In een robuust nest in de Ardennen wordt door een ondernemend koppel het stijlvolle adellijke verleden in ere hersteld.

û La Vigie, Avenue Prof. Henrijean 129, 4900 Spa, tel. / fax 087 77 34 97, www.lavigie.be

Georges en Marie-Pierre Lacroix mogen dan al weinig op elkaar lijken, ze vormen een complementair koppel, afkomstig uit Spa. Hij is vertaler, zij doet aan wetenschappelijk onderzoek. Toen ze na hun studies in Brussel gingen wonen en werken, bleken de huizen er te duur, maar toen ze op een weekend in Spa een villa te koop zagen staan, ging er een belletje rinkelen. En toen ze nadien ook het interieur konden bekijken, waren ze meteen verkocht. Twee maanden later brachten ze er op een matras en bij kaarslicht hun eerste nacht door.

Bij nader inzien bleek de villa, die in 1902 op last van barones Bastin werd opgetrokken, toch wat groot voor het stel. Uiteindelijk reserveerden ze er een appartement voor de ouders van Georges en bouwden er vier heel mooie gastenkamers uit, hoewel ze zelf nooit van dat soort logies hadden geproefd. Die onbevangenheid speelde in hun voordeel : ze ontvangen hun gasten met grote hartelijkheid.

“We houden van mooie objecten”, vindt de gastheer, en zijn vrouw voegt daaraan toe dat het ontvangen van mensen altijd hoog op de agenda stond, ook toen ze nog in Brussel woonden. Uit alles blijkt dat die beide voorkeuren hun vruchten hebben afgeworpen. Voeg daar de restauratie aan toe en men komt tot een indrukwekkend geheel. De imposante villa in natuursteen, die op de hellingen buiten de stad ligt, biedt een nogal solide, Ardense indruk. Maar binnenin wordt alles lieflijker en verfijnder. Er staan oude meubels en gemakkelijke fauteuils, op de muren herkennen we kleuren uit de Flamant-cataloog. We slapen op de eerste verdieping in kamer twee, waar de muren in een pruimenkleur werden gezet. Vier etsjes contrasteren daar aangenaam mee. Een spiegel met een vergulde lijst, een oude kast en een pittig antiek bureautje zetten de toon. En overal kraakt het hout. Hogerop zitten nog twee kamers, onder de helling van het dak.

In de twee badkamers werd resoluut voor een moderne snit gekozen. Ze zijn kraaknet, functioneel én een streling voor het oog. Maar er zijn er slechts twee voor vier kamers en dat is het enige minpunt aan de mooie realisatie van het enthousiaste paar.

’s Ochtends zitten de gasten samen aan de lange tafel in de ontbijtzaal, die in aubergine werd gezet en uitzicht biedt op de tuin. De linnen servetten zijn artistiek geplooid en het ontbijt is meer dan volledig. De jongelui hebben het ritme van hun vroegere werk wat teruggeschroefd, want steeds meer toeristen vinden de weg naar de merkwaardige uitkijktoren.

La Vigie is een b&b met vier gastenkamers die aan 75 euro per kamer worden verhuurd, inclusief de copieuze ontbijten. In het weekend wordt enkel voor minstens twee nachten geboekt (vrijdag / zaterdag of zaterdag / zondag).

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content