LIMBURG

op 14 en 15 oktober worden in Hasselt de jaarlijkse Jeneverfeesten georganizeerd. Het hele weekend lang bruist de stad dan van passende aktiviteiten. Zo kan je om te beginnen je jeneverkennis wat oppoetsen in het Nationaal Jenevermuseum (gratis toegankelijk van 10 tot 19 uur), waar je ook een huisgemaakt drankje en een heel assortiment jenevers kan proeven. Harmonieën, fanfares, straatteatergezelschappen en muziekgroepen zorgen voor de nodige straatanimatie ; er zijn tematentoonstellingen o.m. over de voorstelling van jenever en likeur op speelkaarten en van een kollektie attributen zoals glaasjes, affiches, luciferdoosjes ; en de plaatselijke stokerijen Fryns en Smeets zetten hun deuren open voor nieuwsgierige bezoekers. Wie graag nader kennismaakt met de boeiende stad Hasselt kan de Jeneverroute volgen : om 11 uur, 12 uur, 14 uur, 15 uur en 16 uur gaat aan het Jenevermuseum een wandeling van start onder leiding van een gids. Deelnemers betalen 150 fr. en ontvangen daarvoor een wandelkaart en twee konsumptiebonnen. Wie z’n krachten tijdens het drukke weekend niet heeft gespaard, kan het trajekt ook afleggen met de Jenevertram, waarop eveneens een deskundige gids zal aanwezig zijn. Prijs : 100 fr. voor een rit van ongeveer vijftig minuten, drankje inbegrepen. Afspraak en ticketverkoop bij de Dienst voor Toerisme.

– Info : Dienst voor Toerisme, Lombaardstraat 3 in 3500 Hasselt. tel. (011) 23.95.40.

BRABANT

op zondag 1 oktober vindt in de manège Bloso aan de Kloosterweide in St.-Ulriks-Kapelle een feestelijke keuring van lippizanerpaarden plaats. Lippizaners zijn het oudste kultuurras in Europa en een Internationale Federatie houdt streng toezicht op het ongeschonden bewaren van het oorspronkelijke type. Om 11 uur begint de keuring van jonge dekhengsten en fokmerries, en in de namiddag wordt een feestprogramma op het getouw gezet waarbij de paarden (wereldberoemd geworden via de Weense rijschool) aan het werk te zien zijn in verschillende disciplines : dressuur, werk aan de lange teugel, mennen. De toegang tot de keuring en de demonstraties is gratis.

– Info : Dirk Van Dijck, Zittert 19 in 1730 Asse. tel. (02) 452.81.72.

OOST-VLAANDEREN

op 7 en 8 oktober worden in het kasteelpark van Beervelde de traditionele Tuindagen georganizeerd, waarbij meer dan honderd tuinbouwers, dekorateurs en kunstenaars hun werk aan het publiek voorstellen. Beervelde leent zich daar uitstekend toe : het park dat in 1873 ontworpen werd in Engelse stijl strekt zich uit over meer dan 20 ha in een streek die van oudsher bekend staat voor z’n tuinbouw. Bovendien baden deze tuindagen in de elegante, aangename sfeer van weleer : koetsen rijden af en aan door de dreven van het park, een kamerorkest zorgt voor een aperitiefkoncert, kleine individuele tentoonstellingen worden gewijd aan oude moestuinvariëteiten. Bezoekers zijn van harte welkom op zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur. Toegangsprijs : 200 fr.

– Info : Park van Beervelde in 9080 Beervelde. tel. (09) 355.55.40.

WALLONIE

onbekommerd wandelen, zonder bagage, dat kan dank zij de zes verschillende arrangementen die de Dienst voor Toerisme van de Oostkantons voor staplustigen heeft uitgedokterd en die nog tot het einde van het jaar geboekt kunnen worden, mits reservatie vijftien dagen op voorhand. Voor korte uitstapjes is er een sportief weekend met zo’n 25 km stappen per dag of een driedaagse tocht van 68 km in de streek tussen Eupen en St.-Vith. Wie wat meer tijd kan uittrekken, kan inschrijven voor een vierdaagse tocht gekombineerd met degustatie van streekgerechten, een vijfdaagse uitstap of zes dagen wandelgenot door bos- en weidelandschap. Prijzen variëren van 7400 tot 17.800 fr. per persoon naargelang van het gekozen arrangement ; telkens zijn de diverse overnachtingen met ontbijt, avondmaaltijden, lunchpaketten, transport van bagage en info-pakket inbegrepen. Prijzen op basis van een tweepersoonskamer met douche of bad en wc.

– Info : Dienst voor Toerisme Oostkantons, MühlenbachstraBe 2 in 4780 St. Vith. tel. (080) 22.76.64.

FRANCINE GELDOF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content