Ligging : op het strand | Sfeer : modern met recyclagematerialen | Reistijd : vijf kwartier vliegen naar Nice, daarna een uur rijden | Prijzen : niet goedkoop.

France Ladouceur heeft haar naam niet gestolen. De charmante Française is niet alleen uitermate vriendelijk en zachtaardig, ze heeft ook nog haar ultieme droom gerealiseerd : een b&b aan het strand. Dat liep natuurlijk niet van een leien dakje. In 1963 begon ze in La Ramatuelle een b&b met de welluidende naam La ferme la douceur, waar ze tien jaar werkte om hem daarna door te spelen aan haar dochter Constance.

“Ik wou meteen herbeginnen, maar onder één absolute voorwaarde : ik wou mijn volgende creatie kwijt in een huis op het strand.” De zoektocht duurde bijna een kwarteeuw en intussen werkte France op een wijnexploitatie. Maar nooit ging haar droom uit haar gedachten.

“In 1999 ontdekte ik een verlaten huis aan het strand van Cavalaire. Niemand wilde het. De ramen waren verdwenen, de vloer was van beton en zelf wilde ik niets liever dan het gewoon afbreken en herbeginnen, maar dat mocht niet. Dus hield ik alleen de muren over, ging op zoek naar oude materialen en meubelen, en verbouwde de opslagplaatsen op de eerste verdieping tot slaapkamers. Met mijn opgekochte afbraakhout ging ik langs bij Mathilde Labrouche die er meubelen van maakte, terwijl mijn dochter Stéphanie Vatelot voor het interieur tekende.”

Het geheel is uitgegroeid tot een schitterende villa. Château de Sable oogt charmant en zéér Frans, met zijn vloertegeltjes uit Bordeaux. Zelf brengen we de nacht door in de kamer Stéphanie op het eerste, waar een massief bed – uitstekend, daar niet van – een groot deel van de ruimte beslaat. De badkamer is ruim en bezit zowel een ligbad als een aparte douche in een eigen nis. Een dubbele deur met grote vensters leidt naar het ruime houten terras waar ik ’s morgens op houten meubilair het ontbijt geniet, met uitzicht over de tuin, het strand en de Middellandse Zee. Dat ontbijt is uitgebreid, met brood en croissants, confituren, een portie kaas en vruchtensap.

Daarna loop ik door de tuin het poortje uit en installeer me op het strand, ijverige joggers en vroege zwemmers zijn er mijn enige gezelschap.

“Weet u dat ik nog een droom heb”, zegt de gastvrouw bij het afscheid. “Een motorboot om gasten ’s morgens met een paar picknickmanden naar een eiland te brengen.” In afwachting daarvan sleept ze op zwoele zomeravonden het meubilair op het strand voor een zelfbereid diner bij kaarslicht.

TIP!

De botanische tuinen

van Rayol.

Info

Château de Sable telt negen kamers die vanaf 160 euro worden verhuurd. Het ontbijt kost 15 euro per persoon, het diner 35 euro.

Château de Sable,

avenue des Anthémis,

F-83240 Cavalaire-

sur-mer, Frankrijk, +33 494 00 45 90 of +33 603 28 13 14, www.chateaudesable.netOntbijt met

uitzicht over de tuin, het strand en de Middellandse Zee.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content