WEST-VLAANDEREN

op 7 en 8 oktober verwelkomen Vlaamse kunststeden hun bezoekers met een waaier aan speciale evenementen. Zo worden in Brugge geleide stadswandelingen georganizeerd, zijn er dansopvoeringen met zowel historische evocaties als moderne dans, wordt in het Gezellemuseum poƫzie van de meester zelf voorgelezen en valt een bezoek aan de diverse stedelijke musea die dag een flink stuk goedkoper uit omdat ook individuele bezoekers kunnen genieten van het voordelige groepstarief. Kinderen meenemen op museumbezoek kan best : een bezoekje aan de St.-Janshuismolen of het Museum voor Volkskunde valt ook bij het jonge volkje in de smaak. Voor wie het wat ernstiger wil, is er nog steeds de tentoonstelling Van Realisme tot Symbolisme in het centrum Oud Sint-Jan, waar op 7 en 8 oktober een entreeticket 250 inplaats van de normale 350 fr. kost.

– Info : gratis magazine bij de toeristische diensten en postkantoren, of bij het Vlaams Commissariaat-Generaal voor Toerisme, tel. (02) 504.03.90. Fax : (02) 504.02.70.

ANTWERPEN

na het sukses van de vorige dagtrips-met-een-politiek-tintje organizeert de VTB-VAB dit jaar diverse bustochten rond het tema “De Grenzen Voorbij”. Zo brengt Guido Fonteyn, journalist bij De Standaard, belangstellenden naar WalloniĆ« voor een kennismaking met de Waalse beweging, het sociaal-ekonomisch leven in en rond de mijn, en bezoekjes aan o.a. het marmermuseum en de Salamandertoren van Beaumont. Deelnemers betalen 1650 fr. (1250 fr. voor leden van de VTB-VAB), busvervoer, begeleiding, warm middagmaal, entreegelden, gidsen en dokumentatiemap inbegrepen. Deelnemen kan op 14, 18, 25 en 28 oktober.

– Inschrijvingen en info : VTB-VAB (socio-kultuur), St.-Jacobsmarkt 45 in 2000 Antwerpen. tel. (03) 220.32.22. Fax : (03) 220.32.26.

eind augustus werd in de provincie Antwerpen het 40ste bewegwijzerde fietspad boven de doopvont gehouden. De Architektuurroute verbindt het centrum van Antwerpen met de Rupelstreek en zoekt in Hemiksem aansluiting bij de Baksteenroute. Het pad voert de fietsers langs architektonische pareltjes uit diverse tijdperken en in diverse stijlen : de mooie historische gevels op de Grote Markt, de Onze-Lieve-Vrouwkatedraal, de technische gebouwen van de St.-Annatunnel, het Zuiderterras, het mooi gerestaureerde Liberaal Volkshuis… Daarnaast krijg je de kans om diverse kasteeltjes zoals het kasteel Klaverblad en kasteel Groeningenhof te bewonderen en voor een rustig moment kan je even halthouden op Het Schoonselhof. De hoofdroute is 37 km lang, een trajekt dat tot 24 km kan ingekort worden. Uitstapjes langs het Zuid en het Schoonselhof zorgen voor respektievelijk 3 en 5 km extra benenwerk. Een brochure met kaart en info over het trajekt is te koop bij de Toeristische Federatie en kost 50 fr. Wil je ze thuis ontvangen, betaal je 65 fr.

– Info : Toeristische Federatie Provincie Antwerpen, Karel Oomsstraat 11 in 2018 Antwerpen. tel. (03) 216.28.10. Fax : (03) 237.83.65.

wie met de wagen naar Antwerpen komt, kan bijvoorbeeld een fiets huren bij Antwerpen Averechts (Kronenburgstraat 34), maar meer dan dertig Belgische spoorwegstations staan ook in voor de verhuring van fietsen en zelfs (in vier gevallen) van mountainbikes. Reizigers betalen dan maximum 585 fr. voor de treinreis heen en terug, de fietshuur en reisbijstandsverzekering. Wie dichter bij huis blijft (tot 70 km), is nog goedkoper af. De fiets is beschikbaar vanaf 7 uur ’s morgens tot 20 uur ’s avonds, en er wordt 500 fr. waarborg gevraagd. Wie niet met de trein reist, betaalt 325 fr., en wie z’n eigen karretje wil doen meereizen, betaalt daarvoor 200 fr. Trein+Fiets-biljetten zijn al twintig dagen op voorhand te koop : zo wordt de fiets netjes voor u klaargezet aan het verhuurstation van uw keuze.

– Info : alle NMBS-stations. Antwerpen Averechts, tel. (03) 248.15.77.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content