“Laat mij uw keuken zien en ik zal zeggen wie u bent”, het staat letterlijk in een nieuwe catalogus en het toont aan dat de keuken weer als hart van het huis gezien wordt. Weekend Knack deed de oefening, koos vijf hedendaagse keukens en fantaseerde er de typische bewoners in, samen met hun favoriete gerechten en culinaire gewoontes.

Culinaire fiche

1. Meest gebruikt : wok

2. Specialiteit : eenpansgerechten, pasta’s, want makkelijk en snel. Maar het mag ook gewone Vlaamse keuken zijn.

3. Ideaal diner : met veel vrienden

4. Favoriete drank : cocktails

5. Kok : Jeroen Meus

Televisie docusoaps praatshows Muziek Donna Clouseau Hooverphonic Lectuur magazines Da Vinci code 1 Sociaal : de Dinks (double income, no kids)

De twintigers, jonge dertigers die deze keuken inrichtten, willen volk over de vloer. Omdat ze een rijtjeshuis kochten (het enige betaalbare), is er niet veel plaats, maar dat werd opgelost door woonkamer en keuken samen te smelten. De keukenhoek is, met een werkeiland, vrij open ingericht. Basic servies in eventueel felle kleuren wordt opgeborgen in functionele en goedgeorganiseerde opbergruimtes, laden en schappen. Zachte kleuren op muur en plafond en hoge planten zorgen voor een warme sfeer. Hoewel de keuken modern is, ligt de nadruk niet op het design of de meubels zelf, maar op openheid en gebruiksgemak.

Meer nog dan familie zijn vrienden welkom. Op het onverwachts op een weekavond, op een feestje tijdens het weekend of net voor de hele bende vertrekt voor een avondje uit. Die vrienden zijn net als de bewoners actieve levensgenieters, voorlopig zonder kinderen, die zich dankzij hun dubbele inkomen financieel geen zorgen moeten maken. Datzelfde dubbele inkomen zorgt ook wel eens voor spanningen, als de agenda’s en eigen bezigheden niet op elkaar afgestemd geraken.

Culinaire fiche

1. Meest gebruikt : espressomachine of combinatie diepvriezer-microgolf

2. Specialiteit : restaurant, afhaalsushi

3. Ideaal diner : op restaurant

4. Favoriete drank : water, voor de lijn, of champagne

5. Kok : Laurent Folmer

Cd’s Chemical Brothers Moby Hobby Citytrips Powerplate Wellness 2 Futuristisch : de overactieve single

De man of vrouw die deze keuken koos, woont alleen en heeft een intensieve baan. Daarom heeft hij wel geld maar niet de tijd om ervan te genieten. Dus steekt hij het in projecten als een sportauto en een dure, opvallende keuken. Ruimte, licht en openheid spelen een belangrijke rol en omdat deze keuken zich in een pent-house bevindt, is een stadszicht deel van het keukendecor.

In de trendy kasten is het vergeefs zoeken naar verse groenten, fruit of brood. Door de flexibiliteit op het werk kan de bewoner niet voorspellen of die producten wel opgeraken voor ze hun houdbaarheidsdatum overschreden hebben. Daarbij komt nog dat het gebruik ervan een hoop schoonmaakwerk vraagt. Hightech toestellen staan wel in deze keuken, maar worden zelden gebruikt. Het is meer een eet- dan een kookkeuken. Snel iets afhalen is de meest gebruikte maaltijdoptie, maar ook diepvriesmaaltijden opwarmen is mogelijk. Een zakje voorgesneden groentjes openen, in een slakom doen en overgieten met een scheut vinaigrette is zowat de meest geavanceerde kooktechniek. Omdat deze keuken er kraaknet op zijn best uitziet, komt er twee keer per week poetshulp.

