Trui Moerkerke

Je hoeft geen wijnkenner te zijn om al van Château d’Yquem gehoord te hebben. Die sauternes behoort tot de duurste wijnen ter wereld en dat spreekt tot de verbeelding. Onze wijnschrijver Herwig Van Hove bezocht het vermaarde kasteel en brengt het verhaal van deze legendarische zoete wijn waarvoor de druiven individueel geoogst worden (“Van rijke schimmel en zoete elegantie”, pagina 74). Van Hove ging ook langs bij Château Coutet, dat andere wijnkasteel aan de top in de categorie zoete wijnen.

Exclusief voor Weekend Knack zetten deze kastelen hun deuren open : zowel op Château d’Yquem als op Château Coutet wordt een duo lezers uitgenodigd voor een diner, ze kunnen er ook blijven overnachten en nemen nadien nog een kostbare fles mee naar huis. Een echte vipontvangst dus, maar die geven we niet zomaar weg. We organiseren een wedstrijd, een echte buitenkans voor foodies, hobbykoks en gastronomen. De vraag is eenvoudig, het antwoord iets complexer : creëer een gerecht waarbij een zoete wijn als sauternes of barsac gedronken kan worden (alle info over de wedstrijd, pagina 80).

Uniek is ook de interieurreportage in het huis van floraal kunstenaar Daniël Ost (“Flora Curiosa”, pagina 46). Ost werd in 2003 uitgeroepen tot ‘Man van het jaar’ door dit blad. Zijn kunstige bloemencreaties zijn tot ver over onze grenzen bekend, maar de deur van zijn privéwoning in Sint-Niklaas houdt Daniël Ost het liefst dicht. Voor Weekend Knack maakte hij een uitzondering. Onze medewerker Jean-Pierre Gabriel kreeg het privilege om de thuishaven van Daniël Ost te fotograferen, een plek waar kunst en ambacht nauw verweven zijn.

Van Sint-Niklaas naar Mexico is voor Jean-Pierre Gabriel overigens een kleine stap. In het spoor van de baanbrekende chocolatier Dominique Persoone, trok hij drie weken door Mexico (“De Maya’s achterna”, pagina 85). Persoone ging er op zoek naar de oorsprong van zijn basisingrediënt en ontdekte veel onbekende soorten cacaobonen. In het boek Cacao – De chocoladeroute, met teksten en foto’s van Jean-Pierre Gabriel, bundelt hij die informatie en brengt hij originele chocoladerecepten.

Zoete wijn en chocolade. Daarna is het gegarandeerd tijd voor een rondje sporten. Bewegen is cruciaal voor een gezonde levensstijl, daar zijn de meeste wetenschappers het wel over eens. Vrouwen hebben die boodschap begrepen en doen steeds meer aan sport. Het succes van de Weekend Knack Ladies Run is daar een voorbeeld van. Helaas blijkt sporten heel wat te vergen van je boezem, tenzij je een goede sportbeha draagt. Onze Linda Asselbergs deed de “Shocktest” (pagina 34). Ze schafte zich een hele collectie sportbeha’s aan, ging eindeloos joggen en maakte de plaatselijke fitnessclub onveilig. Met het complete sportbehadossier als resultaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content