UIT LIEFDE VOOR HET VERLEDEN

Een weelde van antiek met aan het plafond de schitterende luchter. © FOTO'S MICHEL VAEREWIJCK

NOGAL WAT MENSEN DROMEN VAN EEN KASTEEL, JO EN ROMANA LINGIER WONEN ER. AL KOSTTE HET ENIGE MOEITE OM PETIT CHÂTEAU BAROQUE WEER LEVENSVATBAAR TE MAKEN. WE GINGEN KIJKEN EN BRACHTEN ER DE NACHT DOOR.

Sint-Gillis-Waas is niet meteen een toeristische trekpleister van formaat. Toch ligt daar Petit Château Baroque, een B&B die we kunnen aanbevelen aan de reiziger die de nacht wil doorbrengen in een origineel en historisch kader. De geschiedenis ervan gaat ver terug in de tijd, met een vroegste vermelding in 1527. Priesteragie Huys, heette het toen, en daar werd aan toegevoegd dat het een woning in slechte staat betrof. Het huis deed in de loop van de geschiedenis ook dienst als posthuis en kreeg beroemde gasten over de vloer. Zelfs Jozef II verbleef er een tijdje. In de napoleontische tijd werd het de kerk ontnomen. Nadien verbleven er families van dokters en notarissen.

Toen Jo en Romana Lingier het zo’n jaar of tien geleden ontdekten, was het opnieuw in verval geraakt, of erger. “Het was in erbarmelijke staat”, herinnert Jo zich, maar tegelijk zagen de ondernemer en zijn vrouw er ook een uitdaging in. Het duo was er vast van overtuigd dat ze het kleine kasteeltje nieuw leven konden inblazen. Samen besloten ze om er ook anderen van te laten meegenieten. De stap naar een bed and breakfast was snel gezet.

De restauratie nam ruim twee jaar in beslag, want Jo en Romana wilden respect opbrengen voor het verleden. Geen moeite was hen daarbij te groot. Toen het werk beëindigd was, waren niet alleen de gasten onder de indruk van het resultaat. Ook de provincie schatte het geleverde werk naar waarde en verleende hun een oorkonde voor de authentieke restauratie.

In de living, die onlangs in een donkerder, warmer blauw werd gezet, komen Jo en Romana op verhaal. Het is duidelijk dat ze hier na een drukke loopbaan een nieuwe roeping hebben gevonden. Ze gingen op zoek naar origineel meubilair, kochten op een veiling de inboedel op van een kasteel in het Brusselse en vulden dat aan met occasionele ontdekkingen. De living is niet alleen ruim, hij krijgt ook volop licht binnen, al wordt dat door de imposante gordijnen getemperd. We zien een weelde aan antiek en aan het plafond hangt een schitterende luchter, een kasteel waardig. Al blijft Jo bescheiden : “Laat het ons bij een petit château houden.”

ODE AAN DE KLEINE KORPORAAL

De gasten nemen hun intrek op de eerste verdieping, waar twee gastenkamers wachten. Er is de Napoleonkamer aan de voorkant, waar we zelf voor kozen en waar de herinnering levendig wordt gehouden aan de grote staatsman die ‘de kleine korporaal’ werd genoemd. Er staat niet alleen fraai meubilair uit die periode, maar ook een aantal porseleinen beeldjes met de beeltenis van de generaals van Napoleon. We hadden een heerlijke nacht in het hemelbed met het indrukwekkende baldakijn, geflankeerd door wonderlijk mooi bewaard meubilair. Kortom, een keizerlijke plek.

Wie een bad wil nemen, beschikt daartoe over een bijzondere badkamer met een ligbad op pootjes en dezelfde sierlijke, voor sommigen wat barokke aankleding. Die badkamer is wel gemeenschappelijk en daarom worden de slaapkamers alleen verhuurd aan vrienden of familieleden die samen reizen. Is dat niet het geval, dan beperken Jo en Romana het bezoek tot één kamer. De privacy van de gasten blijft dus altijd gewaarborgd, terwijl ze zich helemaal welkom kunnen voelen. In de tweede, iets lichtvoetiger kamer overheerst een meer romantische sfeer. De kamer is naar dochter Angélique genoemd. Ze werd in het wit gezet en kreeg daardoor een jongere, speelsere uitstraling, al zorgt de aanwezigheid van een antieke Vlaamse kast ook daar weer voor een historisch tintje. Bovendien genieten de gasten er van een uniek uitzicht op de vijver achter het huis, die vroeger deel uitmaakte van een groter park en het geheel een bijzonder karakter verleent. Romana vindt het heerlijk om er ’s winters te gaan zwemmen, “om een beetje af te koelen”. Maar ’s zomers vindt ze het water dan vreemd genoeg weer te koud en dan is Jo aan de beurt. Kortom, met zijn natuurlijke omgeving en zijn unieke aankleding is dit een huis met een ziel – en daar is het de eigenaars altijd al om te doen geweest.

Het ontbijt kreeg niet zonder reden het adjectief ‘luxueus’ mee. Het kan naar keuze in een soort museumkamer of in de living worden opgediend. De gastvrijheid wil dat de gasten zich overal thuis moeten voelen, zodat ze op ontspannen wijze de sfeer van toen kunnen opsnuiven. Op tafel komen zowel vers fruit als vers fruitsap, brood en croissants, kazen en charcuterie. Wie nog wat tijd overhoudt, kan ondertussen naar de boeiende verhalen luisteren van dit bijzondere stel, dat van een teloorgaande woning een uniek geheel wist te maken. Zonder de geschiedenis geweld aan te doen.

Actieve vakantiegangers kunnen daarna de omgeving verkennen met behulp van de fietsen die daartoe ter beschikking staan. Het Krekengebied ligt niet veraf en de Gavers zijn in de buurt. Naar het stadje Hulst, over de Nederlandse grens, is het amper vijftien minuten rijden. Wie liever ter plaatse blijft, kan genieten van het zonneterras of van het bubbelbad.

PETIT CHÂTEAU BAROQUE TELT TWEE KAMERS. DE WITTE KAMER WORDT VOOR 185 EURO VERHUURD, DE NAPOLEONKAMER VOOR 165 EURO, UITGEBREIDE, LUXUEUZE ONTBIJTEN INBEGREPEN, KERKSTRAAT 37, 9170 SINT-GILLIS-WAAS, 0473 95 15 89, WWW.PETIT-CHATEAU-BAROQUE.BE.

DOOR PIERRE DARGE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content