Culinaire fiche

1. Meest gebruikt : microgolf (opwarmen voor laatkomers)

2. Specialiteit : spaghetti op 100 verschillende exotische manieren

3. Ideaal diner : alles op tijd op tafel

4. Favoriete drank : van kombucha tot cola light

5. Kok : de snelle en chaotische Jamie Oliver

Hobby Film Theater Muziek K3 Rolling Stones 3 Bijeengesprokkeld : het samengestelde gezin

Omdat de bewoners zich liever nog niet aan een vaste locatie binden, wonen ze in een huurhuis. Het vaste meubilair is dus niet zelf gekozen, waardoor de persoonlijke toets moet komen van accessoires : tafelkleed, gordijnen, huishoudtoestellen, planten en reissouvenirs. Leuke objecten dus, maar ook kruiden en geuren die meegebracht werden van exotische markten. Hierdoor krijgt de keuken een studentikoos en multicultureel karakter. De belangrijkste bezigheid hier ? Leven ! En als de bewoners daar zelf niet voor zorgen, dan wel hun kids. Dat de samenstelling van het gezin soms wisselt, doet er niet toe, want ook daar is de keuken op voorzien, met uitschuifbare tafel en bijzetkrukjes. Het meubilair komt net zo goed uit Ikea als van de rommelmarkt en af en toe een zeldzaam designerstuk. Een groot krijtbord is niet alleen een uitleefplaats voor creatieve kinderen, maar ook een geheugensteun voor de ouders.

Culinaire fiche

1. Meest gebruikt : fornuis

2. Specialiteit : soep

3. Ideaal diner : heel de familie rond de tafel

4. Favoriete drank : goede fles wijn

5. Kok : Krist De Bruyn

Muziek Studio Brussel Radio 1 Reizen Tent B&B 4 Stevig : de onthaasters

Een retrofornuis, tegels aan de muur en op de grond, een grote tafel en natuurlijke materialen geven een sfeer van de boerenkeukens van honderd jaar geleden. De bewoners vallen voor de no-nonsensedegelijkheid ervan : de meubels en het servies moeten in de eerste plaats van goede en tijdloze kwaliteit zijn, in plaats van de nieuwste trend. En dat is de filosofie die de bewoners in hun hele leven aanhouden. Ze keren zich af van de vernieuwingsdrang van de maatschappij en proberen de kleine dingen in het leven te appreciëren : een gezellige maaltijd met de hele familie rond de tafel, een verse bos bloemen of een stevige boswandeling. Iedereen is altijd welkom om aan te schuiven. De voorraadpotten zijn altijd gevuld en er is een grote kelder. De bewoners koken graag en veel, en het zijn de seizoensgroenten die het dagelijkse menu bepalen, uit de eigen tuin of van de markt. Daarbij nemen ze ruim de tijd om alles klaar te maken, maar het kan ook geen kwaad als het een half uurtje later wordt. Zeker in de wintermaanden komt er elke dag verse soep op tafel en in de zomer is er geregeld fruitsla. De bewoners wagen zich al eens aan een taart of cake.

Culinaire fiche

1. Meest gebruikt : spoelkraan en poetsdoekje (op al dat aluminium)

2. Specialiteit : exotisch

3. Ideaal diner : met 5 gangen én oesters

4. Favoriete drank : DURE fles wijn of champagne

5. Kok : Peter Goossens

Weekends Met de Range Rover naar de Ardennen Huisdier jack russel 5 Gastronomische keuken : de amateur-kok

Geïnspireerd op de professionele keukens uit toprestaurants heeft deze aluminium keuken een industriële, koele en hygiënische look, dankzij diepe afwasbakken, hoge kranen met sproeikoppen en reuzendampkap. Een ideale sfeer voor een ruime loft aan het kanaal.

Het zijn amateur-koks met poen die deze keuken ingericht hebben. Mensen die in de week door hun drukke baan geen tijd hebben om een ei te bakken en dan vooral buitenshuis eten. Maar in het weekend halen ze hun schade in door uren te kokkerellen met de meest exclusieve ingrediënten. Minstens een van de bewoners gaat helemaal op in zijn passie om Le Chef te spelen, die er ook niet voor terugdeinst om de BMW te nemen en voor dat ene ingrediënt naar de Brusselse Zuidmarkt te rijden.

Deze keuken is immers niet gemaakt voor rode kool met worst, maar voor aardbeien, asperges en veel oesters, kaviaar en champagne. Immers, exclusiviteit is een van de belangrijke waarden van de bewoners, en ermee uitpakken is dat nog meer. Daarom is dit regelmatig het decor voor de voorbereiding van een diner voor gasten. Die worden niet lukraak uitgenodigd, maar met een achterliggende strategie : busi-nessnetwerken moeten versterkt worden of nieuwe relaties gesmeed.

Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content