UIT ETEN MET CAFÉGEVOEL

Davy Schellemans. © Michel Vaerewijck

categorie bescheiden restaurant met fijne moderne keuken

keuken 7,5 – decor 6 – comfort 6 – service 6 – prijs/kwaliteit geproefde menu 8

Van onze steden is Antwerpen het liefst alternatief. Dat merk je aan de eigenzinnige kleding en ook aan de eigenzinnige eethuisjes. Op de plek waar voorheen Verven & Borstels huisde, tref je sinds 16 juli Veranda. Een huis zonder pretenties, daterende uit de eerste helft van vorige eeuw en gebouwd in de buurt van het station van Berchem. Op het adres was lang geleden een drogisterij ondergebracht. Het restaurant Verven & Borstels heeft niet lang bestaan, zelfs al was de formule sympathiek en de aanpak ontwapenend. Jan Boogaerts en Jeroen Van Den Broeck verdwenen van het toneel en in de plaats kwam Davy Schellemans met zijn Veranda. Hij wordt geassisteerd door vrouwelijke hulpjes. De inrichting bleef min of meer basic, inclusief de oude, betegelde slagerstoog.

Eten doe je in de voormalige winkel of in de voorraadkamer. Beide vertrekken zijn klein en sober ingericht. Davy Schellemans gaat niet te werk volgens heersende normen, hij verkiest de sfeer van een café en serveert in deze volkse omgeving moderne fijnkost. Het meisje dat bedient, is vriendelijk maar onwetend. Er kruipt een spin langs de muur en als je goed kijkt dan zie je dat de stofdoek niet veel wordt gebruikt. Er is geen spijskaart. Bezoekers moeten het doen met één menu, dat is geafficheerd op leien borden. De prijs bedraagt 45 euro en het programma bestaat uit twee hapjes, een voor- en hoofdgerecht en twee nagerechten.

Er kwam een wachthapje in de vorm van kokkel met bouillon van lavas en crème van citroengras, verstoord door stukjes schelp. Ook verscheen er een smakelijk kroketje van gevogelte, gewenteld in zwart paneermeel van inktvisinkt en brood-kruimels en gepresenteerd op smeulend cederhout met een toefje pimentosmayonaise. Het eerste gerechtje bestond uit versneden wulken, puree van brandnetel, quinea en gebruinde ui en kreeg applaus voor presentatie, smaak en originaliteit. Ook het volgende gerechtje was top : krokante inktvisjes met geglaceerde worteltjes, gnocchi, gerookte paprika en saffraan. Onze zintuigen begonnen op scherp te staan. Het succulente vlees van lamsbout kwam met paddenstoelen (hoorn des overvloeds), crème van geitenkaas, zure uitjes, krokante rode biet en krokantje van aardappel. Het eerste nagerecht bracht de frisse smaken van sorbet van yoghurt, aardbei, limoen en rabarber bijeen en werd gecombineerd met crumble. Afronden deden wij met verse pruimen en druiven in kamillethee met karamelmousse, spons van sesam en nougatkoekjes.

www.knackweekend.be/knackresto

Info

VERANDA

GULDENVLIESSTRAAT 60

2600 BERCHEM

03 218 55 95

Maandag en dinsdag gesloten.

Door Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content