BRUSSEL

de VVV Tervuren organizeert voor groepen een nieuwe en boeiende daguitstap met een bezoek aan enkele van de meest indrukwekkende verwezenlijkingen van de merkwaardige vorst die Leopold II ongetwijfeld was. Zo werd het Jubelparkcomplex gebouwd ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Belgische Onafhankelijkheid. Prestigieuze kollekties als deze van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, en van het Legermuseum werden er ondergebracht. Met de Koninklijke Musea voor Midden-Afrika in Tervuren wilde Leopold II diverse tijdelijke tentoonstellingen, die indertijd veel belangstelling kregen van het grote publiek, een permanent onderkomen bezorgen. Bovendien zag hij dit museum als een onderdeel van een omvangrijk complex waar ook kollekties oosterse kunst zouden gehuisvest worden en waaraan zelfs een biezondere hogeschool verbonden zou zijn plannen die nooit volledig werden verwezenlijkt. Voor wie het liever in openlucht zoekt, lijkt een bezoek aan het Arboretum van Tervuren een aangewezen bestemming : deze bomenverzameling werd aangelegd in het Capucienenbos, een privé-domein dat Leopold II in 1903 aan de natie schonk (samen met nog andere terreinen) in een poging om open ruimtes nabij grote steden te bewaren. De bomen hier zijn aangeplant zoals ze in het milieu voorkomen (en niet systematisch per familie of soort), wat, samen met de aanwezigheid van heesters, voor een heel natuurlijk landschap zorgt. Keuze genoeg dus, zodat elke groep, afhankelijk van de weersomstandigheden, de belangstellingssfeer en het budget (er zijn diverse menu’s voorzien, en ook eigen piknik is mogelijk) een boeiend dagje uit kan samenstellen.

– Info en reservatie : VVV Tervuren, Markt 7, 3080 Tervuren. tel. (02) 769.20.81.

ANTWERPEN

op 16 en 17 december vindt hier de jaarlijkse Kerstmarkt plaats, een evenement dat al voor de twaalfde keer wordt georganizeerd. Twee dagen lang (zaterdag van 10 tot 23 uur, zondag van 10 tot 18 uur) kunnen bezoekers slenteren langs de feestelijk versierde kraampjes, waar de traditionele kerstartikelen te koop worden aangeboden. Maar er is meer. Zo kunnen kinderen deelnemen aan een kerstatelier, waar o.m. een mini-kerstmarkt in elkaar wordt geknutseld. In zaal Drieheem (Rerum Novarumlei 47) wordt een grote kerststallententoonstelling georganizeerd, met als blikvanger kerststallen uit Slovenië. Verder is er op zaterdagavond een kerstkoncert : het vokaal ensemble Quinck en leden van de Gemeentelijke Muziekacademie brengen stemmige kerstmuziek ten gehore (kaarten kosten 300 fr.). En last but not least : traditiegetrouw is een deel van de opbrengst van dit gebeuren bestemd voor een goed doel. Dit jaar is dat de Alzheimer Liga.

– Info : tel. (03) 652.14.76 of (03) 652.07.52.

WALLONIE

achtentwintig verschillende hotels uit de Oostkantons bundelden hun krachten in een speciale herfst- en winterfolder die de naam Charmehotels meekreeg. Hierin worden de wakkere burger verschillende aangename en betaalbare arrangementen voorgesteld. Veel aandacht gaat uiteraard naar de Wildweekends, die er zijn in diverse prijsklassen en volgens diverse formules, maar reken voor een verblijf van vrijdagavond tot zondagmiddag (twee overnachtingen op basis van volpension, plus uitgebreide gastronomische maaltijden ’s avonds) op 5000 tot 7000 fr. p.p. in een tweepersoonskamer. Als zo’n eetweekend wat te veel van het goede lijkt, kan men bij diverse hotels ook een lunchpakket bestellen voor zaterdagmiddag, zodat er meer tijd is voor een stevige wandeling. De meeste hotels bieden ook een zgn. seniorenverblijf aan, uitstekend geschikt voor wie er midden in de werkweek een paar dagen tussenuit kan knijpen : voor 3 of 4 overnachtingen in half- of volpension worden dan speciale tarieven toegepast (b.v. een derde nacht gratis).

– Info en aanvraag folder : Dienst voor Toerisme van de Oostkantons, Mühlenbachstraße 2, 4780 St. Vith. tel. (080) 22.76.64. Fax : (080) 22.65.39.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content