Magistrale vergezichten, een royale stilte en de stempel van de familie Schau-Larsen maken van Solstrand Hotel een bijzondere bestemming.

Voor doorgewinterde reizigers is de combinatie Bergen en het 30 km verderop gelegen fjordhotel Solstrand een originele citytrip. Voor Scandinavië-onkundigen als ik is het daarenboven een perfecte introductie tot het land van indrukwekkende fjorden met onuitspreekbare namen. Solstrand Hotel ligt aan de Bjornefjord (dat valt nog mee) en wie van de lobby in de tuin stapt, weet meteen waarom de Bergense Beautiful People hier aan het begin van de vorige eeuw graag een weekend of vakantie doorbrachten. Het zicht is adembenemend en de stilte oorverdovend.

Het hotel is al vier generaties in handen van de familie Schau-Larsen. De aparte touch van een familiaal gerund hotel voel je in alles : van de liefdevolle renovatie waarbij de originele houten huizen bewaard werden, maar aangepast aan de noden van nu, tot de onvangst van de gasten. Moeder en dochter Schau-Larsen bieden in hun hotel het comfort van een luxehotel en tegelijk de relaxte sfeer van een familiepension.

In Solstrand werken opvallend veel vrouwen, 140 om precies te zijn, tegenover 10 mannen. Dat is al generaties zo. “Het zijn vrouwen uit naburige dorpen, met een man op zee of op een boor-eiland. Het is meer dan een job, het geeft hen ook eigenwaarde”, vertelt Borrea Schau-Larsen. Zelf heeft ze altijd geleefd voor haar hotel, zeker toen ze het roer overnam nadat haar man jong, nauwelijks 45, gestorven was. Maar sinds kort kan ze op haar dochter rekenen. “Ik dank God iedere dag dat ze terugkwam”, zegt Borrea over Pernille, die, na een carrière in buitenlandse hotels, geleidelijk het roer overneemt van haar ma. Pernille is letterlijk opgegroeid in het hotel. Grootmoeder gaf haar massa’s eten om te veel babygehuil, dat de gasten zou kunnen storen, te vermijden. “Toen zijn we maar naast het hotel gaan wonen”, lacht Borrea. Niet dat Pernille last heeft van deze jeugdepisode. Ze is groot, slank en blond en rent door het hotel met panache.

De recentste inspanningen om het de hotelgasten naar de zin te maken, resulteerden in een rustgevende spa. Op het wellnessmenu staan massages, bodywraps, gzichtsbehandelingen, kruidenbaden en een duopedicure (je kunt met partner of vriendin zitten kletsen terwijl voeten gemasseerd en gescrubd worden). Verder zijn er een zwembad, verscheidene sauna’s en een jacuzzi-met-fjordzicht. Dapperen kunnen zwemmen in de fjord, wie nog meer sport wil, hoeft maar fietsen te huren of een stevige wandeling in de buurt te maken. In de buurt is ook een 9-hole-golfterrein. Solstrand is dus een bestemming op zich, maar een citytrip naar de dichtbije Hanzestad Bergen is het perfecte culturele excuus om zo’n snoepreis in te verpakken.

Tekst Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content