beschermlaag van de huid in gevaar te brengen, maar door ze voor te bereiden op de nachtverzorging.”

En Biotherm stelt een nieuwe olie/mousse voor, met de belofte 73 % van de huidverstikkende fijne deeltjes te elimineren.

FASE 2: beschermen

Net zoals de UVA- en UVB-filters die zich in de meeste van deze producten bevinden, werken de antivervuilingscomplexen in de vooral voor stadsbewoners bestemde verzorgingsproducten als een antioxidantenscherm. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de nieuwe huidprimer Maestro UV van Giorgio Armani Beauty. “Dankzij het vitamine A-derivaat dat erin zit, wordt de vrije radicalen verhinderd zich aan de huid te hechten”, aldus Johan Lundin, internationaal marketingdirecteur en rechterhand van Linda Cantello, creatief directeur van de cosmeticalijn van het Italiaanse merk. “Hoewel we ook een SPF 50 aantreffen, blijft de textuur transparant en wordt de natuurlijke huidskleur niet veranderd, wat elke misstap bij de maquillage voorkomt. ”

Dubbel voordeel ook bij twee producten voor grootstadsbewoners, met de signaturen Chanel en Clarins, die bovendien de huidverzorgingsroutine vervolledigen door ze uit te rusten met een onzichtbaar schild tegen aanvallen van buitenaf.

Als summum van cellulaire ontgifting introduceerde Dior vorig jaar een complementaire City Defense-versie van zijn serum One Essential – doorgaans toegepast vóór alle andere verzorging – voorzien van zonne- en vervuilingsfilters.

Bij Ren kun je de Flash Defense-spray op elk moment van de dag gebruiken, zelfs bovenop de make-up, zodra je gelaat het risico loopt te worden blootgesteld aan verontreinigende stoffen.

FASE 3: herstellen

De natuur zit goed in elkaar en onze huid is normaal gezien in staat om haar rol van antioxidantenschild te spelen en de schade door aanvallen van buitenaf te herstellen. Tenzij die aanvallen een kritische drempel overschrijden, wat vooral te maken heeft met milieuparameters die we niet altijd onder controle hebben. Dit is waar de ‘booster skincare’ op het toneel verschijnt. Dit type huidverzorging werkt in op het ritme, de energie en de levensduur van de cellen, om te proberen de gedragsveroudering zo goed mogelijk af te remmen.

Bij de nieuwe versie van Sisleÿa Anti-Age, nu onder de naam L’Intégral, gaat het om een cocktail van actieve bestanddelen – op basis van extracten van lindera, mimosa, sojaproteïnen en gist – met als belofte het probleem in de diepte aan te pakken.

De drie nieuwelingen in het gamma Hydra Floral van Décleor – een gel, een lotion en een fluïde – bevatten dan weer actieve bestanddelen met drie reinigende stoffen op plantenbasis, die het metabolisme zuiveren en tegelijk hydrateren.

Bij Philosophy is er verder de nieuwe serie Take a Deep Breath, die de huid weer helpt te voorzien van zuurstof, maar die ook antioxidanten- en antimilieuvervuilingscomplexen bevat. Kiehl’s mikt dan weer op maskers, populair dankzij de vele webtutorials. Zo’n masker breng je idealiter elke ochtend aan. Het legt drie beschermingsniveaus aan tegen de schadelijke effecten van de vervuiling en zorgt tegelijkertijd voor regeneratie van de huid. Een manier als een andere om je te dwingen toch minstens enkele minuten te relaxen voordat je aan de dag begint en zo de stress te verminderen, die andere kwaal van de eeuw waardoor de huid onder vuur ligt.

Tekst Isabelle Willot

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content